Het Belang van Limburg

Nanosh Ronaldo swingt van dorp tot dorp

Met ‘Swing’ van Nanosh Ronaldo is de beroemdste circusfami­lie van België al aan zijn zevende generatie voorstelli­ngen toe. De 23-jarige zoon van Danny Ronaldo gaat met zes jonge mensen aan de slag, in een sfeer die gezellig ouderwets aanvoelt.

- Christof RUTTEN

Het moest er ooit van komen. Op zijn vierde dook Nanosh al eens op in een voorstelli­ng. Eerst om iets aan te geven, later ook al eens om een paar woordjes te zeggen. ‘Swing’ is zijn eerste eigen show, gemaakt met de feedback van zijn vader Danny die momenteel solo toert met ‘Fidelis Fortibus’. “De laatste jaren verzorgde ik vooral de techniek bij voorstelli­ngen van Circus Ronaldo”, zegt Nanosh. “Licht, geluid… dat soort dingen. Daarnaast onderhoud en restaureer ik ons materiaal. Heel fijn om te doen, maar ik voelde ook dat het tijd werd om zelf nog eens in de piste te staan.”

‘Swing’ belooft varietécir­cus met jazz en bigbandmuz­iek uit de jaren ‘40. “Muziek waar ik zelf van hou”, zegt Nanosh. “Tony Decap ontwierp speciaal voor deze voorstelli­ng een orgel. In de piste staan naast mezelf nog vijf jonge mensen. Er is dans, zang en circus. De mensen zijn jong, maar de sfeer is oud.”

Karavaan

Dat ouderwetse voert hij zelfs door in de manier waarop ze zich gaan verplaatse­n. “Tegenwoord­ig laden we alles in vrachtwage­ns, rijden we de autosnelwe­g op en bouwen we op waar we moeten zijn. Met ‘Swing’ trekken we zoals vroeger in karavaan van dorp tot dorp en van stad tot stad. Met twee wagens tegen een slakkengan­getje. Ik herinner me nog net dat we dat vroeger altijd zo deden. Het hoort bij de sfeer van de show vind ik. Met ‘Swing’ kunnen we ook nog eens kleinere plaatsen aandoen omdat de voorstelli­ng minder eist van het budget van een kleiner cultuurhui­s.” ‘Swing’ richt zich op alle leeftijden. Dat is niet altijd het geval bij Circus Ronaldo. “Klopt, maar we spelen wel ’s avonds zodat we niet alleen op kinderen mikken. Het beste is als we een mix van jong en oud bereiken.”

Op het menu staan maar liefst 106 (!) voorstelli­ngen in één jaar tijd. Nanosh geeft toe dat het ook voor hem een leerschool zal worden. “Omdat er zoveel tijd kruipt in het technische aspect waar ik vaak mee bezig ben, merk ik dat ik nog werk heb aan mijn jongleren. Met ‘Swing’ hoop ik dus een pak ervaring op te doen, want ook later wil ik nog voorstelli­ngen blijven maken en spelen.”

Trotse opa

Zijn familie is trots op hem . “Mijn opa is 83 en hij is naar de generale repetitie komen kijken. Hij vond het tof waar we mee bezig waren. Hijzelf speelt nog altijd mee in onze kerstvoors­tellingen. Dan doet de hele familie mee.” Hoopt Nanosh zelf nog een achtste generatie te kweken? “Ik zou het fijn vinden als ik kinderen zou krijgen die de traditie willen verderzett­en, maar dat moeten ze later maar zelf beslissen.”

‘Swing’ van Circus Ronaldo, 6-8 april Bilzen (info bij De Kimpel)), 12-15 april Beringen (info CC Beringen) en 19-22 april Bree (info Breughel). www.circusrona­ldo.be

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Nanosh Ronaldo zet de familietra­ditie verder: “Ik voelde dat het tijd werd om zelf nog eens in de piste te staan.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Nanosh Ronaldo zet de familietra­ditie verder: “Ik voelde dat het tijd werd om zelf nog eens in de piste te staan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium