Het Belang van Limburg

Limburgers op de grill

- Tom VETS

Vier start vanavond met ‘Grillmaste­rs’, een culinaire wedstrijd waarin duo’s onder leiding van chef Seppe Nobels en ex-barbecueka­mpioen Peter De Clercq gaan barbecueën. In de eerste aflevering strijden dertig duo’s om een plek bij de beste tien. Ook onze provincie is met vijf kandidaten ruim vertegenwo­ordigd.

Marc Van Herk (45, Peer) en Mario Nieuwenhui­zen (48, Achel) hebben misschien wel de meeste ervaring. “Als echte Wild Hogs, genoemd naar de film, hadden wij een motorclubj­e”, zeggen ze. “Na een rit gingen we altijd barbecueën. Maar ons groepje werd steeds kleiner, en de ritten raakten vaak niet meer verder dan Luik. Waarop is beslist om ons op het barbecueën te concentrer­en. We hadden al een tocht gepland naar de VS, om er op zoek te gaan naar de roots van de barbecue. Maar toen kwam ‘Grillmaste­rs’ op ons pad. Een gesprek met de makers stelde ons gerust. Het zou geen ordinaire barbecuewe­dstrijd worden met speklappen en ander doordeweek­s vlees. Het was de bedoeling dat de gerechten een culinair niveau kregen.”

Culinaire achtergron­d

De twee noemen zich complement­air. “Misschien ook omdat we beiden een culinaire achtergron­d hebben. We volgden elk hotelschoo­l. De productken­nis van Marc is superieur. En in mijn hotelletje probeer ik elke dag de gerechten naar een hoger niveau te tillen”, zegt Mario. Marc is topman bij Sligro, een business group die onder andere high end horeca groothande­ls in de portefeuil­le heeft. Mario bouwde zijn ijssalon De Zevenspron­g uit tot een bed and breakfast waar je ook kan eten. “Voor zijn zaak in Achel koopt hij geen biefstukke­n, maar halve beesten aan”, lacht Marc. “Het versnijden doet hij zelf. Wij zijn altijd met topproduct­en bezig. Zelfs van minderwaar­dige stukken vlees die vroeger in de bouillon werden gebruikt, weet Marc nog iets exclusief te maken.”

Klik

Ivan Kempeneers (63, Sint-Truiden) en Adel Oueslati (45, Sint-Truiden) kennen elkaar ruim 10 jaar. “Ivan was mijn aanspreekp­unt op de bank”, zegt Adel. “Via hem belandde ik bij de kookgroep van de Landelijke Gilde in Zepperen.” Meteen was er een klik. “Eerst kwam hij naar de les, daarna is hij zelf les gaan geven”, zegt Ivan.

“Ivan is de persoon die voor een mooie mise-en-place en presentati­e op het bord zorgt, ik geef elk gerecht dan weer een persoonlij­ke toets met veel kleurtjes en zuiderse kruiden”, zegt Adel. Aangezien hij moslim is, had hij geen ervaring met het bereiden van varkensvle­es. “Maar of je nu rund, lam of varken maakt, de bereidings­wijze is ongeveer dezelfde. Gelukkig is Ivan er om te proeven.”

Leerschool

Bij de twee spat de Limburgse gezellighe­id er vanaf. “Koken moet je graag doen en moet in je hart zitten. Als je niet met je hart proeft, proef je het gerecht niet”, weet Ivan. “Iedereen kan vlees op de barbecue leggen, maar deze wedstrijd is meer dan dat. Barbecueën is iets anders dan grillen, en het gaat om meer dan wat vlees en groenten roosteren.” Of het duo de eerste aflevering overleeft, ziet u vanavond. “Als we groen licht krijgen, zal elke aflevering een leerschool worden, en dat is voor ons even belangrijk als het willen winnen van de wedstrijd. Er is trouwens geen geldprijs. We doen hieraan mee om inspiratie op te doen en nieuwe technieken te leren.”

Ten slotte doet ook Hasselaar Steve Chan mee. Hij vormt een duo met Kurt Marshall uit Antwerpen.

 ?? Foto GVB ?? Marc Van Herk (l.) en Mario Nieuwenhui­zen volgden beiden hotelschoo­l. Hasselaar Steve Chan vormt een duo met Kurt Marshall uit Antwerpen.
Foto GVB Marc Van Herk (l.) en Mario Nieuwenhui­zen volgden beiden hotelschoo­l. Hasselaar Steve Chan vormt een duo met Kurt Marshall uit Antwerpen.
 ?? Foto GVB ?? Tussen Ivan Kempeneers (l.) en Adel Oueslati was er tien jaar geleden meteen een klik.
Foto GVB Tussen Ivan Kempeneers (l.) en Adel Oueslati was er tien jaar geleden meteen een klik.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium