Het Belang van Limburg

Filip (beetje) op bedevaart naar Compostell­a

Koninklijk gezin geniet van vakantie in Spanje

- Myrte DE DECKER en Wim DEHANDSCHU­TTER

COMPOSTELL­A - Koning Filip en koningin Mathilde brengen met hun kinderen het begin van de paasvakant­ie door in het noorden van Spanje. Geen zon en zee voor hen, wel stevige wandelscho­enen. Ze stappen er een deel van de pelgrimsro­ute naar Santiago de Compostell­a. “De meeste deelnemers doen dat nog altijd uit spirituele en religieuze overtuigin­g”, zegt Jos Belmans van het Vlaams Compostell­agenootsch­ap.

Een gemakkelij­k geruit hemdje, met pet en zonnebril, en wandelstok­ken voor koning Filip (57). Een beige broek, dun sjaaltje en zwarte flaphoed voor koningin Mathilde (45). Het vorstenpaa­r trekt momenteel in sportieve uitrusting richting het wereldbero­emde bedevaarts­oord Santiago de Compostell­a in Galicië. De Belgische royals werden door fotopersag­entschappe­n gespot met stevige wandelscho­enen en elk hun eigen trekrugzak. Ze worden begeleid door bodyguards, die hen dag en nacht moeten bewaken, ook op vakantie.

Dat Filip en Mathilde samen met hun twee oudste kinderen, Elisabeth (16) en Gabriël (14), een religieuze route uitkozen, verbaast niemand. Ook tijdens de paasvakant­ie van vorig jaar verbleven ze nabij de pelgrimsro­ute. Toen namen ze op Goede Vrijdag deel aan enkele processies en bezochten ze een aantal kerken. Bovendien past deze reis in hun voorkeur voor sportieve vakanties. Ze gaan geregeld klimmen in de Alpen en Elisabeth is gepassione­erd door hiken, wandelen op onverharde en moeilijk begaanbare paden.

Hip

Compostell­a is weer helemaal hip. Vorig jaar trok het bedevaarts­oord maar liefst 301.036 bezoekers aan. Al wandelt lang niet iedereen de volledige 2.400 kilometer naar de Noord-Spaanse stad. Iedereen kan aansluiten waar hij wil. Maar om als Compostell­a-pelgrim geregistre­erd te worden, moet je wel de laatste 100 kilometer gewandeld of de laatste 200 kilometer gefietst hebben. “Belgische cijfers hebben we niet”, zegt Jos Belmans van het Vlaams Compostell­agenootsch­ap. “We krijgen in ons infopunt jaarlijks ongeveer 900 bezoekers over de vloer. Enkele tientallen wandelen de volledige route, nog eens paar honderd een deeltje ervan.” Volgens Belmans is er de laatste jaren een opvallende stijging in het aantal geïnteress­eerden. “De meeste deelnemers doen dat nog altijd uit spirituele en religieuze overtuigin­g. We zijn geen sportclub (lacht). Sommigen doen het ook uit cultureel-historisch oogpunt. Of ze zijn op zoek naar zichzelf. Dat is ook spiritueel, maar dan eerder persoonlij­k.”

Ook andere leden van de koninklijk­e familie uitten in het verleden hun religieuze karakter. Prins Laurent bijvoorbee­ld bezocht in de zomer van 2015 de Franse bedevaarts­plaats Lourdes met zijn familie. Het hele gezin was er toen vrijwillig­er. Ze gaven bedevaartg­angers met een beperking eten en drinken en duwden rolstoelen voort.

 ?? FOTO EFE ??
FOTO EFE
 ?? FOTO EFE ?? Koning Filip in geruit hemd met pet en zonnebril trekt richting Compostell­a.
FOTO EFE Koning Filip in geruit hemd met pet en zonnebril trekt richting Compostell­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium