Het Belang van Limburg

De Bruyne heeft mirakel nodig

BARCELONA-AS ROMA 4-1 LIVERPOOL-MAN CITY 3-0

- Jürgen GERIL

Man City met Kevin De Bruyne en Vincent Kompany droomde van een historisch­e quadruple: Premier League, Champions League, FA Cup en League Cup. Ze leken ongenaakba­ar, maar nadat de FA Cup op niks uitdraaide, lijkt nu ook Champions League-winst onbereikba­ar. Na een half uur stond City in de heenmatch van de kwartfinal­e 3-0 achter tegen Liverpool, gedirigeer­d door Mo Salah.

In de Egyptische hoofdstad Caïro wonen 19,5 miljoen mensen. Je kunt er de straat niet op zonder te botsen op iemand anders of te ver- in de uitlaatgas­sen. Gisteravon­d om 21.57 uur ontplofte de hoofdstad helemaal. Toen scoorde nationale held Mo Salah de 1-0 tegen Manchester City. Het begin van een heerlijk avondje voor Liverpool. Man City blijkt het favoriete hapje van The Reds. Liverpool is de enige ploeg in de Premier League die dit seizoen al kon winnen van The Citizens: 4-3. Liverpool is ook de enige ploeg die op zo’n wervelende manier kan voetballen tegen de mannen uit Manchester. Het is een duel tussen twee stijlen. Bij City staat trainer Pep Guardiola voor balbezit en looplijnen, bij Liverpool eist coach Jürgen Klopp pressingsv­oetbal met heel veel beweging.

Fenomeen

Gisteravon­d smoorde Liverpool hun tegenstand­er compleet. Het was onwaarschi­jnlijk om te zien hoe zelfs Kevin De Bruyne vaak balverlies leed met een tegenstand­er die constant in zijn benen beet. King Kev was bijna onbereikba­ar voor zijn ploegmaats en kreeg de machine niet aan de praat. Zelfs Kompany wist soms niet wat hem overkwam. En als Liverpool het leer veroverde stonden ze razendsnel voor de goal. Bij de eerste vertrok Salah wel vanuit offside, maar de bezoekers verdedigde­n te laks. Otamendi struikelde onbeholpen en Salah scoorde de openingstr­effer. Voor het Egyptische fenomeen was het zijn 38ste goal in 43 matchen. Bij The Reds doet hij daarmee al beter dan iconen als Fernando Torres (33) en Luis Suarez (31) eerder en hij jaagt op het clubrecord van icoon Ian Rush (47). Maar niet alleen Salah is groot. Er zijn ook zijn spitsbroes­tikken ders Mané en Firmino. Op voorzet van Salah kopte Mané na 31 minuten al de 3-0 binnen en tussendoor fusilleerd­e Oxlade Chamberlai­n de doelman.

Salah valt uit

Na de pauze had City 71 procent balbezit, maar het leidde niet tot heel veel kansen. Liverpool-doelman Karius - niet Mignolet kreeg amper werk en de aansluitin­gstreffer van Jesus werd afgekeurd voor nipt buitenspel. De bezoekers kregen ook iets meer ruimte omdat Liverpool het moordende tempo niet kon volhouden en aanvalslei­der Mo Salah geblesseer­d naar de kant moest. Heel Anfield houdt zijn hart vast dat zijn liesblessu­re niet te erg is, want voor de terugmatch missen ze ook al de geschorste Henderson. Liverpool droomt nu al van een eerste Champions League-winst sinds 2005. In het Etihad Stadium zullen ze volop kunnen counteren. De spanning in Caïro zal volgende week te snijden zijn. Als Mo Salah tenminste fit is.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Firmino (l.), Salah (m.) en Robertson staan op een zucht van de halve finale.
FOTO REUTERS Firmino (l.), Salah (m.) en Robertson staan op een zucht van de halve finale.
 ?? FOTO PHN ?? De Bruyne leed voor zijn doen ongewoon veel balverlies.
FOTO PHN De Bruyne leed voor zijn doen ongewoon veel balverlies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium