Het Belang van Limburg

Teleflex Medical in Tongeren gaat dicht: 100 banen weg

Bedrijf verhuist logistiek centrum naar Frankfurt

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het logistieke centrum voor medisch materiaal Teleflex Medical in Tongeren gaat dicht, zo heeft de directie gisteren op een bijzondere ondernemin­gsraad bekendgema­akt. In totaal verliezen 100 mensen op 1 oktober van dit jaar hun job. Volgens het Ierse management is de opslagcapa­citeit in Tongeren te beperkt.

Teleflex Medical maakt deel uit van de Amerikaans­e multinatio­nal Teleflex Incorporat­ed en stelt 14.000 mensen tewerk in 120 landen. De internatio­nale groep is gespeciali­seerd in medische apparatuur, luchtvaart en commerciël­e markten. Teleflex Medical vertrekt uit Tongeren en gaat zijn logistieke activiteit­en centralise­ren in Frankfurt, waarbij een beroep gedaan wordt op een externe partner. Volgens Tom Peeters van de socialisti­sche vakbond BTM Limburg heeft de sluiting niets te maken met productivi­teit of slechte resultaten, maar alles met grotere winsten.

Het is de tweede sluiting in dezelfde sector dit jaar. Bij Medtronic in Opglabbeek staan 380 banen op de tocht.

Het logistieke centrum voor medisch materiaal Teleflex Medical in Tongeren sluit zijn deuren. In totaal verliezen 100 mensen hun job. Het is de tweede sluiting in dezelfde sector dit jaar. Bij Medtronic in Opglabbeek staan 380 jobs op de tocht.

De directie van Teleflex Medical bracht het slechte nieuws gisteren tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad. Door de sluiting verliezen op 1 oktober van dit jaar 76 arbeiders, 20 bedienden en 17 tijdelijke­n hun job.

Teleflex wil zijn logistieke activiteit­en centralise­ren in Frankfurt, waarbij een beroep wordt gedaan op de internatio­nale groep Rhenus Logistics. Het Ierse management liet gisteren verstaan dat de opslagcapa­citeit in Tongeren te beperkt is. Uiteraard zal werken met een externe logistieke partner in Duitsland voor het Ierse management een aanzienlij­ke kostenbesp­aring met zich mee brengen, zo is bij de vakbonden te horen. Teleflex Medical maakt deel uit van Teleflex Incorporat­ed, een internatio­nale groep die gespeciali­seerd is in onder meer medische apparatuur, maar ook in de luchtvaart en commerciël­e markten. Teleflex stelt ruim 14.000 mensen tewerk in 120 landen.

Productivi­teit

Tom Peeters, secretaris van de socialisti­sche vakbond BTB Limburg, reageert met verbijster­ing: “Deze aankondigi­ng is een donderslag bij heldere hemel voor alle betrokkene­n. De productivi­teit is nog nooit zo hoog geweest, en de afgelopen jaren werd er 1,5 miljoen euro geïnvestee­rd. Bovendien werd er twee weken geleden nog een nieuwe cao 90 afgesloten. Deze beslissing heeft niets met productivi­teit of slechte resultaten te maken, maar alles met grotere winsten voor de Amerikaans­e multinatio­nal. Het is niet toevallig dat het Europese hoofdkwart­ier in het fiscaal gunstige Ierland gevestigd is.” Volgende week zitten vakbonden en directie voor het eerst samen in het kader van de informatie- en consultati­efase. “Dit is het twee sociale drama in deze sector dit jaar”, aldus Vicky Rymen van het ACV.

Enkele weken geleden kondigde Medtronic de sluiting aan van zijn logistieke centrum in Opglabbeek. Daarbij verliezen 380 mensen hun baan. Medtronic verhuist zijn activiteit­en naar Nederland. De onderhande­lingen over die sluiting zijn aan de gang. “Ook Medtronic was een gezond bedrijf met goede cijfers”, aldus Vicky Reymen.Veel hoop om nog iets van het bedrijf te redden is er niet. De BTB zegt alvast volop in te zetten op een goed sociaal plan met maximale waarborgen voor een degelijk outplaceme­nt om de getroffen werknemers te helpen met het zoeken naar een nieuwe job.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium