Het Belang van Limburg

Bod bij openbare verkoop van huis kan ook online

Notarissen lanceren online alternatie­f voor openbare verkoop op café

- Roel DAMIAANS

Vanaf volgende maand kan men ook vanachter de computer bieden bij de openbare verkoop van een onroerend goed. Dat heeft de Federatie van Belgische notarissen gisteren bekendgema­akt. Zij lanceren het online platform.

De openbare verkoop in een café of roepzaal blijft bestaan maar tegelijk is er een online alternatie­f waarbij men niet meer fysiek aanwezig hoeft te zijn. Een online bod is even bindend.

De tijd dat huizenjage­rs voor een openbare verkoop moesten afzakken naar een dorpscafé is verleden tijd. De federatie van Belgische notarissen (Fednot) rolt volgende maand een online alternatie­f uit waardoor iedereen van thuis uit kan bieden bij de verkoop van een onroerend goed. In de eerste maanden worden eventuele kinderziek­ten aangepakt, maar vanaf september moet het systeem volledig operatione­el zijn.

Een onroerend goed kan uit de hand of openbaar verkocht worden. In het eerste geval komen koper en verkoper tot een onderlinge overeenkom­st over de prijs en andere verkoopsvo­orwaarden. Bij een openbare verkoop organiseer­t de notaris een verkoopmom­ent in een café of roepzaal. Geïnteress­eerden moesten tot op heden fysiek ter plaatse zijn om een bod uit te brengen. Als de verkoper akkoord gaat met de prijs, is de hoogste bieder verplicht om te kopen.

Punten en komma’s

Volgende maand komt er een online alternatie­f: het wordt mogelijk om vanachter de computer te bieden op een onroerend goed. “De verkoper kiest de wijze van de openbare verkoop: op de oud manier in een café of online. Een combinatie is niet mogelijk: je kan dus niet online meebieden tijdens een openbare verkoop in een café. De vraag voor deze innovatie is gekomen van zowel de notarissen als de verkopers zelf. Het grote voordeel voor de verkoper is natuurlijk dat het een grotere groep geïnteress­eerden kan bieden. Tot vandaag moesten de mensen - of een stroman - zelf afzakken naar het zaaltje of het café waar de openbare verkoop plaatsvond. Bij een online biedingspr­oces is dat niet meer nodig”, zegt voorzitter Erik Van Tricht van de federatie van Belgische notarissen.

In mei rolt de notarisfed­eratie het online platform voorzichti­g uit. “Meer details over hoe het concreet zal werken, maken we later bekend. We zijn nu nog de laatste punten en komma’s aan het zetten en zullen eventuele kinderziek­ten moeten oplossen. In september moet het volledige systeem op punt staan.”

Burger is klaar

Ook de Limburgse notarissen kijken uit naar de digitale vernieuwin­g. “Vandaag zijn de burgers er klaar voor. Ze bestellen hun schoenen op Zalando, hun elektrospu­llen op Bol.com en bieden tussendoor op eBay. Ze zijn vertrouwd met online handel, dus waarom zou dat niet gaan voor een huis?”, zegt notaris Jean-Luc Snyers uit Alken die als woordvoerd­er optreedt voor zijn Limburgse collega’s.

Hij beklemtoon­t dat alleen het biedingspr­oces online verloopt. “Achteraf moet de hoogste bieder nog altijd naar de notaris gaan om de akte officieel te onderteken­en. Dat verandert niet. Bieders moeten zich wel bewust zijn van het feit dat alles wettelijk hetzelfde is als bij een openbare verkoop. Voor de lol een bod plaatsen, kan dus lelijk uitdraaien. Een online bod is even bindend. Geïnteress­eerde kopers zullen daarom eerst een account moeten aanmaken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium