Het Belang van Limburg

“Facebook is gevaarlijk maar er is geen alternatie­f”

Privacycom­missie waarschuwt nadat gegevens van 61.000 Belgen lekken

- Myrte DE DECKER

Het datalek van Facebook treft bijna dubbel zoveel gebruikers als het bedrijf oorspronke­lijk dacht. Daarbij zijn ook de gegevens van 61.000 Belgen. Bij de Privacycom­missie, waar ze al langer waarschuwe­n voor Facebook, is de maat nu vol: “Facebook is gevaarlijk. We zouden Facebook moeten mijden. Helaas is er geen alternatie­f dat het bedrijf van de troon kan stoten.”

“We hebben deze problemen al lang voorspeld”, zegt Willem Debeuckela­ere van de Belgische Privacycom­missie. “We weten al jaren dat Facebookge­gevens verkocht werden aan externe bedrijven. Het sociale netwerk lachte onze problemen altijd weg. Nu moet oprichter Marc Zuckerberg eindelijk mea culpa slaan. Niet alleen omdat gegevens bij reclamebur­eaus terechtkwa­men, maar vooral omdat miljoenen mensen op grote schaal met valse informatie werden geconfront­eerd en beïnvloed. Dat is mentale brainwashi­ng. Sorry is niet langer genoeg.”

Dat Facebook met onze gegevens goochelt, verbaast de Privacycom­missie niet. Maar dat het datalek bij Facebook zo groot is, hadden ook zij niet verwacht. Woensdag maakte het sociale medium zelf bekend dat bigdatabed­rijf Cambridge Analytica (CA) de gegevens van 87 miljoen gebruikers misbruikt zouden hebben. Dat is bijna dubbel zoveel als de 50 miljoen gebruikers waar eerder sprake van was.

Connecties met Amerika

CA raakte via een app aan de persoonlij­ke gegevens van Facebookge­bruikers en hun vriendscha­ppen op het sociale netwerk. Die gegevens werden daarna verkocht om de Amerikaans­e verkiezing­en en het Brexit-referendum te beïn- vloeden. Verkiezing­steams konden door die informatie heel gericht boodschapp­en verspreide­n onder mogelijke kiezers en zo hun stemgedrag beïnvloede­n. Maar nu blijkt dat onder de slachtoffe­rs mogelijk ook 50.957 Belgen zitten. “Dat komt door de internatio­nalisering”, aldus Debeuckela­ere. “Ook heel wat Belgen hebben online connecties met Amerika.”

Monopolie

Volgens Debeuckela­ere komt dat door de monopoliep­ositie van het grootste sociale netwerk ter wereld. “Facebook is gevaarlijk. We zouden Facebook moeten mijden. Er is echter geen alternatie­f dat het bedrijf van de troon kan stoten. Dan is het voor gebruikers natuurlijk moeilijk om de concurrent­ie op te zoeken.” De Privacycom­missie werkt daarom mee aan een Europees onderzoek naar het datalek. Ze roepen iedereen die slachtoffe­r werd van CA op een klacht in te dienen. Volgende week komen alle Europese partners dan samen om de volgende stappen te bespreken. Of slachtoffe­rs een schadeverg­oeding kunnen eisen, is nog onduidelij­k.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium