Het Belang van Limburg

Onrust bij Anderlecht

Coucke werkt Van Holsbeeck naar de uitgang

- Jürgen GERIL

Het personeel bij Anderlecht is ongerust over de plannen van voorzitter Marc Coucke. Wie mag blijven en wie niet? Dat dringt zelfs door tot bij de A-ploeg en kan de sportieve prestaties beïnvloede­n. Marc Coucke probeerde zijn werknemers gisteren gerust te stellen, maar één man kwam niet meer luisteren. Sportief manager Herman Van Holsbeeck (63) kreeg de boodschap dat zijn aanwezighe­id niet langer vereist is om plaats te maken voor Luc Devroe.

Anderlecht heeft 242 voltijdse werknemers in dienst en velen maken zich echt al weken zorgen. Bij de jeugdwerki­ng, de sociale cel, de scouting, de commerciël­e afdeling, de medische en zelfs de technische staf. Velen vrezen een herstructu­rering door Coucke omdat sommige posten dubbel bezet zijn. Die onzekerhei­d weegt op de hele club. Volgens insiders kan/zal die interne commotie zelfs de prestaties in play-off 1 negatief beinvloede­n. Hein Vanhaezebr­ouck zei eerder al eens: “We moeten de onrust uit onze kleedkamer houden.”

In zijn gekende stijl gaf Coucke gisteren een meeslepend­e speech voor een honderdtal opgedaagde personeels­leden. Hij sprak over het enthousias­me dat hij wil zien, over zijn waarden en zijn bedrijfsbe­leid en hij benadrukte dat Anderlecht één grote familie moet vormen. Over een eventuele reorganisa­tie repte de nieuwe voorzitter met geen woord.

Praten met Van Holsbeeck

Nochtans zijn er veranderin­gen op til. Coucke werd vergezeld door Luc Devroe, de toekomstig­e sportief directeur. Die werd nog niet officieel aangesteld of voorgestel­d, blijkbaar wil men dat pas doen als Herman Van Holsbeeck weg is op Anderlecht. laatste blonk gisteren uit in afwezighei­d. Van Holsbeeck gaf verstek voor de speech en was niet op het oefencompl­ex, terwijl Devroe daar in de namiddag wel aan de slag was. Logisch, woensdag hadden Coucke en Van Holsbeeck nog lang met elkaar gepraat en er was maar één conclusie: Herman Van Holsbeeck moet van Marc Coucke niet langer op Anderlecht zijn. Dat betekent niet dat de sportief manager zijn C4 kreeg. Als Coucke hem ontslaat, heeft Van Holsbeeck recht op een opzeg van 24 maanden loon en de ontslagver­goeding zou naar verluidt dik 1 miljoen euro bedragen.

De kersverse RSCA-preses zoekt dus een creatieve manier om Van Holsbeeck aan de kant te schuiven, maar die houdt stevig vast aan zijn gebetonnee­rde contract. Heel Anderlecht snakt nochtans naar duidelijkh­eid. Zo slepen bijvoorbee­ld de contractbe­sprekingen met 16-jarige toptalente­n als Doku en Matazo aan, maar het proces om Van Holsbeeck naar de uitgang te manoeuvrer­en gebeurt gestaag. Sinds deze week is er een nieuwe raad van bestuur zonder Herman Van Holsbeeck en die laatste heeft nu dus geen tekenbevoe­gdheid meer. Op die manier kunnen er toch al transDie fers gedaan worden zonder hem. In het ideale scenario van het nieuwe bestuur wordt de samenwerki­ng trouwens nog voor het eind van dit seizoen officieel stopgezet.

Wat met Hein?

Na de toespraak verlieten Coucke en Devroe overigens samen het stadion. De zakenman heeft dan wel zestien bedrijven, hij stelde al vast dat een voetbalclu­b als Anderlecht dirigeren toch speciaal is. Om de club mee te leiden, rekent Coucke ook op zijn partners Michael Verschuere­n en Jo Van Biesbroeck. Maar dat is dan eerder op commerciee­l vlak, niet zozeer op sportief vlak. Wat gaat er bijvoorbee­ld met coach Hein Vanhaezebr­ouck gebeuren als Play-off 1 tegenslaat? “Ach, ik ben niet bezig met mijn eigen toekomst”, relativeer­de de coach gisteren. “Dan focus je niet op wat je moet doen. We moeten in Play-off 1 zo hoog mogelijk eindigen.”

Toch is dit een nieuw tijdperk. Of zoals Coucke het zelf zei in zijn speech: “Veel respect voor het verleden en wat de club heeft bereikt, maar die pagina is omgeslagen. Er is nu een nieuwe realiteit.”

 ??  ??
 ?? FOTO BAUWERAERT­S DIDIER ?? Nadat hij het personeel toesprak, verliet Marc Coucke samen met Luc Devroe het stadion.
FOTO BAUWERAERT­S DIDIER Nadat hij het personeel toesprak, verliet Marc Coucke samen met Luc Devroe het stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium