Het Belang van Limburg

KLIER

-

De notarissen controlere­n dan of de persoon in kwestie mag bieden, bijvoorbee­ld door na te gaan of hij of zij meerderjar­ig is.”

Stromannen

Betekent dat ook het einde van het spel met de stromannen? “Iemand die een bod uitbrengt voor iemand anders - in het vakjargon heet dat commandver­klaring blijft mogelijk. Een vader die op café een huis in de plaats van zijn zoon koopt, kan dat even goed online doen. Alleen is het minder noodzakeli­jk geworden. Stromannen die om praktische redenen worden ingeschake­ld zijn online eigenlijk overbodig. De zoon in kwestie kan vanaf nu zelf achter de computer plaatsneme­n en een bod plaatsen.”

Een stroman daarentege­n die ingeschake­ld wordt om de prijs op te drijven, gaat het online moeilijk krijgen, volgens notaris Snyers. “Tijdens een openbare verkoop op café kan hij de situatie en de lichaamsta­al van andere bieders nog inschatten. Bij online bieden is dat veel abstracter: iedere bieder krijgt een code, maar buiten de notaris weet niemand welke persoon achter die code schuilgaat. Je ziet alleen een code en een bedrag van het bod. Het wordt online dus veel risicovoll­er om stroman te spelen. Mensen krijgen bovendien ruim de tijd om na te denken over hun bod. De periode dat ze kunnen bieden duurt een week of soms langer. De stress van het aftellen speelt dan niet meer mee, kopers moeten geen zware beslissing­en meer nemen op enkele seconden tijd. Daarom denk ik dat de online variant van de openbare verkoop tot minder miskopen zal leiden.”

En wat met de traditione­le tournée générale van de notaris tijdens zo’n openbare verkoop op café? “Dat wordt online natuurlijk onmogelijk. Misschien kan de notaris na de verkoop enkele emoji’s van pintjes bier naar de bieders rondsturen. Al denk ik niet dat dit de dorst zal lessen

(lacht).”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De tijd dat huizenjage­rs voor een openbare verkoop moesten afzakken naar een dorpscafé is weldra verleden tijd.
FOTO DIRK KERSTENS De tijd dat huizenjage­rs voor een openbare verkoop moesten afzakken naar een dorpscafé is weldra verleden tijd.
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Café-uitbater Bart Eersels: “Zo’n openbare verkoop trekt veel volk.”
Foto TOM PALMAERS Café-uitbater Bart Eersels: “Zo’n openbare verkoop trekt veel volk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium