Het Belang van Limburg

“Verplegers moesten al bewoners de trap op dragen”

Bewoners niet te spreken over defecte liften in rusthuis Sint-Antonius in Peer

- Koen SNOEKX

Twee defecte liften zorgen voor bijzonder veel frustratie bij de bewoners van rusthuis SintAntoni­us in Peer. Eén lift is al bijna twee maanden buiten strijd, de tweede lift valt regelmatig in panne. “Heel wat mensen durven uit schrik niet meer naar de kantine op het gelijkvloe­rs of naar buiten”, klinkt het bij de bewoners. “We doen er alles aan om ze zo snel mogelijk te herstellen”, zegt algemeen directeur Chris Demulder. “Maar de liften zijn oud en de reparatie ervan is niet eenvoudig.” Rusthuis Sint-Antonius, dat al dateert van 1979, oogt aftands. Maar niet alleen de tijd staat er stil, ook de liften. ‘Lift defect’ staat er te lezen op een papier dat kleeft op één van de twee liften, die het gelijkvloe­rs met de eerste en tweede verdieping verbindt. Tegelijker­tijd hapert ook de tweede lift, aan het andere uiteinde van het rusthuis, regelmatig. En dat zorgt voor behoorlijk wat gemor bij de rusthuisbe­woners. “Het gevolg hiervan is dat heel wat bewoners niet meer naar de kantine op het gelijkvloe­rs durven, uit schrik om vast te geraken in die lift”, zegt een bewoner. “En als we dan toch beneden zouden geraken, bestaat de kans dat de lift intussen opnieuw is vastgelope­n en je niet meer terug op je kamer geraakt.”

Trap

Afgelopen dinsdag viel de tweede lift alweer in panne, waardoor de bewoners op de eerste en tweede verdieping opnieuw geïsoleerd zaten. “Ik wilde op bezoek gaan bij mijn zieke moeder, op de eerste verdieping van het rusthuis, maar ik kon niet tot bij haar geraken”, zegt de zoon van de vrouw, die zelf in een rolstoel zit. “Ik ben dan maar terug naar huis gegaan. Dit is al de derde keer in enkele weken tijd dat ik mijn moeder niet kan zien omdat de liften defect zijn. Dat is toch niet meer normaal”, zucht de man. “Ook heel wat andere rusthuisbe­woners zijn bijzonder gefrustree­rd over die defecte liften. En het personeel klaagt ook. Ik heb hier zelfs al verplegers rusthuisbe­woners langs de trap naar boven en beneden zien dragen. Ik vraag mij ook af hoe lang die liften hier nog buiten gebruik blijven. Dit weekend wordt het mooi weer, maar de kans is groot dat de rusthuisbe­woners op de eerste en tweede verdieping niet eens naar buiten zullen kunnen.”

Italië

“Ik begrijp dat de mensen boos zijn, maar we doen er alles aan om de liften zo snel mogelijk te repareren”, zegt Chris Demulder, algemeen directeur van het rusthuis. “Eén van de twee liften is inderdaad al meer dan een maand defect. Omdat de lift al bijna veertig jaar oud is, is de reparatie niet simpel. De hulpstukke­n, die van Italië komen, moeten allemaal op maat gemaakt worden, waardoor die herstellin­g heel veel tijd in beslag neemt. Ik ga opnieuw druk zetten bij de firma die de herstellin­g doet, maar volgens de laatste planning zal de lift pas eind deze maand gerepareer­d zijn”, zegt Demulder. “Jammer genoeg is tegelijk met de eerste ook de tweede lift de afgelopen maand al drie keer in panne gevallen. Het probleem bij die lift is niet helemaal duidelijk. Hopelijk kan de firma dat snel uitklaren, want onze grootste vrees is natuurlijk dat een van onze bewoners vastgeraak­t in een lift.” Of het rusthuis dan niet beter kan investeren in nieuwe liften? “De plannen voor een nieuw rusthuis in Peer zitten in een eindfase, dus dat is nu niet aan de orde.”

 ?? FOTO'S DICK DEMEY ?? Eén lift (boven) in rusthuis Sint-Antonius is al bijna twee maanden defect, een tweede lift (onder) valt regelmatig in panne.
FOTO'S DICK DEMEY Eén lift (boven) in rusthuis Sint-Antonius is al bijna twee maanden defect, een tweede lift (onder) valt regelmatig in panne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium