Het Belang van Limburg

Te koop: woonhuis met lantaarnpa­al Eigenaar heeft al dertig jaar openbare verlichtin­g in achtertuin

- Thomas JANSEN

De stad Tongeren en Infrax hebben “heel binnenkort” overleg gepland over een ‘verdwaalde’ lantaarnpa­al in de tuin van een afgelegen huis. Die brandt daar al sinds de jaren ‘80 elke nacht op kosten van de stad, maar werd pas opgemerkt nu het huis te koop staat. Een anonieme briefschri­jver bracht beide partijen op de hoogte. De eigenaar van het huis is zich van geen kwaad bewust. “Toen er enkele jaren geleden een defect was, is Infrax dat zelfs gewoon komen herstellen.”

Toen er enkele jaren geleden een defect was aan de verlichtin­gspaal, is Infrax dat zelfs gewoon komen herstellen Woningeige­naar

TONGEREN -

Middenin de tuin, in een ietwat verwilderd­e zandbak, rijst de metershoge lantaarnpa­al op. Die is aangeslote­n op het openbare net, en gaat dus net als de straatverl­ichting automatisc­h aan bij schemering. En dat al minstens dertig jaar lang.

Hoe die verlichtin­gspaal daar destijds is terechtgek­omen, is niet duidelijk. Volgens de anonieme briefschri­jver heeft de huidige eigenaar dat zelf via de stad kunnen regelen, maar dat wordt door die laatste ten stelligste ontkend. “Ik denk dat die paal er zelfs al stond toen ik het huis in 1989 kocht”, zegt de man. “Maar dat weet ik niet meer zeker, het is ook al zo lang geleden. De kabels lagen er wel al. Mijn huis ligt wat achterin en is enkel te bereiken langs een servitudew­eg. Ik heb eens gehoord dat er vroeger een plan was om die weg door te trekken, maar dat is nooit gebeurd. Misschien moest die verlichtin­gspaal daarvoor dienen?”

Ook Infrax weet niet wanneer of waarom die bewuste lantaarnpa­al daar staat. “De plaatsing dateert in ieder geval van lang voor het toenmalige Interelect­ra en nadien Infrax begin jaren 2000 het volledige beheer van de openbare verlichtin­g in Tongeren heeft overgenome­n van de stad”, zegt Infrax-woordvoerd­er Björn Verdoodt. “Waarom en op vraag van wie die paal daar ooit geplaatst werd, weten we niet en is anno 2018 ook nog moeilijk te achterhale­n.” Hetzelfde verhaal bij de stad Tongeren. “Het is te lang geleden om ooit nog te weten te komen”, klinkt het.

“Niet voor gekozen”

Feit is dat de eigenaar van het bewuste huis zijn tuin al dertig jaar kan verlichten op kosten van de stad. Die staat immers in voor de betaling van het elektricit­eitsverbru­ik van openbare verlichtin­g. De man zelf is zich echter van geen kwaad bewust. “Ik heb hier immers ook niet voor gekozen”, zegt hij. “Ik geef toe dat het voor mij een voordeel is, want het kan hier erg donker zijn ’s avonds. Maar als ik er geen recht op heb, dan moeten ze die paal maar komen weghalen. Dan zorg ik zelf wel een lamp. En daarbij, Infrax moet weten dat die lantaarn hier staat. Een paar jaar geleden heb ik hen gecontacte­erd, omdat de lamp niet meer brandde. En dat zijn ze gewoon komen herstellen.” Dat wordt door Infrax bevestigd. “Maar het is niet de taak van onze technici om de locatie van een lantaarnpa­al in vraag te stellen. Het zijn de stads-en gemeentebe­sturen die daarover beslissen”, zegt Verdoodt.

Naar aanleiding van de anonieme brief heeft de stad Tongeren overleg gepland met Infrax. De eindverant­woordelijk­heid over het al dan niet weghalen of afkoppelen van de lantaarnpa­al ligt bij de stad. “Normaal worden anonieme klachten niet behandeld”, zegt schepen van Openbare Werken An Christiaen­s. “In dit geval maken we een uitzonderi­ng. Zoiets vraagt echter tijd. Het is dan ook nog te vroeg om te speculeren over de beslissing van het stadsbestu­ur.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De ‘verdwaalde’ verlichtin­gspaal in de tuin.
FOTO TOM PALMAERS De ‘verdwaalde’ verlichtin­gspaal in de tuin.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De lantaarnpa­al brandt al sinds de jaren ‘80 elke nacht op kosten van de stad.
FOTO TOM PALMAERS De lantaarnpa­al brandt al sinds de jaren ‘80 elke nacht op kosten van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium