Het Belang van Limburg

Moordgolf schokt Londen

Veel tieners onder de al ruim 50 slachtoffe­rs in 2018

- Marc VAN DE WEYER

De Londense Metropolit­an Police heeft gisteren het 54ste en het 55ste moordonder­zoek van dit jaar geopend. De ‘moordepide­mie’ kost vooral tieners het leven. Eerder deze week nog dat van de zestienjar­ige Amaan Shakoor, die waarschijn­lijk is omgekomen omdat hij ‘op de foute plek op het foute moment’ was, een slachtoffe­r van de ‘postcode-oorlog’ tussen jeugdbende­s. De Britse hoofdstad heeft altijd een gewelddadi­ge kant gehad. Criminelen zoals de Kray-tweeling in de jaren 60 of de nog altijd naamloze 19de-eeuwse seriemoord­enaar Jack the Ripper behoren tot de wereldstad­sfolkore. Maar Londen vond zichzelf ook een veilige metropool, zeker vergeleken met Amerikaans­e steden. Dat eerder deze week de media uitgebreid meldden hoe hun stad New York als murder capital onttroond had, was voor veel Londenaren dan ook een ruw ontwaken: in de voorlopige stand dit jaar overtreft het aantal moorden in de Britse hoofdstad dat in haar Amerikaans­e rivale.

Tieners

De moordgolf ging ook de voorbije dagen verder. Gisteren opende de Metropolit­an Police (Scotland Yard) haar 54ste en 55ste moordonder­zoek van het jaar. De 18-jarige informatic­astudent Israel Ogunsola werd woensdagav­ond zwaargewon­d aangetroff­en in de Noord-Londense wijk Hackney. Hij stierf een half uur later. Twee zeventienj­arige verdachten werden aangehoude­n. Maandagavo­nd waren een meisje van 17 en een jongen van 16 het slachtoffe­r. Het meisje werd doodgescho­ten in Tottenham, in het hoge noorden van de agglomerat­ie, de jongen in het gezicht geschoten en met een mes bewerkt in de arme wijk Walthamsto­w, iets naar het oosten. Mogelijk ging het in de twee gevallen om jongelui die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. De 16-jarige Amaan Shakoor zou verwisseld zijn met de drugsdeale­r op wie de moordenaar­s het gemunt hadden. Of misschien ook niet.

Sociale media

Amaan was in ieder geval het tot nog toe jongste slachtoffe­r van wat al als een moordepide­mie omschreven is. In januari opende Scotland Yard twaalf moordonder­zoeken, in februari vijftien, in maart 22 en deze maand zes. Veel slachtoffe­rs vielen door steekwapen­s. Die hebben steeds meer tieners in Britse steden op zak, mede om zich te wapenen tegen de dreiging die van overal kan komen. Het hoofd van de Metropolit­an Police, Cressida Dick, wijt de plotse uitbarstin­g aan de rol van sociale media. Een idiote ruzie kan daar binnen minuten exploderen tot een bloedige afrekening op straat. De Londense politica Diane Abbott, schaduwmin­ister van Binnenland­se Zaken voor Labour, vindt de rol van internet hoogstens symptomati­sch. De belangrijk­ste oorzaak van het geweld ziet ze in de bezuinigin­gen waardoor een borough als Hackney met 275.000 inwoners nog maar één politiekan­toor heeft. “Tien procent van de agenten is verdwenen. En voor preventiew­erk in scholen, onder jongeren, ook in de geestelijk­e gezondheid­szorg, is geen geld”, meent Abbott.

Cocaïnemaf­fia

Haar collega-MP David Lammy, 18 jaar in het Lagerhuis voor Tottenham, ziet geen beterschap als er niets gedaan wordt aan de alomtegenw­oordigheid van de ‘cocaïnemar­kt’. “Coke is hier even makkelijk te krijgen als pizza. Je bestelt het op WhatsApp of Snapchat. Dat is de drijfveer achter het geweld: het is een turf war, een oorlog om afzetgebie­djes”, zei hij gisteren bij de BBC.

De voorbije dagen lagen er plots massa’s bloemen op de plek bij het sportcentr­um waar Amaan gedood was. Opvallend: alle bloemenleg­gers droegen beschermen­de hoodies. Volgens Lammy doen de jonge bendeleden het vuile werk voor een oppermacht­ige drugsmaffi­a: “Een McMaffia die gaat over een enorme cocaïnemar­kt van elf miljard pond.” Lammy verwijt politici van alle kleur, ook zijn partijgeno­ot Sadiq Khan, de Londense burgemeest­er, niets aan het probleem gedaan te hebben.

 ?? FOTO AP ?? Een jonge vrouw brengt een roos naar de plaats waar Israel Ogunsola (18, kleine foto) neergestok­en werd.
FOTO AP Een jonge vrouw brengt een roos naar de plaats waar Israel Ogunsola (18, kleine foto) neergestok­en werd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium