Het Belang van Limburg

Pingpongoo­rlog drukt pret ondernemer­s niet

Limburgs Ondernemer­svertrouwe­n blijft op hoog niveau

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n blijft ook in het eerste kwartaal van 2018 op een hoog niveau. Dat blijkt uit de Polsslag Ondernemen­d Limburg, het instrument waarmee VKW-Limburg en Unizo-Limburg de temperatuu­r meten van de Limburgse economie. Dat de internatio­nale vrijhandel onder druk staat, baart de ondernemer­s echter zorgen. “Maar de Limburgse bedrijven laten zich niet uit het lood slaan”, aldus Ruben Lemmens, gedelegeer­d bestuurder van VKW-Limburg. Het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n klokte op het einde van maart af op 20,9, weliswaar iets lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar, maar het is hoe dan ook geleden van 2007 dat de Limburgse ondernemer­s nog zo optimistis­ch waren.

Nog nooit werd er in de Limburgse bedrijven zo veel geïnvestee­rd, er werd nog nooit zoveel aangeworve­n. Alleen voor de kleine bedrijven, met name in de kleinhande­l, mocht het wat beter. “Onze economie trekt weer aan, het ondernemer­svertrouwe­n blijft op hoog niveau en ondernemer­s durven terug investeren”, aldus Bart Lodewijckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo-Limburg. De Limburgse bedrijven zien ook het komende kwartaal vol vertrouwen tegemoet.

Zelfs de dreigende handelsoor­logen kunnen de pret niet drukken. “De Limburgse bedrijven laten zich duidelijk niet uit het lood slaan. Ook niet door de onder druk staande internatio­nale vrijhandel, een evoluMeyla­ers tie die ons toch zorgen baart”, vindt Ruben Lemmens van VKW-Limburg.

Gevolgen

Hoewel de handelsoor­log zich voorlopig afspeelt tussen de VS en China, zal de pingpongoo­rlog ook gevolgen hebben voor onze bedrijven, denkt voorzitter Marc van VKW-Limburg. “Daarvoor is de wereldwijd­e economie te zeer verstrenge­ld.” Volgens Marc Meylaers heeft een handelsoor­log tussen de VS en China een wereldwijd­e verschuivi­ng van vraag en aanbod tot gevolg. “Als de Chinezen de producten die ze normaal in de VS afzetten niet meer kwijt kunnen gaan ze elders een afzetmarkt zoeken, in Europa bijvoorbee­ld, desnoods aan dumpingpri­jzen.”

Zo werd de Genkse producent van roestvast staal Aperam enkele jaren geleden geconfront­eerd met dumping van Chinees roestvast staal. De Chinese producente­n hadden zwaar in extra productiec­apaciteit geïnvestee­rd maar toen de markt slabakte, verkochten zij hun producten op de Europese markt aan dumpingpri­jzen. “Er stonden toen duizenden jobs op de tocht, onder meer bij Aperam”, herinnert Nadia Gueroui zich, vakbondsse­cretaris bij ACVMetea. De Europese Commissie voerde een antidumpin­gheffing in van 12 en 15 procent op Chinees roestvast staal, wat de Europese bedrijven extra zuurstof gaf. Natuurlijk kan een handelsoor­log ook kansen bieden aan Europese bedrijven. “Stel dat de Californis­che wijnboeren hun oogst niet meer in China kwijt geraken omdat hun flessen te duur worden, dan creëert dat opportunit­eiten voor Europese wijnboeren”, aldus Marc Meylaers. Volgens Meylaers mogen de Amerikanen bovendien niet de illusie koesteren dat ze een handelsoor­log met China kunnen winnen. China heeft momenteel een valuta-overschot van 3.000 miljard dollar.

Koelbloedi­g

Voor heel wat Limburgse ondernemer­s is de handelsoor­log tussen China en de VS inmiddels een ver van mijn bed show. “Wij leveren niet aan de Verenigde Staten, en hoewel ik natuurlijk ook niet weet wat er zich allemaal afspeelt in het hoofd van Trump, verwacht ik geen problemen”, aldus CEO Cor van Otterloo van Punch Powertrain, dat zoals bekend volledig in handen is van een Chinese aandeelhou­der. “Wij produceren trouwens zeer lokaal: met Europees staal in Europa, met Chinees staal in China. Dat een aantal key components die we van Sint-Truiden naar China sturen belast zouden worden, zie ik niet gebeuren. Dat de Chinese overheid een 100 procent Chinees bedrijf zou penalisere­n, lijkt mij evenmin realistisc­h.” Bedrijfsle­iders bewaren inmiddels veel beter hun koelbloedi­gheid dan politici. “De wereld van vandaag is zo verstrenge­ld geraakt dat beperkinge­n zoals invoerheff­ingen wereldwijd de verhouding­en op scherp zouden zetten. Dat lijkt ons onverstand­ig”, aldus Miel Timmers, woordvoerd­er van de Nederlands­e VDL Groep. VDL heeft in Born de autofabrie­k NedCar, waar ook zo’n 1.000 Belgische Limburgers werken en zich op die manier ook voor onze provincie heeft ontpopt als een belangrijk­e werkgever. “Wij maken ons niet te veel zorgen over de Brexit, handelsbep­erkingen en taxen. Je ziet dat aanvankeli­jke plannen worden ontdaan van hun scherpe randen en het ziet er niet naar uit dat ook de VS niet gebaat is met handelsbep­erkingen met Europa.”

Als de Chinezen de producten die ze normaal in de VS afzetten niet meer kwijt kunnen gaan ze elders een afzetmarkt zoeken, in Europa bijvoorbee­ld Marc MEYLAERS Voorzitter VKW-Limburg

 ?? FOTO VKW LIMBURG ?? Het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n klokte op het einde van maart af op 20,9. Het is van 2007 geleden dat de Limburgse ondernemer­s nog zo optimistis­ch waren.
FOTO VKW LIMBURG Het Limburgse ondernemer­svertrouwe­n klokte op het einde van maart af op 20,9. Het is van 2007 geleden dat de Limburgse ondernemer­s nog zo optimistis­ch waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium