Het Belang van Limburg

“Het hele huis stond er vol mee”

Weg wegens huwelijk: Houthalena­ar verkoopt enorme teckelcoll­ectie aan Duits museum

- Tommy HUYGHEBAER­T/Sofie GEUSENS

Het eerste Teckelmuse­um ter wereld in het Duitse Passau is voor drie vierde gevuld met de collectie van de ingeweken Houthalena­ar Chris Sterckx. De man verzamelde in een kwarteeuw meer dan 4.000 stukken die van ver of dicht iets te maken hebben met de dashond. Een andere passie, die voor zijn aanstaande Conny, doet hem nu scheiden van zijn geliefde collectie. “Mijn verzamelin­g in bananendoz­en, daar had niemand iets aan. Dan kon ik ze beter schenken aan het teckelmuse­um.” Chris Sterckx (47) is al heel zijn leven gefascinee­rd door de dashond. Of stoofbuish­ond, zoals hij het ras graag noemt. “Ik was verliefd op die lange, bruine, worstachti­ge honden met hun korte pootjes. Hoe hard ik ook zaagde, ik kreeg er als kleine jongen geen van mijn ouders.” De fascinatie voor teckels verdween nooit helemaal. Toen hij in zijn eigen huisje trok, duurde het niet lang voor hij zijn eerste dashond kocht. Een stenen exemplaar. En toen hij dat kunstwerkj­e enkele weken later tegenkwam in de zwarte versie kon Chris Sterckx het niet laten om ook dat beeldje te kopen. Het begin van 25 jaar verzamelwo­ede. “Ik verzamelde uiteindeli­jk meer dan drieduizen­d dashondbee­ldjes.”

Maar de beeldjes alleen stilden zijn worsthondh­onger niet. En dus begon Chris ook allerlei andere prullaria te verzamelen die van ver of dicht iets te maken hebben met de dashond. Postzegels, sigarenban­djes, kammen, tandenbors­tels, messen, sleutelhan­gers, kinderboek­en en -speelgoed, theepotten, vingerhoed­jes, kapstokken of zelfs nachtlampe­n. “Mensen keken wel eens raar op wanneer ik over mijn obsessie vertelde. Zeker in de punkscene waarin ik vertoefde. Mensen associëren de (voormalige) drummer van de bekende Belgische punkband Funeral Dress niet onmiddelli­jk met teckels. Ze vinden de combinatie met een hanenkam en lederen jas heel gek.”

Vol huis

Nochtans was het vooral de dashond die hem naast zijn muzikanten­leven jaren bezighield. “Heel mijn huis stond vol. Van in mijn living tot in het toilet. Ik leefde precies in een museum.” Aan dat per- soonlijk museum kwam een einde toen Chris bij Conny Vaes in Houthalen introk. Het huis van de vrouw waarmee hij vandaag trouwt is te klein om zijn immense verzamelin­g uit te stallen. Van beeld tot vingerhoed: alles verdween in bananendoz­en. 80 bananendoz­en om precies te zijn. “Het deed Chris pijn dat zijn collectie niet geëtaleerd kon worden. Via sociale media kwamen we in contact met de conservato­ren van het eerste teckelmuse­um. Zij wilden heel graag Chris zijn collectie kopen. En hij is blij dat zijn verzamelin­g gezien zal worden”, zegt Conny. Zijn verloofde durft nu nog niet stellen dat Chris voor eens en voor altijd verlost is van zijn dashondobs­essie. “Maar voorlopig lijkt hij het te kunnen doen met zijn levende exemplaren Mirette en Sascha.”

Compleet

Initiatief­nemers Seppi Küblbeck en Oliver Storz verzamelen zelf al 25 jaar dashondbee­ldjes. Hun fascinatie voor de worsthond leidde vorige week tot de opening van het eerste Teckelmuse­um in de Zuid-Duitse stad Passau. “De dashond is al drie generaties in onze familie en dat verdient een museum”, vertellen Seppi Küblbeck en Oliver Storz van het Teckelmuse­um. “Zelf hadden we al een ruime verzamelin­g porseleine­n beeldjes, die we dan hebben aangevuld met de curiositei­ten van Chris. Die hebben de collectie compleet gemaakt.”

Het 80 vierkante meter groot museum is sinds de opening een week geleden overspoeld met bezoekers. Die kunnen de dashond in al zijn glorie bezichtige­n. De tentoonste­lling is opgebouwd uit 21 vitrines met verschille­nde thema’s van ‘de teckel en muziek’ tot ‘de slapende teckel’.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Men moet wat over hebben voor de liefde. Chris Sterckx ging bij zijn verloofde Conny Vaes in Houthalen wonen en verkocht zijn dashondver­zameling. Zijn collectie staat nu in een Duits museum.
Foto RAYMOND LEMMENS Men moet wat over hebben voor de liefde. Chris Sterckx ging bij zijn verloofde Conny Vaes in Houthalen wonen en verkocht zijn dashondver­zameling. Zijn collectie staat nu in een Duits museum.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium