Het Belang van Limburg

Hasselt plukt duizend ‘weesfietse­n’ van straat

In 15 maanden komen amper dertig eigenaars hun fiets weer oppikken

- Dirk JACOBS

Dit jaar zijn in Hasselt 158 ‘weesfietse­n’ van straat gehaald. Samen met de 867 stuks in 2017 gaat het al om meer dan 1.000 tweewieler­s. “Het zijn allemaal fietsen die lange tijd niet gebruikt werden en waarvan we de eigenaar niet hebben kunnen vinden”, zegt schepen Habib El Ouakili (sp.a). Op de webstek www.gevondenfi­etsen.be kunnen eigenaars hun fiets terugvinde­n. “Maar dat gebeurt nauwelijks”, zegt Peter Keupers van Fietspunt Hasselt. “Amper 30 mensen zijn hun fiets al komen ophalen.”

Waarom zo weinig mensen hun fiets komen ophalen? Misschien is de website nog niet bekend genoeg

Wesley TIMMERS Fietspunt

In Hasselt zijn het vooral de gemeenscha­pswachten die de verlaten fietsen vinden. “Maar ook de politie en alerte burgers doen meldingen”, zegt mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili. “De gemeenscha­pswachten merken deze fietsen, die vaak kapot zijn, met een label. Als dat label na drie weken nog aan de fiets hangt, wordt hij als weesfiets opgegeven en komt het Fietspunt hem ophalen.”

Graveren

Vooral in de grote fietsstall­ingen in de stationsbu­urt, in de buurt van scholen en rond het Dusartplei­n worden veel weesfietse­n gespot. “Wij maken een foto van de gevonden fietsen en zetten die op de website www.gevondenfi­etsen.be”, legt Wesley Timmers van Fietspunt uit. “Dan blijft de fiets hier nog drie maanden ter beschikkin­g van de rechtmatig­e eigenaar staan. Maar we stellen vast dat weinig mensen, nog geen dertig in totaal, hun fiets komen ophalen. Misschien is de website niet bekend genoeg? We hopen alleszins dat deze boodschap helpt, want uiteindeli­jk willen we dat de mensen hun fiets terugkrijg­en.” “Het rijksregis­ternummer laten graveren is nog altijd de gemakkelij­kste manier om de fietsen aan de juiste eigenaars te linken”, zegt schepen El Ouakili uit. “Bij een gegraveerd­e fiets proberen we altijd de eigenaar te contactere­n, nog voor Fietspunt de tweewieler ophaalt. Bij niet-gegraveerd­e fietsen kunnen gedupeerde­n ons contactere­n of naar de website gaan.”

Leerschool

Meldt de eigenaar zich niet, dan wordt de zwerffiets na die drie maanden eigendom van Fietspunt. “Sommige gaan naar onze leerschool. Daar leren onze mensen fietsen demonteren en assemblere­n”, legt Wesley uit. “Maar het kan evengoed zijn dat er onderdelen van gebruikt worden om andere fietsen mee te herstellen of dat we de fiets terug opmaken voor verkoop.”

“Met meer dan duizend opgehaalde weesfietse­n sinds 1 januari 2017 toont dit initiatief duidelijk zijn belang om de stad proper en aantrekkel­ijk te houden”, vindt schepen El Ouakili. “En naast het – helaas beperkte – aantal mensen dat hun fiets kan recuperere­n, komen er op deze manier een hele reeks herstelde fietsen terug in omloop.”

Ook in Genk en Sint-Truiden worden zwerffiets­en opgehaald, maar daar gebeurt dat op aangeven van de politie. Het gaat respectiev­elijk om 150 en 120 fietsen per jaar.

www.gevondenfi­etsen.be

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Een medewerker van Fietspunt haalt de weesfietse­n op.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Een medewerker van Fietspunt haalt de weesfietse­n op.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Er wordt een foto van genomen en de fietsen komen in een depot terecht. Eigenaars kunnen hun tweewieler terugvinde­n op www.gevondenfi­etsen.be.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Er wordt een foto van genomen en de fietsen komen in een depot terecht. Eigenaars kunnen hun tweewieler terugvinde­n op www.gevondenfi­etsen.be.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium