Het Belang van Limburg

“Eerst de play-offs, dan pas nadenken over mijn toekomst”

Charleroi-huurling Clinton Mata denkt nog niet aan volgend seizoen

-

Of hij al een mondje Nederlands spreekt? Clinton Mata wrijft meermaals door zijn gestileerd­e sikje en lacht. “Een paar woordjes. ‘Makkelijk’, ‘goedemorge­n’, … Siebe (Schrijvers, nvdr.) leert me soms een paar dingen, maar de trainingen hier zijn altijd in het Engels. Ik woon hier wel in de buurt. In Zutendaal. Fijn rustig, hou ik wel van.”

Zaterdag staat in het teken van revanche op de verloren bekerfinal­e.

“Als we dat zeggen, leggen we meteen druk op onszelf. Elke wedstrijd telt, maar het is natuurlijk wel zo dat deze belangrijk wordt voor ons. Of dat verlies in de beker tegen Standard doorwoog? Tja, het blijft een finale. Geen enkele speler vergeet dat makkelijk.”

Er was nogal wat te doen over de manier waarop Standard won. Veel tijdrekken. Frustreren­d?

“Wij moeten gewoon naar onszelf kijken. Genk is een voetballen­de ploeg. We moeten vasthouden aan dat principe, maar het is ook zo dat een finale er is om te winnen. Het was geen mooie match, hé. Maar als je daar met de beker staat, maakt dat allemaal niet uit.”

Jouw directe tegenstrev­er zaterdag is normaal gezien Paul-José Mpoku. Net als jij uit Verviers.

“Ik ken hem goed. We spreken elkaar geregeld. Toen we nog heel klein waren speelden we samen bij Rechain. Daarna trok hij naar Standard en ik naar Visé. Hij is trouwens niet de enige met wie ik samenspeel­de in de jeugd. Gasten als Saglik van Charleroi en Cavanda van Standard waren er ook. Meerdere jongens van die generatie schopten het tot profvoetba­ller.”

Heb jij nooit voor Standard gespeeld?

“In de jeugd hebben ze me vaak gevraagd om op proef te komen. Ik ben nooit geslaagd (lacht). Ach, het is niet omdat je niet doorbreekt bij Standard, dat je het nergens anders alsnog kunt maken.”

Ondertusse­n groei je steeds meer naar je beste niveau toe. Ben je nu helemaal fit na je blessure?

“Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zo lang langs de lijn moest toekijken. Hiervoor had ik wel wat kleine pijntjes hier en daar, maar nu was ik echt twee maanden out. Ik kan je zeggen dat dat heel frustreren­d was. Ik had een ontsteking aan het schaambeen. Daar had ik al langer last van, maar je blijft doorgaan tot je niet meer kunt. Tot ik me in de match tegen Charleroi (1-1, nvdr.) van midden december te veel forceerde. Het moment om te rusten. Vervelend om enkele belangrijk­ere matchen met Genk te missen, maar ik moest om sterker terug te komen. Nu voel ik me honderd procent.”

Anthony Limbombe zal het geweten hebben. Je hield hem uit de match.

“Ik speel graag tegen zulke spelers. Al vind ik dat de hele ploeg goed speelde. We hebben het plannetje van de coach perfect gevolgd en hadden Brugge nog even kunnen doen twijfelen voor de rest van de competitie. Helaas gingen zij in de slotfase nog met de drie punten lopen. Een penalty tegen krijgen in de laatste minuten is uiteraard niet fijn, maar je kan daar niet mee blijven zitten. De matchen volgen elkaar snel op en je moet telkens gefocust zijn op de volgende hindernis.”

Voor het seizoen waren de verwachtin­gen bij Genk hooggespan­nen. Hoe beoordeel jij je eigen prestaties?

“We kunnen niet zeggen dat ik een gemist seizoen heb. Ik ben naar hier gekomen om play-off 1 te spelen en voilà, we staan er. Daarnaast heb ik een bekerfinal­e mogen spelen, die jammer genoeg niet werd gewonnen. Ik ben blij met mijn keuze voor Genk. In mijn ogen was dit de ideale etappe om nog een stap in mijn carrière te zetten.”

Je wordt gehuurd zonder aankoopopt­ie. Denk je volgend seizoen te blijven?

“Ik concentree­r me nu nog op presteren in de playoffs. Daarna heb ik nog tijd om na te denken. Of ik interesse heb? We zullen de verschille­nde factoren bekijken. Charleroi, waar ik nog vastlig tot 2021, en Genk moeten sowieso mijn situatie eerst nog bespreken, maar ik voel me hier goed. Genk heeft zeker ook een streepje voor op andere Belgische clubs. Maar nu eerst presteren en proberen een Europees ticket te grijpen.”

 ??  ??
 ?? Bob FAESEN ?? Op paasmaanda­g dreef hij kersvers Rode Duivel Anthony Limbombe nog tot wanhoop en morgen maakt hij zich op voor de match van de revanche. Al wil Clinton Mata het treffen met Standard zelf niet zo noemen. “Want dat zet onnodig druk.” De 25-jarige rechtsback concentree­rt zich volle bak op presteren met KRC Genk in play-off 1 en neemt de beslissing over zijn toekomst pas na het competitie­slot. “Maar ik voel me goed in Genk.”
Bob FAESEN Op paasmaanda­g dreef hij kersvers Rode Duivel Anthony Limbombe nog tot wanhoop en morgen maakt hij zich op voor de match van de revanche. Al wil Clinton Mata het treffen met Standard zelf niet zo noemen. “Want dat zet onnodig druk.” De 25-jarige rechtsback concentree­rt zich volle bak op presteren met KRC Genk in play-off 1 en neemt de beslissing over zijn toekomst pas na het competitie­slot. “Maar ik voel me goed in Genk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium