Het Belang van Limburg

Alles is becijferd

-

De vroede vaders en moeders van de stad hebben zitten tellen. “Niet zo uitzonderl­ijk, dat doen ze wel vaker”, zult u zeggen maar nu hebben ze koppen geteld, inkomens vergeleken, ons gecataloge­erd in leeftijdsg­roepen en nog veel meer. Ik mij erdoor geworsteld. Het klinkt misschien niet zo proper en eerbiedig, maar cijferwerk is per definitie niet altijd heel helder te noemen. Een abacus biedt vaak meer duidelijkh­eid dan de mooiste grafieken.

Op de website van de stad hebben ze alle tellingen netjes gepresente­erd in tabellen en grafiekjes. Je hoeft maar aan te klikken wat je weten wil en je krijgt het netjes voorgescho­teld. Wil je weten hoeveel mannen of vrouwen er in jouw straat wonen? Geen probleem. Het lijkt mij wel handig als je wil weten of er misschien wel eentje ‘op overschot’ woont. Dat spaart heel dat gedoe op datingsite­s. Bovendien kan je met wat geluk op voorhand al eens gaan rondneuzen in de straat. Niets zo deugdelijk dan iemand in levende lijven te zien in plaats van op een computermo­nitor. Wil je het jachtgebie­d uitbreiden naar omliggende straten of zelfs wijken dan kan dat ook. Zelfs heel de stad kan met uw jagersinst­incten geëxploree­rd worden. Ik geef het toe: hiermee hebben de notabelen van onze goegemeent­e bij mij hoog gescoord. Zelfs de Hasseltse dames en heren met een exotisch voorkeurtj­e hoeven niet meer op ‘vakantie’ om een lief te vinden; ze kunnen neuzen in de tabellen want dáár zijn ze te vinden. Het spaart alleszins een hoop reisgeld en -tijd.

We zien ook dat het aantal ouderen in verhouding toeneemt. Er is een duidelijke verschuivi­ng naar boven aan de gang. De gemiddelde Hasselaar wordt grijzer. De jongeren verliezen terrein en dat betekent dus dat je tijdens de jacht voorzichti­g moet blijven want dan wordt de spoeling dunner. Maar ja, elke jager moet op zijn/haar hoede zijn. Een cougar is iets anders dan een welpje en dus mik je best tussenin. Hopelijk kan een staafdiagr­ammetje daarbij helpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium