Het Belang van Limburg

REEKS: Verrassend­e verhalen over ons natuurhist­orisch erfgoed IJzeroer in molshopen van De Wijers

-

In het voorjaar duiken de molshopen weer op in het gras. Vervelend voor de liefhebber­s van een strak gazon, maar wel interessan­t voor de curieuze neuzen onder ons. In de molshopen zitten vaak stukjes van stenen. In natte gebieden, zoals bijvoorbee­ld De Wijers, zijn dit vaak bruine steenbrokj­es met een wat sponsachti­g uitzicht. Pak je ze vast dan krijg je vuile bruine vingers. Wat je in je handen houdt, is ijzeroer, moerasijze­rerts of oer. Het ontstaat voornameli­jk in beekdalen, waar veel ijzerrijk grondwater aanwezig is.

IJzer gaat roesten in vochtige omstandigh­eden. Dit proces dat oxidatie heet, heeft zoals het woord zegt, nood aan zuurstof. Onder water zal ijzer niet zo gauw roesten. In de lage natte en venige gebieden rond de beekvallei­en komt het ijzer uit het grondwater met de lucht in contact en gaat roesten. In de winter staat het grondwater zo hoog dat het bijna aan de oppervlakt­e komt. In de zomer, als de loofbomen weer volop water drinken en verdampen, zakt het grondwater een flink stuk maar toch niet dieper dan 150 cm. Zo ontstaat er een zone waar ijzer uit het grondwater in contact komt met lucht, en dus zuurstof, en gaat roesten. Tijdens dit bodemvormi­ngsproces worden zandkorrel­tjes door ijzerverbi­ndingen en humusdeelt­jes onder invloed van bacteriën aan elkaar gekit. Zo ontstaan er korsten van wel 30 tot 50 cm dik. Deze harde, compacte laag houdt water op waardoor moerasvorm­ing bevorderd wordt en de condities voor de vorming van ijzeroerba­nken gehandhaaf­d blijven. De vorming van een ijzeroerba­nk hoeft slechts enkele decennia te duren, geologisch gezien een supersnel proces en het vormt zich, onder de gegeven voorwaarde­n, nog steeds. IJzeroer behoort tot de jongste vaste gesteenten die in ons land voorkomen.

Erts

IJzeroer speelde/speelt een rol in het leven van de mensen. In de tijd van de keuterboer­tjes, toen paardenkra­cht nog letterlijk te nemen was, leverden de hooilanden in de beekdalen het voer om de dieren de winter door te krijgen. Het hoogstaand beekwater bracht in de winter voedselrij­k slib aan, in de zomer was het droog genoeg om er te hooien. In te natte gebieden, waar het water bleef staan op de ijzeroerla­ag, stonden meer biezen dan voedselrij­k gras. Om de grond te verbeteren werd die harde, ondoordrin­gbare laag verwijderd.

Al gauw bleek dat het opgegraven ijzeroer ook als erts kon gebruikt worden. Het werd op grote schaal geëxploite­erd tussen 1850 en WO II. Het erts werd via trein of boot naar Wallonië en het Ruhrgebied vervoerd. Deze ontginning bracht voor de boeren in de streek extra geld in het laatje. Rond de eeuwwissel­ing verminderd­e de uitbating drastisch: de kleinschal­ige uitbatinge­n konden niet op tegen de industriël­e ontginning­en. Ook de opkomst van nieuwe hoogovente­chnieken en de verbeterin­g van de infrastruc­tuur (spoorwegen en stoombootv­erkeer) speelden hierbij een rol. Daarbij komt nog dat het gehalte aan ijzer in ijzeroer laag is (27%) in vergelijki­ng met bijvoorbee­ld de ijzerertsl­agen in Lotharinge­n, die 30 tot 40 m dik zijn en tot 42% ijzer bevatten.

Bouwsteen

IJzeroer werd niet alleen als ijzererts gewonnen, het werd lokaal ook als ruw gehouwen bouwsteen gebruikt. De moeilijke bewerking en de grote chemische stabilitei­t maken dat deze steen vooral voor funderinge­n en ondermuren (tegen opstijgend water) werd gebruikt, vaak in combinatie met ijzerzands­teen, zoals je kan zien in de kerk van Kermt, Kuringen en van Zonhoven.

De gaten die ontstonden in het landschap door de winning van ijzeroer, zij het als erts, zij het om de grond meer geschikt te maken voor landbouw, zij het als bouwsteen, lagen mee aan de basis van het ontstaan van de vijvers in De Wijers. Dat wordt vermeld bij de ’Daute Weyers’ in Diepenbeek, het ’Moken’ (een lang smal mouwachtig vijvertje) in Kiewit en de Augustijne­nvijver in de Maten, daar zouden in de buurt van de oude Stiemerbee­k restanten gevonden zijn van een ijzerbreek­molen. Vanuit het vroegere station van Zonhoven, in de buurt van de Platwijers werden tonnen ijzeroer vervoerd. In de Zolderse dorpsgesch­iedenis is er sprake van ertsontgin­ning langs de Bolderberg­beek.

Mol

IJzeroer vormt zich nog steeds, maar omdat de vorming zich (ondiep) in de grond afspeelt, merken we daar meestal niet veel van. Tenzij de mol in actie komt, maar ook als er bomen omwaaien, zoals bij de Pukkelpops­torm in Kiewit. Toen kon je tussen de wortelklui­ten van de omgewaaide populieren de brokjes ijzeroer zien zitten. Bij de voorbereid­ende werken voor een nieuwe wijk langs de Albertkana­alstraat (Kuilenbeek­straat) in Hasselt kwamen dikke schollen naar boven. Dat waren molswerken op grote schaal.

 ??  ??
 ??  ?? Meer info over ijzeroer en De Wijers vind je in de Geologisch­e Fietsroute: De Wijers in de Lage Kempen. IJzeroer werd niet alleen als ijzererts gewonnen, het werd lokaal ook als ruw gehouwen bouwsteen gebruikt., zoals je kan zien in de kerk van Kuringen.
Meer info over ijzeroer en De Wijers vind je in de Geologisch­e Fietsroute: De Wijers in de Lage Kempen. IJzeroer werd niet alleen als ijzererts gewonnen, het werd lokaal ook als ruw gehouwen bouwsteen gebruikt., zoals je kan zien in de kerk van Kuringen.
 ??  ?? IJzeroer vormt zich nog steeds, maar omdat de vorming zich (ondiep) in de grond afspeelt, merken we daar meestal niet veel van. Tenzij de mol in actie komt.
IJzeroer vormt zich nog steeds, maar omdat de vorming zich (ondiep) in de grond afspeelt, merken we daar meestal niet veel van. Tenzij de mol in actie komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium