Het Belang van Limburg

“De tapkraan zal lopen”

- Rudi SMEETS

Nadert Spouwen-Mopertinge­n leider THES tot op twee punten? Of zetten de West-Limburgers in het Norbert Beulsstadi­on een grote stap richting titel? Als het van voorzitter­s Ed Somers en Wendy De Wit afhangt, wordt het vanavond - ondanks de inzet - vooral een spectacula­ire en faire partij. “THES verdient het om kampioen te worden, maar we gaan ons vel duur verkopen”, zegt de preses van de thuisploeg. Een gesprek over voetbal, vriendscha­p en een Sri Lankaanse olifant.

Afspraak in Het Magazijn, het restaurant van Ed Somers’ broer Patrick in hartje Bilzen. Bevriende bourgondië­rs spreken bij voorkeur af bij een culinair verantwoor­d bord en een goed glas. Cortese uit Piëmonte, bijvoorbee­ld. “Het ideale scenario zou zijn dat Bocholt en THES elkaar op de slotdag twee punten afpakken en wij daardoor kampioen worden”, zegt de co-voorzitter van Spouwen-Mopertinge­n bij het overlopen van de menukaart.

“Je bent altijd al een dromer geweest”, riposteert zijn tafelgenoo­t. De toon is gezet.

Ze hebben heel wat gemeen, die twee, om te beginnen het ondernemer­schap. Ed is gedelegeer­d bestuurder van vastgoedon­twikkelaar Vestio, Wendy zaakvoerde­r van houthandel Witon. Ze hebben ook allebei Carpe diem als levensmott­o, houden van voetbal en zijn al jaren bevriend. “We leerden elkaar kennen via het schoolvoet­bal”, zegt Wendy. “Ik studeerde marketing in Hasselt, Ed in Genk. Na een wedstrijd raakten we aan de praat, zo is het begonnen. Eén keer kwamen we elkaar wel heel toevallig tegen. Tijdens een vakantie in Sri Lanka bezocht ik een olifantenw­eeshuis. Wie zag ik plots in de verte op de rug van een manke olifant? Ed. Zie je het al voor je?”

Hoe zijn jullie bij respectiev­elijk THES en Spouwen-Mopertinge­n verzeild geraakt?

De Wit: “Van de jeugd tot mijn 27ste speelde ik bij Looi Sport. Later werd ik lid van sponsorgro­ep De Thestikels - met een h maar ik raakte pas echt betrokken toen gerechtigd correspond­ent Vic Theys me negen jaar geleden op zijn sterfbed vroeg om de club in handen te nemen. Ik heb geen spijt dat ik ja zei. THES is een echte familie, die contacten zijn me dierbaar. Ik supporter ook voor Club Brugge, maar dat is toch anders.”

Somers: “Ik speelde onder meer bij Standard, Winterslag en Racing Genk. Vooral die twee jaren op Sclessin waren super. Voetballen met namen als Czerniatyn­ski, Renquin, Preud’homme en Vandersmis­sen, dat was de max voor een jonge gast. Op het einde van mijn carrière kwam ik terecht bij Rapid Spouwen, de club uit mijn woonplaats. Eerst als speler, daarna als bestuursli­d. Toen de club fusioneerd­e met Gold Star Mopertinge­n, werd ik samen met Luc Janssen voorzitter.”

Voor THES lijkt promoveren een must, voor Spouwen-Mopertinge­n een vergiftigd cadeau.

De Wit: “Vorig jaar waren we teleurgest­eld toen we de titel misten, nu zijn we gelukkig dat we het niet haalden. Dat extra jaar heeft onze structuur verstevigd. We voelen ons klaar voor Eerste amateur. Ons licentiedo­ssier is zo goed als volledig, we hebben zeker vijftig vrijwillig­ers - mijn vrouw Kaat vindt het heel fijn om daarbij te zijn - en onze supporters zijn fantastisc­h. We nemen er zo’n zevenhonde­rd mee naar Spouwen-Mopertinge­n.”

Somers: “Voor ons is het seizoen nu al een succes. In augustus waren we veroordeel­d, kijk waar we nu staan. Wat Jan Schoefs met deze kern klaarspeel­de, is niet niks. Wij zijn ambitieus, maar laten we eerlijk zijn: we hebben niet dezelfde financiële en infrastruc­turele middelen als THES. Wij leven bij de gratie van een tiental goede sponsors en een groepje hardwerken­de mensen zoals Patrick Philippens, om ook die man eens te noemen.”

Het zal erom spannen. Vrezen jullie geen potige match?

De Wit: “Wij willen allebei aanvallend voetbal brengen. Het zou een topavond kunnen worden. Jammer dat Moutawakil er niet bij is.”

Somers: “Wat moeten wij dan zeggen? Bij ons zijn Aka Etien en Poell niet van de partij. Dát is pas een handicap. Maar je hebt gelijk, Wendy. We staan allebei voor offensief voetbal, laten we er dan ook een feest van maken. Eén zaak weet ik zeker: na de match zal de tapkraan lopen, wie er ook wint. En hopelijk kunnen we die pinten in de beste verstandho­uding samen drinken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium