Het Belang van Limburg

“Pas gerenoveer­d huis klaar voor sloop”

Gezin met drie kinderen is alles kwijt na zware brand

- Koen LUTS

Het gezin van Kevin Joris en Rina Gacoms uit Halen zag donderdag zijn droom letterlijk in rook opgaan. “We hebben tien jaar gerenoveer­d en binnen was alles zo goed als klaar. De brandweer was erg snel ter plaatse, maar ons huis in de Kanonniers­straat is helemaal vernield door het vuur. Vermoedeli­jk moet alles gesloopt worden”, zegt Rina Gacoms. Er was niemand thuis toen de brand donderdag ontstond. Kevin Joris: “Ik kreeg op het werk een telefoontj­e dat er brand was ontstaan in mijn huis. Toen ik thuis arriveerde, was onze straat al afgesloten. Er stonden al vier brandweerw­agens en een politiecom­bi. Ondanks de snelle interventi­e is nagenoeg de hele inboedel vernield. De oorzaak van het vuur is nog onbekend. Vermoedeli­jk ontstond het door een kortsluiti­ng in de elektricit­eitskast. De brandweerm­annen hebben aneen derhalf uur moeten blussen, gelukkig hebben ze onze foto’s nog kunnen redden. Hopelijk kan ik alle gegevens die op mijn computer staan ook nog recuperere­n”, aldus Joris. Het gezin heeft drie kinderen, de jongste is amper enkele maanden oud.

Barsten

Aan de achterzijd­e van de uitgebrand­e woning zitten barsten in de gevel. Kevin Joris: “Ik kreeg al te horen dat het huis mogelijk gesloopt moet worden. De binnenen de buitenmure­n hadden we geisoleerd en daar hadden we nog een gevelsteen voor geplaatst. De hitte kon dus niet naar buiten en zocht zich een weg naar de bovenverdi­eping. Daar stond een raam op een kier. De stabilitei­t van onze woning is niet meer gegarandee­rd. Vermoedeli­jk zal alles moeten worden afgebroken. Tien jaar zijn we hier aan bezig geweest en alles was bijna klaar. Hier helemaal opnieuw beginnen, dat zie ik niet meer zitten. Hopelijk vinden we andere woning die zo goed als klaar is. Maar we gaan niet bij de pakken blijven zitten en we zijn erg blij met de vele steun, vaak uit onverwacht­e hoek, van mensen van wie we al jaren niets meer gehoord hadden”, vertelt Joris. Voor de twee oudste kinderen waren hun voetbalsch­oenen de grootste zorg. “Die schoenen stonden onderaan in een rek en daar heeft de brand niet gewoed. Het is opvallend hoeveel hulp en steun we aangeboden kregen en dat vinden we heel lief. Vannacht kunnen we met onze drie kinderen terecht bij familie hier vlakbij”, besluit Rina Gacoms.

 ?? FOTO KLU ?? Het huis van Kevin en Rina was bijna helemaal gerenoveer­d. “Hier opnieuw beginnen zie ik niet meer zitten”, zegt Kevin Joris.
FOTO KLU Het huis van Kevin en Rina was bijna helemaal gerenoveer­d. “Hier opnieuw beginnen zie ik niet meer zitten”, zegt Kevin Joris.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium