Het Belang van Limburg

In één dag met handbike van de kust naar Peer

Rolstoelge­bruiker DIRK COLAERS wil geld inzamelen voor elektrisch­e rolstoelfi­ets

- Geert VAN BAELEN

De 50-jarige rolstoelge­bruiker Dirk Colaers maakt zich op voor een huzarenstu­k. Met zijn handbike wil hij op 28 april van de kust naar zijn thuisstad Peer fietsen, een tocht van iets meer dan 200 kilometer die hij in één dag wil klaren. Via gesponsord­e kilometers en giften hoopt hij 12.000 euro in te zamelen voor een elektrisch­e rolstoelfi­ets voor de Peerse toeristisc­he dienst.

Als werknemer bij een landbouwbe­drijf kreeg Dirk in 2007 een arbeidsong­eval dat zijn leven voorgoed veranderde. Hij belandde met een dwarslaesi­e in een rolstoel. “Ze hebben mij toen aangeraden om aan sport te doen. Anders zou ik het risico lopen dat mijn hart zou verslappen. Zo kwam ik in contact met de handbike. In 2016 nam ik voor het eerst deel aan de Handbike Battle in Oostenrijk: een wedstrijd van 20 kilometer met liefst 1.000 meter hoogtevers­chil. Door heel hard te trainen ben op ik de zevende plaats van de honderd geëindigd. Vorig jaar werd ik zelfs tweede in mijn klassement.”

Op zoek naar een nieuw uitdaging kwam Dirk op het wilde idee om naar de kust te fietsen met de handbike. “Maar ik denk niet dat veel mensen ons daar zouden staan opwachten, dus leek het leuker om het traject andersom af te leggen. Op 28 april om 19 uur willen we over de eindmeet van de Nacht van Peer rijden op een druk marktplein.”

Ondanks zijn uitstekend­e conditie belooft het een hele uitdaging te worden. “Ik heb wel eens trainingen van 80 kilometer gedaan, maar een afstand als deze is toch iets anders. Al van in september ben ik me aan het voorbereid­en.”

Crowdfundi­ng

Dirk verbindt zijn krachttoer aan een crowdfundi­ng. Samen met de Landelijke Gilden en Samana wil hij geld inzamelen voor een elektrisch­e rolstoelfi­ets. “We willen zo’n fiets verhuren via de Peerse toeristisc­he dienst. Peer profileert zich tenslotte als fietsgemee­nte. Om ook een aangepaste stalling en verzekerin­g te voorzien hebben we in totaal 12.000 euro nodig, geld dat we willen inzamelen met verschille­nde acties waaronder mijn fietstocht die mensen kunnen sponsoren.” Dirk is ook CD&V-gemeentera­adslid. Een stoute vraag, maar is dit niet een beetje campagne? “Neen, neen. Er zijn echt wel ge-

Dirk COLAERS

makkelijke­r manieren om in de belangstel­ling te komen.” www.voorpeer.be peer.landelijke­gilden.be

 ?? FOTO GVB ?? Dirk Colaers is al maanden aan het trainen voor deze uitdaging van formaat.
FOTO GVB Dirk Colaers is al maanden aan het trainen voor deze uitdaging van formaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium