Het Belang van Limburg

Jani werkt aan prestigieu­s tv-programma

Jani Kazaltzis (38) gooit het roer om met een prestigieu­s tv-programma dat hij al geruime tijd aan het voorbereid­en is. “Ik wil mensen portretter­en die door de goegemeent­e als vreemd of afwijkend omschreven worden”, zegt de Genkenaar morgen in HALLO. “Omd

- Jo SMEETS

Vanaf 16 april is Jani elke maandag op VIER te zien in de nieuwe datingshow ‘Matchmaker­s’ en dinsdag start een nieuw seizoen van ‘Shopping Queens’ op VIJF, maar hij heeft ook nog iets ernstiger op stapel staan. “Ik broed al geruime tijd op een tv-programma waarin ik mensen zal bezoeken die door de goegemeent­e als vreemd, raar of afwijkend omschreven worden”, vertelt hij morgen in HALLO. “Dan heb ik het over transseksu­elen, homoseksue­le cowboys, polygamist­en… Niet om er een freakshow van te maken, maar wel om meer begrip te creëren. Ik zou echt eens willen weten waarom sommige bevolkings­groepen andere groepen beperkinge­n wil opleggen, waarom mensen zo weinig begrip voor mekaar hebben. Als je hoort over conflicten in de wereld gaat het altijd om één ding, en dat is dat mensen zichzelf niet mogen zijn. Hoe raar is dat? Als kind al worden je de waarden en normen van onze maatschapp­ij opgedronge­n, maar wat als die nu helemaal niet bij je passen? Zo lang je niemand pijn doet, kan het toch geen kwaad om volgens je eigen normen te leven! Versta me niet verkeerd, ook ik vind dat er regels moeten zijn: van kinderen blijf je af, punt. Maar daarbuiten? Waarom zou een man geen vrouwenkle­ren mogen gaan kopen in de winkel? Doet hij daar iemand kwaad mee? Waar maakt iedereen zich dan druk over?”

Vanwaar komt de wens om zo’n programma te maken?

“Omdat ook ik ooit hard heb moeten vechten om te kunnen zijn wie ik ben. Ik ben homoseksue­el, wat voor veel mensen onbegrijpe­lijk is, maar ik doe daar niemand pijn mee. Dus wat is het probleem? Ik vind het afschuweli­jk dat er in deze wereld nog steeds mensen zijn die zichzelf niet kunnen zijn. Ook veel vrouwen krijgen ermee te maken. Alles wordt in regeltjes gegoten, iedereen wordt tegen mekaar opgezet, maar daar kloten we onszelf mee want we nemen er onze eigen vrijheid mee af.”

Het lijkt wel de rode draad doorheen al jouw tv-programma’s: je wil dat iedereen gelukkig is.

“Is dat zo? Misschien wel. Omdat ik mensen graag gelukkig maak. En als je iedereen laat doen, is iedereen gelukkig. Jij mag hier en nu lachen met mijn geaardheid, je mag me zelfs janet noemen...”

Janet!

“Zo lang we er maar kunnen mee lachen. (lacht) Humor mag, sterker: het móet! Maar je mag niet gemeen worden, je mag geen geweld gebruiken, je mag niemand een levensstij­l opdringen. Ik kan dan wel ten strijde trekken tegen de driekwartb­roek, maar da’s grappig bedoeld, ik zal niemand verbieden zo’n broek te dragen. Alhoewel… er zijn grenzen. (lacht luid)Nee serieus, iedereen mag van mij alles. Ze mogen zelfs roepen dat ik niets afweet van mode. Fine by me, niemand heeft gelijk. Maar als ik lees dat er homo’s van een gebouw worden afgeduwd of dat er weer maar eens vrouwen worden onderdrukt, vraag ik me af: ‘Wie zijn in godsnaam die mensen die denken dat ze het recht hebben om het leven van iemand anders te bepalen? Wie vindt dat hij iemand mag vermoorden omdat die persoon anders is?’”

Wil je de wereld verbeteren?

“Ik denk dat, als meer mensen zouden denken zoals ik, de wereld een stuk mooier zou zijn. Ze zeggen dat de wereldvred­e afhangt van liefde, maar daar heeft het helemaal niks mee te maken. De mensen hoeven niet van mekaar te houden. Ze hoeven alleen maar tolerant te zijn, en dan komt de rest vanzelf.”

“Het is echt tijd om een programma te maken rond dit thema, en ik ga daar heel veel moeite voor doen. Want – en ik meen dit – ik wéét dat ik tot nu toe altijd televisie heb gemaakt die als ‘oppervlakk­ig’ kan worden gezien. En ik ga dat ook blijven doen, entertaine­nde tv maken. Omdat ik het graag doe en omdat veel mensen er plezier aan beleven. Maar binnen de twee jaar wil ik dit nieuwe programma op de rails hebben. En als het zo ver is, hoop ik te kunnen zeggen: ‘Dít is de reden waarom ik televisie maak.’” Lees het volledige interview met Jani morgen in HALLO

‘Shopping Queens’, VIJF, dinsdag om 20.35 uur

‘Matchmaker­s’, VIER, vanaf 16 april, elke maandag om 20.35 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium