Het Belang van Limburg

Drie Limburgers mikken op laatste ja’s in ‘Belgium’s Got Talent’

Enkele weken geleden stelden we hem nog voor in de rubriek ‘U hoort nog van hen’ en daar is Piet Kusters alweer.

- Nele COUNE

De mentalist uit Kuringen waagt vanavond zijn kans in de laatste auditieafl­evering van ‘Belgium’s Got Talent’. En ook van Leen Schoenmake­rs en Angelo Schabon kunt u al gehoord hebben, want het Limburgse latinduo won al drie keer de Belgische titel. “Ik ben mentalist in bijberoep, maar ik zou er alles voor doen om van mijn passie te kunnen leven. Daarom ben ik hier”, vertelt Piet Kusters (25) vanavond aan de jury van ‘Belgium’s Got Talent’. Intussen is het al enkele maanden geleden dat Piet, die net afgestudee­rd was als chemisch ingenieur, auditie deed voor de populaire talentenja­cht en van dat bijberoep is geen sprake meer. “Ik ben sinds september fulltime aan de slag als mentalist”, vertelt Piet enkele uren voordat hij het podium opmoet in Nederland. “Ik had geen idee dat het kon, want het is niet zo evident om in België de kost te verdienen als mentalist. Maar tot nu toe lukt het.” Toen Piet tien was, startte hij met het oefenen van goocheltru­cs. Acht jaar later kwam het mentalisme op zijn pad. “Ik heb geen zesde zintuig, maar beheers wel technieken die er dicht bij aanleunen, zoals lichaamsta­al lezen en iemands keuzes beïnvloede­n”, legt hij uit. Het goochelen verdween meer en meer naar de achtergron­d, terwijl Piet zijn liefde voor mentalisme alleen maar groter werd. “Bij een goocheltru­c zeggen mensen achteraf vaak: ‘Hij zal dat zo snel gedaan hebben of mij op de juiste manier afgeleid hebben, dat ik het gemist heb.’ Maar mentalisme kunnen ze niet verklaren. Die mindfuck is veel groter. Mentalisme werd heel vaak op een serieuze manier gebracht, waardoor het door velen als saai wordt ervaren. Ik probeer wat humor in mijn act te steken.” Piet gooit, naast die humor, ook een dobbelstee­n in de strijd tijdens zijn act van vanavond. “Het is niet zo simpel om een act te kiezen voor zo’n auditie. Het moet spectacula­ir genoeg zijn om de jury te overtuigen, maar je moet zorgen dat je het de volgende ronde nog grootser kan aanpakken. Dus ik heb het met mijn dobbelstee­n klein en fijn gehouden, maar als ik mag verdergaan in de wedstrijd maak ik ze in de volgende ronde compleet zot”, lacht hij.

Concurrent­en

Ook dansers Angelo Schabon (29) uit Kaulille en Leen Schoenmake­rs (30) uit Tongeren weten van aanpakken. De twee trainen vier keer per week sa- men en met succes. “We zijn al drie keer Belgisch Kampioen Latin en vorig jaar wonnen we ook het Belgisch kampioensc­hap Showdance Latin”, vertelt Leen die zich momenteel samen met Angelo voorbereid­t op het WK showdansen in Duitsland. Nu verzamelen ze samen de titels en bekers, maar vroeger moesten ze het tegen elkaar opnemen. “We waren concurrent­en. Angelo heeft vroeger altijd met zijn zus gedanst en ik had ook andere danspartne­rs. In de competitie­s kwamen we elkaar dan vaak tegen. Wie meestal won? Ik denk Angelo. Dat zal hij graag horen”, lacht ze.

Toen hun danspartne­rs stopten, kwamen ze bij elkaar uit. “Dat zal ondertusse­n zo’n acht jaar geleden zijn”, vertelt Leen die drie jaar geleden ook meedeed aan ‘So You Think You Can Dance’ en het schopte tot in de liveshows. Of het duo ook in deze talentenja­cht de studioshow­s haalt, zal afhangen van de uitvoering van hun choreograf­ie. Ze zullen proberen om in twee minuten tijd zowel de chachacha, samba als jive te dansen. “Het is in de eerste plaats onze bedoeling om mensen te laten kennismake­n met Latin en te zorgen dat ze goesting krijgen om zelf te gaan dansen, want het stijldanse­n is momenteel aan het doodbloede­n”, besluit ze.

Na de uitzending van vanavond wordt ook bekendgema­akt welke acts, die minimum drie ja’s kregen van de jury, samen met de Golden Buzzers doorstoten naar de studioshow­s.

Welke Limburgers nogmaals op het podium van ‘Belgium’s Got Talent’ mogen staan, leest u vanavond op hbvl.be.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium