Het Belang van Limburg

Weyts wil geen vergunning geven aan rijschool enkel voor vrouwen

-

Een initiatief om weldra in Merksem de eerste rijschool in ons land op te richten énkel voor vrouwen en met alleen vrouwelijk­e lesgeefste­rs, stoot op verzet van Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). Hij liet vrijdag weten dat hij de noodzakeli­jke vergunning niet zal toekennen aan de geplande rijschool.

De Nederlands­e initiatief­neemster Samira Masrour baat momenteel samen met haar zus in Rotterdam al een rijschool uitsluiten­d voor en door vrouwen uit. “We doen dit niet om culturele of religieuze redenen. Maar vrouwen voelen zich vaak ongemakkel­ijk met een mannelijke begeleider. We krijgen ook vanuit het buitenland steeds meer verzoeken voor vrouwelijk­e lesgeefste­rs”, zegt Samira. “Ik trok daarom met mijn zus naar België en we hebben willekeuri­g vrouwen aangesprok­en. Uit die interviews bleek dat de vraag naar een rijschool voor vrouwen ook in België groot is.”

Geen vergunning

Maar als het van de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts afhangt, komt de rijschool in Merksem er dus niet: “Ik dacht nog even ‘Dit moet een late aprilgrap zijn.’ Dit kan niet. Een vergunning hiervoor zal men van mij nooit krijgen.” “Een rijschool kan eenvoudigw­eg geen personeels­leden of klanten weigeren op basis van hun geslacht”, zegt minister Weyts. De gebruikte argumentat­ie voor de oprichting van de rijschool vindt hij te belachelij­k voor woorden. “Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden sommige vrouwen zich nu plots ongemakkel­ijk voelen met een mannelijke begeleider? Waar ik me vooral ongemakkel­ijk over voel is de achterligg­ende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit verwerpeli­jke geloofsopv­attingen die mannen en vrouwen zo veel mogelijk van elkaar willen scheiden.” Annelies D’Espallier, van de Vlaamse Ombudsdien­st, zegt dat het initiatief van de Nederlands­e zussen mogelijk in strijd is met de Belgische wetgeving. “Ik zie niet in waarom er een uitzonderi­ng gemaakt zou moeten worden. De reactie van minister Weyts is op dit moment zeker gepast,wij gaan de zaak ook verder onderzoeke­n en de minister adviseren.” Federdrive, de federatie van de Belgische erkende rijscholen, staat ook achter de reactie van minister Weyts.”

“Geschrokke­n”

“Deze reactie van de minister hadden we niet verwacht”, zegt Samira Masrour. “Er zijn in België verschille­nde ondernemin­gen opgericht door vrouwen met een vrouwelijk doelpublie­k. We hebben nooit de intentie gehad om te discrimine­ren. We zijn op dit moment vooral geschrokke­n door de grote ophef. We gaan nu alles nog eens bekijken voor we verdere stappen ondernemen.”

 ?? FOTO REUTERS ?? De rijschool voor en door vrouwen stuit op verzet.
FOTO REUTERS De rijschool voor en door vrouwen stuit op verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium