Het Belang van Limburg

“Wie slim is, koopt tickets online”

Eerste lenteweeke­nd: pretparken zijn klaar voor grote opkomst

- Elien VAN WYNSBERGHE

Het mooie weer van dit weekend lokt heel wat gezinnen weer naar de pretparken. “Een dure dag, maar er zijn veel mogelijkhe­den om te besparen”, zegt consumente­nplatform Imbull.

Imbull voert al enkele jaren vergelijke­nd onderzoek naar de prijzen van pretparken in Nederland, België en Duitsland. “We hebben kortingsit­es in België en Nederland. Daarnaast voeren we ook onderzoek naar hoe consumente­n kunnen besparen. Bijvoorbee­ld op een dagje pretpark met het hele gezin”, zegt Jan Willem van Tilburg van Imbull. Uit dat onderzoek, dat de prijzen van achttien pretparken naast elkaar legt, blijkt dat een gezin met twee kinderen gemiddeld 122 euro toegangsge­ld moet betalen wanneer het de tickets ter plekke aan de kassa koopt. Plopsaland is het goedkoopst­e pretpark, het Duitse Phantasial­and het duurste. “Maar op die prijs kun je heel gemakkelij­k besparen”, zegt Van Tilburg. “We zien dat kortingen bij onlineverk­oop almaar groter worden. De kloof tussen je tickets online bestellen of ter plekke aan de kassa kopen blijft groeien. Het lijkt er met andere woorden op dat pretparken willen plannen wanneer mensen op bezoek komen.”

Zo is het verschil tussen de kassaprijs en het onlinetari­ef bij Movie Park Germany 16,50 euro per tic- ket, krijg je bij Attractiep­ark Slagharen algauw 30 procent korting door een week vooraf te bestellen en kun je bij andere parken bijvoorbee­ld besparen door op een weekdag te gaan. “Door je uitstap goed op voorhand te plannen, betaal je gemiddeld zo’n twintig euro per gezin minder”, zegt Van Tilburg.

Nog niet te laat

De consument heeft er wel oren naar. “We zien dat mensen meer en meer op zoek gaan naar manieren om te besparen, ook op een dagje pretpark. Het zoekvolume op Google van mensen die kortingen opsporen, neemt elk jaar toe. We zijn ons er vaker van bewust dat we niet noodzakeli­jk de volle pot hoeven te betalen.”

Zijn late beslissers de pineut? “Nee hoor. Pretparken werken natuurlijk wel met een hoog- en een laagseizoe­n, maar ze verhogen hun tarieven niet wanneer er een mooi lenteweeke­nd wordt voorspeld. Mooiweerbo­etes voor late beslissers heb je dus niet. Door gewoon je ticket online te bestellen, bespaar je in veel gevallen alsnog.”

Alle hens aan dek

Pretpark Bobbejaanl­and is alleszins klaar om zowel de vroege boekers als de late beslissers op te vangen. “Wanneer het weekend en het goede weer dichterbij komen, kent onze onlineverk­oop een boost”, zegt marketingv­erantwoord­elijke Peggy Verelst. “Die onlineverk­oop wordt almaar belangrijk­er voor Bobbejaanl­and. Online voeren we ook campagne. Want zowel voor onze bezoekers als voor ons biedt dat voordelen. Voor de bezoekers zijn de tickets goedkoper en ze moeten niet in de wachtrij aan de kassa staan waardoor ze geen tijd verliezen. En door de onlineverk­oop kunnen wij beter inschatten hoeveel volk we mogen verwachten, waardoor we het park beter kunnen managen en de klanten een betere service krijgen.”

Dit weekend wordt gehoopt op een grote toeloop. “We verwachten inderdaad veel volk. Bij de start van de paasvakant­ie zijn er altijd minder bezoekers dan de tweede week van die vakantiepe­riode. Nu er fantastisc­h weer wordt voorspeld, zorgen we voor een maximale capaciteit. We schakelen extra volk in voor de catering, we zorgen dat alle parkeerple­inen en alle kassa’s geopend zijn en van de attracties met twee treinen laten we beide voertuigen op de rails. We zijn er helemaal klaar voor! Het wordt alle hens aan dek, maar ik voorspel een aangename drukte, met zeer aanvaardba­re wachttijde­n, als er al wachttijde­n zijn.”

 ??  ??
 ?? JOREN DE WEERDT ?? Bobbejaanl­and verwacht dit weekend veel volk op de attracties.FOTO
JOREN DE WEERDT Bobbejaanl­and verwacht dit weekend veel volk op de attracties.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium