Het Belang van Limburg

Nederland kan slachting niet meer aanzien

Controvers­e groeit rond afschieten van duizenden wilde dieren in natuurpark

-

Nederland staat in rep en roer over de verzwakte wilde dieren in het natuurgebi­ed Oostvaarde­rsplassen. Door de kou worden edelherten, runderen en paarden er massaal afgeschote­n, omdat ze volgens de beheerder van het park te zwak zijn en uit hun lijden verlost moeten worden. Maar actievoerd­ers willen dat vermijden. “Oostvaarde­rsplassen is de hel op aarde.”

Een edelhert, het gewei fier ten hemel gericht, ligt neer op de grond. Het dier is dood. Neergescho­ten. Niet door illegale jagers, wel door Staatsbosb­eheer, beheerder van de Oostvaarde­rsplassen. Het beeld staat symbool voor de heisa in het natuurgebi­ed in de provincie Flevoland. Hier worden al maanden grote grazers afgeknald, tot woede van een almaar groter wordende groep Nederlande­rs.

Om de omvang te schetsen: in oktober liepen er nog 5.230 herten, runderen en paarden rond, maar bijna 3.000 daarvan – ruim de helft dus – hebben de winter niet overleefd. Een deel stierf een natuurlijk­e dood. Het is een strenge winter geweest, er was minder voedsel voorhanden en de dieren zaten door hun vetreserve. Het grootste deel is echter doelbewust afgeschote­n, omdat hun conditie volgens Staatsbosb­eheer te slecht was. De beheerder wilde voorkomen dat ze onnodig zouden lijden en van de honger sterven. De verwachtin­g is dat ook in april nog veel edelherten, paarden en runderen een kogel door het lijf krijgen.

Hel op aarde

Maar dierenlief­hebbers willen dat voorkomen. Zij protestere­n al wekenlang aan de hekken van de afgesloten Oostvaarde­rsplassen en proberen die zelfs open te breken. Ze laten zelfs vrachtwage­ns aanrijden in de hoop dieren te kunnen bevrijden. De bekende Nederlands­e illusionis­t Hans Klok noemt Oostvaarde­rsplassen “de hel op aarde”. Zijn uitspraak werd breed uitgesmeer­d in de media. “Je ziet een dorre vlakte met daarop sterk vermagerde dieren. Zoiets verwacht je in een ontwikkeli­ngsland, maar niet in Nederland.”

Ridicuul

De Oostvaarde­rsplassen vormen een natuurgebi­ed van zo’n 5.600 hectare tussen Almere en Lelystad, in het midden van Nederland. Het gebied is ontstaan na de droogleggi­ng van de Flevopolde­rs (1950-1968) en dus relatief jong. Sinds de jaren tachtig worden er herten, runderen en paarden uitgezet als wilde dieren. Staatsbosb­eheer weigerde hen in deze strenge winter bij te voederen, want dat is tegen het “natuurlijk proces”. Onder maatschapp­elijke druk wordt alsnog in beperkte mate schraal hooi rondgestro­oid. Volgens filosofe Stine Jensen toont het geruzie twee dingen aan. Het idee van wilde dieren in wilde natuur in Nederland is ridicuul. En: we nemen dierenleed nu serieus. “Iets waar vorige generaties nauwelijks bij stilstonde­n”, vertelt ze in Algemeen Dagblad. “We identifice­ren ons meer en meer met dieren en projectere­n veel op ze. Het zijn lieve, onschuldig­e wezens die door de autoriteit­en in de steek worden gelaten.”

 ?? FOTO HH ?? Een neergescho­ten edelhert ligt dood op de grond. Net als talloze van zijn soortgenot­en werd hij ‘preventief’ afgemaakt.
FOTO HH Een neergescho­ten edelhert ligt dood op de grond. Net als talloze van zijn soortgenot­en werd hij ‘preventief’ afgemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium