Het Belang van Limburg

Trump bedreigt China met nog eens 100 miljard aan heffingen

-

WASHINGTON - Donald Trump heeft zijn medewerker­s opgedragen om voor 100 miljard dollar (ruim 81,6 miljard euro) aan bijkomende importheff­ingen te zoeken op Chinese producten. Zo gooit de Amerikaans­e president olie op het vuur van een almaar feller dreigende handelsoor­log met China.

Eerder deze week maakte de Amerikaans­e regering extra heffingen op meer dan 1.300 Chinese producten bekend. In een reactie kondigde China prompt importheff­ingen aan op 106 producten uit de VS. Trump omschreef die reactie als een “oneerlijke vergelding”. “In plaats van iets te doen aan zijn wangedrag, heeft China ervoor gekozen om onze boeren en producente­n te schaden.” Trumps nieuwste zet werkte in Peking als een rode lap op een stier. “We zullen tegen elke prijs het eenzijdige protection­isme van de VS bestrijden”, liet het Chinese ministerie van Handel in een eerste reactie weten. “Als de VS de oppositie van China en de internatio­nale gemeenscha­p negeren en vasthouden aan hun unilateral­e protection­istische maatregele­n, dan is China bereid om tot het uiterste te gaan, tegen welke prijs dan ook”, zo klonk het strijdvaar­dig. “We willen geen handelsoor­log, maar we zijn ook niet bang om er een te voeren.”

Intussen is ook Zuid-Korea niet langer van plan om lijdzaam toe te zien. Seoel overweegt invoerheff­ingen met een omvang van 480 miljoen dollar op Amerikaans­e producten als tegenreact­ie op de bijkomende taks op zonnepanel­en en wasmachine­s van Koreaanse makelij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium