Het Belang van Limburg

Alles rustig op de oliemarkt, of niet?

Drie redenen waarom de olieprijze­n kunnen stijgen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De prijs voor een vat ruwe olie is sinds juni vorig jaar met ruim 40 procent gestegen. Omdat de olieprijs slechts een klein deel uitmaakt van de totale prijs van diesel en benzine, gebeurde dat in alle stilte. Toch zijn er indicaties dat de olieprijs de komende maanden weer kan stijgen.

De voorbije maanden is de olieprijs aan een opmars bezig. De afgelopen dagen flirtte die met de kaap van 70 dollar per vat, maar de Amerikaans­e zakenbank Goldman Sachs voorspelt dat de prijs de komende maanden naar 82,5 dollar per vat kan evolueren. In dat geval stijgen ook de brandstofp­rijzen.

Of het zover komt, valt nog af te wachten. “In het kielzog van de handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China lijkt de olieprijs namelijk te temperen”, zegt Gauthier Van Assche van Comfort Energie. Toch zijn er verschille­nde risicofact­oren die de komende maanden de olieprijs de hoogte in kunnen jagen.

1. Venezuela

Het land met een van de grootste oliereserv­es ter wereld is bijna failliet. De vrees dat de olieproduc­tie in het noodlijden­de land helemaal uitvalt, is niet onrealisti­sch. Venezuela zag de inkomsten uit olie tussen 2014 en 2016 dalen van 110 naar 30 dollar per vat en is daarmee virtueel bankroet. Vandaag is Venezuela amper in staat om de lonen van de oliearbeid­ers te betalen. “Geld voor het onderhoud van de olie-installati­es is er evenmin, wat het risico op productie-uitval nog vergroot”, aldus Gauthier Van Assche. Uit recente cijfers van het financiële persagents­chap Bloomberg bleek onlangs dat op een jaar tijd de dagelijkse productie met 800.000 vaten is gedaald tot 1,5 miljoen vaten. Het Internatio­naal Energie-agentschap bestempeld­e Venezuela als de grootste risicofact­or binnen de Opec.

2. Iran

Dankzij het internatio­nale akkoord over het Iraanse atoomprogr­amma maakte het islamitisc­he land een comeback op het internatio­nale podium. Vandaag exporteert Iran een groot deel van zijn olieproduc­tie, maar liefst 2,1 miljoen vaten van in totaal 3,8 miljoen vaten ruwe olie per dag. De atoomdeal is broos. Sinds zijn verkiezing heeft de Amerikaans­e president Donald Trump herhaaldel­ijk naar de ‘bad deal’ verwezen en is het niet onwaarschi­jn- lijk dat de VS de deal eenzijdig opzegt. Hoewel de impact daarvan onduidelij­k is, blijft Iran een onzekere leverancie­r. Met het wegvallen van Rex Tillerson is er in het Witte Huis alvast niemand meer over om Trump inzake Iran wat in te tomen.

3. Vraag en aanbod

Op een totale wereldprod­uctie van 97 miljoen vaten ruwe olie per dag zou het wegvallen van de Venezolaan­se en Iraanse productie geen noemenswaa­rdige impact mogen hebben, maar de oliemarkt heeft zich de voorbije jaren drastisch veranderd. In 2014 stortte de olieprijs in elkaar door een overaanbod dat werd veroorzaak­t door Noord-Amerikaans­e schalie-olie. Vandaag zijn vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd. Door de heroplevin­g van de wereldwijd­e economie is de vraag naar olie fors gestegen, met 1,6 miljoen vaten per dag in 2017 en met 1,5 miljoen vaten per dag in 2018. “Bovendien zijn de voorraadvi­jvers in de Verenigde Staten veel minder gevuld dan anders”, weet Gauthier Van Assche. Toch hebben de olieproduc­erende landen geen belang bij een al te hoge olieprijs. De Saudi’s hebben een prijs van 75 dollar nodig om hun overheidsu­itgaven te dekken. Wordt de olie duurder, dan is dat ten gunste van de Amerikaans­e schalie-olieboeren. Iran is daarnaast tevreden met 55 à 60 euro, al was het maar om de Amerikanen te koeioneren. De dreigende handelsoor­log zet dan weer een rem op de prijsstijg­ingen. “Uiteindeli­jk weet je nooit wat de toekomst brengt”, aldus Gauthier Van Assche.

 ?? FOTO REUTERS ?? Venezuela staat op de rand van het faillissem­ent.
FOTO REUTERS Venezuela staat op de rand van het faillissem­ent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium