Het Belang van Limburg

Vakbond BTB wil Uber-chauffeurs onder de fiscale loep leggen

- Guido CLOOSTERMA­NS

Als het van de socialisti­sche transportb­ond BTB afhangt, dan kunnen chauffeurs die in de jaren 2014 en 2015 voor de taxidienst Uber gereden hebben zonder dat aan te geven, zich alsnog aan een gepeperde rekening verwachten.

Het begint allemaal in Denemarken, waar de omstreden taxidienst Uber het vorig jaar voor bekeken hield. Ruim 1.200 chauffeurs die in de periode 2014 tot 2015 in Denemarken voor Uber actief waren en nalieten die inkomsten aan te geven, moeten nu in totaal anderhalf miljoen euro terugbetal­en aan achterstal­lige belastinge­n en boetes.

In september 2015 nam het Nederlands­e gerecht in het hoofdkwart­ier van Uber in Rotterdam de volledige boekhoudin­g in beslag, met daarin ook de gegevens over de betalingen aan chauffeurs. Op basis van die gegevens krijgen 1.200 Deense chauffeurs nu een gecorrigee­rde belastinga­angifte.

Volgens de socialisti­sche transportv­akbond BTB beschikt de Belgische overheid ook over de gegevens van de Belgische chauffeurs die van februari 2014 tot september 2015 reden voor de dienst UberPop. “En men kan zich afvragen of op die inkomsten wel belastinge­n werden betaald”, aldus vakbondsse­cretaris John Reynaert. “Wordt er wel BTW betaald? Geven de Uberchauff­eurs hun inkomsten aan zoals het hoort? Worden er sociale zekerheids­bijdragen betaald?” De BTB dringt er nu bij de regering op aan dat de informatie die in Nederland werd verkregen, wordt gecontrole­erd. “Wie fraudeert, mag geen vrijbrief krijgen”, vindt John Reynaert.

 ?? Foto HBVL ?? John Reynaert.
Foto HBVL John Reynaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium