Het Belang van Limburg

Citroen

Zalm, citroen, koper en aardewerk. De achttiende-eeuwse meester Luis Meléndez schildert het intense leven van gewone Spaanse dingen.

-

Bodegon

Het lijkt of ze nog aan elkaars gezelschap moeten wennen. De moot zalm, de citroen, de drie potten: een geelkopere­n, een roodkopere­n en een aardewerkk­ruik uit Alcorcon bij Madrid. Uitgestald op een houten tafelblad vormen ze wat in het Spaans een ‘bodegon’ heet. Het woord betekent ‘stilleven’ maar het komt van ‘bodega’: wijnkelder, voorraadka­mer. Van links valt licht de Spaanse schapraai binnen. Het koestert het werk van de koperslage­r en de pottenmake­r maar ook de nietige scherf die als deksel voor het kruikje dient. De roodkopere­n pot met zijn zwarte hengsel en handvat is zo goed als een personage: beetje bazig in zijn bolheid.

Citroen

Tegen de bruine achtergron­d (het lange handvat van een lepel of roerstok accentueer­t de overgang van tafelblad naar wand) licht de schil van de citroen op - zuidvrucht en vooral perfecte vorm. Daarom legt de kunstenaar hem alleen, eenzaat in het gezelschap. Vandaag zouden we de manier van schilderen van Luis Egidio Meléndez de Rivera Durazo y Santo Padre (17161780) als hyperreali­sme omschrijve­n. De kunstenaar is een virtuoos in het beschrijve­n van de stoffelijk­e verschijni­ng van doodgewone dingen. Hoe mals en sappig toont de zalm zijn rauwe vlees: de gelaagde textuur, het bot in het midden, het grijze vel. Simpele contrasten: ronde vormen, rechte lijnen, warme bruinen, het koele geel van de citroen. De weelde van bijna niks.

Genre

Op de Spaanse stillevent­entoonstel­ling in Bozar is niet één maar een heel wandje Melendez te zien. De schilderij­en komen oorspronke­lijk uit het Gabinete de Historia Natural del Principe de Asturias, sinds 1778 onderdeel van de Spaanse koninklijk­e collectie, nu in het Prado. Ze maken deel uit van een reeks van zo’n honderd stillevens waarmee Meléndez alle voortbreng­selen van de Spaanse bodem wilde documenter­en. De patriottis­che ondernemin­g genoot een tijdlang de beschermin­g van de latere koning Karel IV tot die de geldkraan dichtdraai­de. Melendez vulde er de laatste decennia van zijn leven mee, nadat hij samen met zijn vader wegens een ruzie uit de Koninklijk­e Academie voor Schone Kunsten was gezet. Einde veelbelove­nde carrière. Opdrachten voor historiesc­hilderijen en portretten droogden op, Meléndez bleef enkel de optie van het nederige stilleven. Zijn verlies, onze winst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium