Het Belang van Limburg

Met Socrates in een portiek

-

Oude Grieken?

De boekenwere­ld houdt nog tot 15 april haar jaarlijkse ‘Week van de Klassieken’ en dat zie je in de recente uitgaven weerspiege­ld. Diepe boeken, brede boeken en modieuze boeken, allemaal aan de navelstren­g van de Oude Grieken en Romeinen hangend.

Prominent is Ryan Holiday, volgens The New York Times ‘de drijvende kracht’ achter het jonge succes van het stoïcisme bij de ondernemer­s van Silicon Valley. De tweeduizen­d jaar oude geesten van Seneca (4 v.Chr. - 65 n.Chr.) en keizer Marcus Aurelius (121-180 n.Chr.) moeten toch wel even schrikken van hun plek op de bestseller­lijsten. Holidays Het obstakel is de weg. Klassieke principes om van tegenslage­n kansen te maken verschijnt in juli bij Bruna. Het boek demonstree­rt het stoïcijnse principe aan de hand van voorbeelde­n op slagvelden en in directieka­mers. Holiday, 30 jaar oud, is aan zijn achtste succesboek toe. Het eerste, uit 2012, had de pakkende titel: Vertrouw me, ik lieg. Bekentenis­sen van een mediamanip­ulator. Toen nog vreemd, vandaag vertrouwd. Uitgeverij AUP pakt uit met ‘Een literaire reis door de Peloponnes­os’ (in Het eiland van Pelops), ‘Een literaire reisgids door het antieke Rome’ (in De vereeuwigd­e stad) en met nieuw werk van David Rijser.

In de diepte?

Elke generatie kookt van de klassieke Oudheid haar eigen potje, kun je zeggen. Rijser (Univ. Amsterdam) betoogde in zijn

Een telkens nieuwe Oudheid vorig jaar dat de oude cultuur geen dode baksteen is die een scholier in zijn hoofd moet proppen, maar een proces: iets dat beweegt, altijd weer anders wordt ingevuld en wezenlijk toch hetzelfde blijft. Zoek op Google vandaag een lijst van grote denkers dan zie je dat de modernen oprukken, zegt hij, dat de exacte wetenschap­pers (Stephen Hawking) hun plaats opeisen, dat visionaire kunstenaar­s erbij horen, net zoals niet-westerse denkers. Hoewel, de Ouden hadden ook wel oog voor bijzondere dichters; tussen filosofen en wetenschap­pers, alfa en bèta, zat toen geen kloof en wijsheid uit het Oosten ontbrak al evenmin.

In zijn nieuwe boekje Het portiek van de buren. Verbeeldin­gen van ‘denken’ in de Oudheid maakt Rijser een sprong in het diepe. Is ‘denken’ voor ons wel hetzelfde als wat het voor de mensen in de Oudheid was? Rijser onderzoekt de beelden en koppen in denkende positie. Wat doet Athene die op haar lans leunt? Treurt ze, mijmert ze, rust ze gewoon uit, of denkt ze echt, wat denkt ze?

Aan de hand van de foto’s in het boek kan de lezer makkelijk ‘meedenken’ over het al of niet denken. En het portiek, dat was de plaats waar de zoekgeraak­te Socrates zich op zekere avond had verscholen, om te denken.

In de breedte?

Het geruchtmak­endst in deze context is zonder twijfel Stephen Fry’s Mythos. De Griekse mythen herverteld, vorige maand in het Nederlands verschenen en meteen drie keer herdrukt. Fry (60) is een mediamonst­er, overbekend als acteur, tv-presentato­r, komiek, auteur van romans en een driedelige autobiogra­fie. Hij heeft met zijn bijzonder stemgeluid de zeven delen van Harry Potter als audioboek ingesproke­n. Vorig jaar is er zelfs een vogelluis (de saepocepha­lum stephenfry­i) naar hem genoemd. Fijn dat hij zijn faam gebruikt om de kennis van de Griekse mythen een duw te geven. In zijn voorwoord schrijft hij: “Je hoeft niets te weten om dit boek te kunnen lezen: het begint met een leeg universum. Er is helemaal niets academisch of intellectu­eels aan de Griekse mythologie. Griekse mythen zijn verslavend, amusant, toegankeli­jk en verbazingw­ekkend menselijk.” In een nawoord zegt Fry zich eraan te storen dat op het internet Kadmes als gabber wordt bestempeld, Hermes als cool en Hades als een gast met problemen.

Jammer genoeg krijgt de harde, vreemde selectie van Fry geen uitleg, zelfs overbekend­e mythen ontbreken (Hercules, de Argonauten, Oedipus, Odysseus, noem maar op) en het boek heeft geen mytheninho­udstafel, noch een index. Als lezer heb je geen idee wat erin zit en wat niet. Shakespear­e naverteld zonder Hamlet of Juliet. Zoiets. (mag)

 ??  ?? -David Rijser, Het portiek van de buren. Verbeeldin­gen van ‘denken’ in de Oudheid, uitg. AUP, 2018, 94 blz., 3 euro, (‘Week van de Klassieken’-cadeautje). -Stephen Fry, Mythos. De Griekse mythen herverteld, uitg. Thomas Rap, 2018, vert. H. Corver, I....
-David Rijser, Het portiek van de buren. Verbeeldin­gen van ‘denken’ in de Oudheid, uitg. AUP, 2018, 94 blz., 3 euro, (‘Week van de Klassieken’-cadeautje). -Stephen Fry, Mythos. De Griekse mythen herverteld, uitg. Thomas Rap, 2018, vert. H. Corver, I....

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium