Het Belang van Limburg

“Japanners of Esten, ik vind motivatie bij mezelf”

-

OPLETTEN VOOR LAKSHEID IN PLAY-OFF 2 “Eén verliespar­tij kunnen we nog goedmaken”

STVV startte met een nederlaag in Lokeren. Tegen Antwerp mag van laksheid geen sprake zijn, anders wordt de nacompetit­ie nog een mager beestje voor de Kanaries. De Petter: “In deze format van de play-offs, kan je maar één ding goed doen als je in playoff 2 zit: alles proberen te winnen, zodat je mee blijft doen voor groepswins­t. In die zin deden we in Lokeren een slechte zaak. Gelukkig zijn er nu wel tien matchen, vroeger waren er maar zes. Je kan een verliespar­tij dus wel nog goed maken. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of hij er nog vol voor wil gaan. Wat mij betreft is er geen probleem op dat vlak. Ik speel voor mijn naam, het eergevoel en de winstpremi­e. Ik heb al een paar keer groepswins­t gepakt in play-off 2, daar mag nog wel een keertje bij voor mijn part.”

KRITIEK OP COACH JONAS DE ROECK “Ik heb nog vertrouwen in de coach”

STVV boekte na Nieuwjaar acht op dertig. De offensieve motor sputtert al een hele periode. De supporters uiten meer en meer kritiek op coach Jonas De Roeck. Terecht? De Petter? “Ach, wij hebben een beroep waarin je nu eenmaal makkelijk kritiek tegenkomt. Supporters hebben ook het recht om kritisch te zijn. Ze hebben net als wij heel lang hoop gehad op een veel aantrekkel­ijkere play-off 1. Dat is ons jammer genoeg niet gelukt. Logisch dus dat men de gal al eens spuwt.“

“Maar ik zie wel trainers bezig, die er net als de spelers nog altijd alles aan doen om resultaat te vinden. Elke dag opnieuw. Dus klaar en duidelijk: ja, ik heb nog vertrouwen in De Roeck.”

GEBREK AAN WISSELWERK­ING FLANKAANVA­LLERS-SPITSEN “Ceballos had ons naar play-off 1 kunnen brengen”

STVV heeft met Akpom, Boli, Gueye en Vetokele vier spitsen, maar niet één van hen vindt zijn topvorm terug. Ligt het aanvallend­e probleem dus niet meer bij de flanken? De Petter: “Het is heel lang geleden dat STVV zoveel aanvallend geweld had. Daar is iedereen het over eens. En ik ben er ook van overtuigd dat die jongens allemaal kwaliteit hebben. Ook zijn er al matchen geweest dat Legear de ballen volop in de box bracht, maar de voorzetten geen gevolg kregen. Het gaat net om die wisselwerk­ing. De harmonica moet samen open en samen dicht gaan. Wel hebben we te lang niet op Gueye kunnen rekenen door blessures. En het uitvallen van Ceballos hebben we ook gevoeld. Hij heeft toch dat explosieve, die actie die het verschil had kunnen maken tussen play-off 2 en play-off 1.”

YOHAN BOLI GING ZIJN BOEKJE TE BUITEN “Als speler stel je je in op de trainer”

Yohan Boli werd door De Roeck en Tateishi naar de B-kern verbannen, nadat hij verbaal over de schreef ging. De spreekwoor­delijke druppel.

De Petter: “Of zijn verbanning terecht is? Ach, ik heb al veel gezien in voetbal. Elke trainer heeft zijn principes en zijn manier van werken. Als speler ben je oud en wijs genoeg om je daarop in te stellen. Als een speler dat dan niet doet en daar na verwittigi­ngen nog de mist in gaat, kan zo’n verwijzing naar de B-kern gebeuren. Maar concreet, of die beslissing betreft Boli terecht was? Daar doe ik geen uitspraken over. Simpelweg omdat ik daar de positie niet voor heb. Ik word betaald om zelf goed te sjotten. Andere randzaken, daarover moet de trainer beslissen, niet ik. Al hoop ik Boli snel terug te zien.”

JAPANNERS COMMUNICER­EN WEINIG OVER TOEKOMST “Zo’n zaken vragen nu eenmaal tijd”

Spelers en stafleden hekelen het feit dat de Japanse bazen voorlopig niet al te veel communicer­en over de toekomst.

De Petter: “Zelf heb ik daar weinig last van. Ik heb trouwens nog een jaar contract. Maar ik kan er wel inkomen dat bepaalde jonge gasten of huurlingen graag snel weten waar ze aan toe zijn met het oog op volgend seizoen. Maar of de bazen nu van Oekraïne, Japan of Estland komen, als speler moet je die dagelijkse motivatie bij jezelf terugvinde­n, om weer tot het uiterste te gaan. De Japanners zullen stap voor stap wel beslissing­en meedelen. Onderschat niet: ze hebben pas een overname achter de rug, er is ook het cultuurver­schil, die zaken vragen tijd.”

DE PETTER TERECHT VERKOZEN TOT SPELER VAN HET JAAR? “Ook bij Westerlo haalde ik die titel binnen”

Op de slotspeeld­ag in de reguliere competitie maakte de STVV-spionkop naar jaarlijkse traditie de Speler van het Jaar, bekend. Ook Sascha Kotysch en Jorge Teixeira waren kanshebber­s, maar het werd… Steven De Petter.

De Petter: “Altijd leuk!” Ik heb een degelijk seizoen gespeeld. Ik heb ook 29 van de 30 matchen gespeeld. In Moeskroen werden mijn edele delen getorpedee­rd. Als ik ooit nog kinderen wou, moest ik tegen Lokeren dus wel aan de kant blijven. Verder was ik altijd op post. De erkenning van de supporters deed deugd. Ook bij Westerlo heb ik zo’n titel van Speler van het Jaar ooit binnengeha­ald.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium