Het Belang van Limburg

“Als ik op kop kom, win ik”

MAX VERSTAPPEN weet waar het fout loopt met de huidige F1

-

“Pff, ik ga maar zwijgen, want ik heb hier toch niets te zeggen.” Om vervolgens toch van wal te steken en haarscherp te stellen wat hij ervan denkt. Typisch Max Verstappen: hart op de tong, altijd een gefundeerd­e mening. Niet voor niets al drie jaar op rij verkozen tot persoonlij­kheid van het jaar. De F1 van de toekomst, gezien door de ogen van Max Verstappen.

Blijft Ferrari in de F1? Wordt er in de toekomst vaker ingehaald? Worden de tv-centen eerlijker verdeeld? Dat zijn maar een paar van de vragen die momenteel op tafel liggen in de F1. Liberty Media stelde vrijdag in Bahrein de weg naar de toekomst voor (zie randstuk). Dat het anders moet, heeft de saaie optocht van twee weken geleden in Melbourne weer duidelijk gemaakt. Dat zag ook Max Verstappen.

Heeft Liberty jou al gevraagd hoe de F1-auto van de toekomst eruit moet zien?

Verstappen: “Voor mij hoeven ze dat niet te vragen aan de teams en de rijders, want zij spreken toch altijd in hun eigen voordeel. Mercedes heeft nu een dominante auto en wil niets veranderen. De rest wil dat net wel. Zo werkt het nu eenmaal. Ross Brawn kan maar beter zelf met ideeën komen.”

Maar dan moet hij die nog kunnen doorduwen. Ferrari en Mercedes dreigen ermee uit de F1 te stappen.

“Ferrari zet druk om zijn wil door te duwen. Logisch, dat zou ik ook doen. Het is heel politiek en heel moeilijk. Ferrari mag niet opstappen, want Ferrari is Formule 1 en Formule 1 is Ferrari. Veel mensen kijken naar de F1 door die grote merken.”

Welke kant moet de F1 volgens jou uit?

“Het is heel duidelijk wat er moet veranderen: inhalen moet makkelijke­r worden, want de huidige regels leveren geen leuke races op. In de kwalificat­ies wordt een volgorde vastgelegd en daarna volg je elkaar gewoon tot het einde van de race. Drie motoren voor het hele seizoen, dat moet ook veranderen. In Melbourne waren we de motoren al aan het sparen en afkoelen om het einde van het seizoen te halen met die drie motoren. Dat houdt geen steek. Fans willen niet dat een coureur zijn motor spaart. Formule 1 moet voluit racen zijn van start tot finish. Daarom moet het aantal motoren vrij zijn. Maar om dat mogelijk te maken, moeten ze goedkoper en dus minder ingewikkel­d worden.”

Straf dat net jij klaagt over inhalen. Dat is nochtans je handelsmer­k.

“Hoeveel keer is er vorig jaar écht ingehaald? In 2015 en 2016 wel. Toen was het ook moeilijk, maar je kon er tenminste voor vechten. Nu niet meer. Deze brede auto’s hebben te veel downforce. Dat maakt ze snel en leuk om te besturen, maar achter de auto is de wervelwind zodanig verstoord, dat je er alle grip verliest. In de kwalificat­ies voel je het al als je binnen de vijf seconden van een wagen komt. In de race kan je niet dichter dan twee seconden komen of hij gaat glijden. In Melbourne was ik één of anderhalve seconde sneller dan Alonso, maar ik had geen enkele kans om hem in te halen.”

Stel dat jij voorop geraakt. Dan heeft Hamilton jouw probleem. Raakt hij jou voorbij?

“Als ik op de een of andere manier als leider uit bocht 1 kom, win ik de race. Dan mag ik nog een seconde langzamer zijn, ze halen mij op de meeste circuits niet meer in. De sleutel ligt in de kwalificat­ies.”

Is Mercedes daarin te verslaan?

“Nee. Met deze motoren niet. Normaal zal ik dit seizoen geen polepositi­on kunnen pakken. Monaco is misschien anders, in Mexico zat ik vorig jaar ook dichtbij. In Singapore ook. Maar op andere circuits niet. We komen op motorisch vlak vijf tienden tekort op Mercedes en in Q3 nog drie tienden meer. Dan wordt het moeilijk.”

Die drie tienden in Q3, dat is de ‘party mode’: als het moet, maakt Mercedes kortstondi­g wat extra vermogen vrij.

“Dan gaan ze plots 5 of 6 km/u sneller. Maar dat is geen nieuw verhaal, ze doen dat al sinds we met deze V6-motoren rijden (sinds 2014, nvdr.). Er gaan stemmen op om hen dat voordeel af te nemen, maar dat zou ik niet fair vinden. Mercedes heeft gewoon beter werk geleverd dan de rest en het zou oneerlijk zijn om dat af te straffen tijdens het seizoen.”

Ferrari mag niet opstappen. Ferrari is Formule 1, en Formule 1 is Ferrari. Veel mensen kijken daarom Max VERSTAPPEN

Het dilemma is: moet de F1 altijd maar sneller worden, of moeten we de auto’s gelijker maken, opdat er meer strijd is?

“De F1 moet altijd de snelste raceklasse ter wereld zijn, maar moet het zo snel als het nu is? Voor de fans maakt het toch niet uit of het 2 seconden sneller of trager gaat? Veel belangrijk­er is de sound. Als een auto voorbij komt met 230 km/u met het huidige geluid, dan is dat oké. Maar diezelfde 230 km/u met een V10 of een V12 van vroeger, dat was veel indrukwekk­ender. Ik denk dat niemand in deze paddock deze V6-motoren wil. Behalve Mercedes misschien, omdat zij er mee winnen.”

Raikkonen snelst -

Kimi Raikkonen reed de snelste tijd in de vrije trainingen. Hij was weer sneller dan kopman Vettel. Max Verstappen miste sessie 1 door een elektrisch probleem en werd dan 5de. Stoffel Vandoorne werd 13de en 10de, telkens op een zucht van teammaat Alonso. Daniel Ricciardo was het snelst in sessie 1; hij zou dicht bij een deal met Ferrari staan.

 ?? FOTO'S GEORGES DE COSTER ?? Tussen Melbourne en Bahrein hield Max Verstappen wat vakantie aan de Australisc­he Gold Coast, samen met zijn Duitse vriendin Dilara Sanlik. “Ik moest niet per se terug naar Europa en ben gebleven. Ik heb er goed kunnen trainen met Mark Webber en...
FOTO'S GEORGES DE COSTER Tussen Melbourne en Bahrein hield Max Verstappen wat vakantie aan de Australisc­he Gold Coast, samen met zijn Duitse vriendin Dilara Sanlik. “Ik moest niet per se terug naar Europa en ben gebleven. Ik heb er goed kunnen trainen met Mark Webber en...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium