Het Belang van Limburg

Welke richting wil de F1 inslaan?

-

Liberty Media, de nieuwe Amerikaans­e eigenaar van de F1, presenteer­de vrijdag zijn visie op de toekomst. Eind 2020 lopen de huidige overeenkom­sten met de teams af. Dat wordt hét moment om de F1 in een andere richting te sturen. 2021 lijkt veraf, maar om tijdig nieuwe motoren te ontwikkele­n moeten de komende maanden knopen doorgehakt worden. Wat vrijdag uitlekte, was vooral heel erg vaag. Maar hier gaat het om. MOTOREN De huidige hybride 1.6 V6-turbomotor is een grote miskleun: hij is te duur en te onbetrouwb­aar, hij doodt de sportieve strijd en hij klinkt niet als een race-auto. Maar Mercedes en Ferrari hebben momenteel topmotoren en willen geen veranderin­g.

INHALEN De huidige auto’s zijn zo gevoelig voor aerodynami­ca, dat ze niet dicht achter elkaar kunnen rijden. Dat maakt inhalen bijna onmogelijk en doodt het spektakel. VERDELING VAN CENTEN Volgens de huidige verdeelsle­utel worden de tv-gelden uitbetaald volgens de eindstand in het constructe­urskampioe­nschap. De beste teams krijgen dus meer geld. Dat maakt de kleintjes sportief kansloos en financieel onleefbaar. Daar komt bij dat drie bevoorrech­te teams een fikse bonus krijgen, gewoon omdat ze Ferrari, Mercedes of Red Bull heten.

POLITIEKE MACHT De vorige F1-bonzen gaven Ferrari vetorecht bij reglements­wijziginge­n. FIAvoorzit­ter Jean Todt en Liberty-directeur Ross Brawn (allebei met een rijk Ferrari-verleden!) willen dat privilegie intrekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium