Het Belang van Limburg

PANDA HEEFT NOG HONGER

Clément Desalle wil zich niet zomaar neerleggen bij dominantie van KTM

-

Krijgen we dit weekend in het Italiaanse Pietramura­ta deel vier van de tweestrijd tussen Antonio Cairoli en Jeffrey Herlings? Niet als het van Clément Desalle (28) afhangt. Onze landgenoot staat op de derde plaats in het WK en wil de KTM’s het vuur aan de schenen leggen. De Panda heeft honger. Niet naar bamboe, maar naar succes. Dat zal nodig zijn om de KTM’s weerwerk te bieden. Want Cairoli en Herlings steken er bovenuit. Verrast jou dat?

“Nee, niet echt. Eind vorig seizoen waren ze al heel sterk. Ik verwachtte dan ook dat ze die lijn zouden doortrekke­n. Ik draai nu al een hele tijd mee in de MXGP. Ik kan je zeggen: het gaat steeds sneller en sneller.

Stefan Everts zei afgelopen weekend op de Vlaamse tv dat het voor een Belg zo goed als onmogelijk is om wereldkamp­ioen te worden dit jaar. Akkoord?

“Pff, ik lig niet wakker van zulke uitspraken. Al is zijn analyse na drie Grote Prijzen natuurlijk niet verkeerd. Tony en Jeffrey domineren op dit moment. Maar er zijn nog zeventien GP’s te gaan hé! Dat is verdorie nog héél lang. Je moet ook op lange termijn denken. Kunnen die twee dit niveau het hele seizoen vasthouden? Krijgen zijn geen dipje? Wie zal het zeggen... Iedereen heeft zijn manier van werken. Regelmaat en blessurevr­ij blijven: dat zijn twee belangrijk­e aspecten. Op dat vlak ben ik goed bezig. Mijn doel is en blijft hetzelfde: ook ik probeer te winnen. Grote Prijzen om te beginnen. Maar ik mik ook nog hoger, hoor. Ik geloof nog steeds in die wereldtite­l. De dag dat ik die ambitie niet meer heb, kan ik beter stoppen met motorcross.”

Met Italië, Portugal en Rusland komen er drie Grote Prijzen aan, die je heel goed liggen. Geeft dat extra vertrouwen?

“Toch wel, ja. Ik heb op die drie banen al één of meer keer gewonnen. Eindelijk gaan we ook naar circuits met een normale ondergrond. Gedaan met die zanderige baantjes. Dat verandert de zaken toch wel wat voor mij. Ik hoop in deze Grote Prijzen te kunnen duelleren met de KTM’s.”

Het gaat steeds sneller, met meer risico’s tot gevolg Clément DESALLE

Heel wat rijders vinden Pietramura­ta één van de moeilijkst­e circuits van het WK. Jij ook?

“Nee, hoor. Ik hou van die baan. Bovenop liggen allemaal kleine steentjes, die het heel verraderli­jk maken. Voor je het weet, schuif je weg. Met mijn techniek kan ik er goed uit de voeten. Ik hoop wel dat het dit weekend iets makkelijke­r passeren is dan de vorige jaren. Het is er enorm moeilijk om ergens een aanval

in te zetten.”

Herinner je je de GP in Pietramura­ta in 2014 nog?

“Natuurlijk. Dat was een hoogdag voor de Belgische motorcross. Ik won en naast mij stonden Van Horebeek en Strijbos op het podium. Dat was genieten. Of dat anno 2018 nog mogelijk is? Waarom niet? Van Horebeek is toch ook een man voor het podium en Lieber is als rookie sterk aan zijn WK begonnen. Zoals ik al zei: je moet ambitieus durven zijn.”

WK-STAND (3/20): 1. Cairoli (Ita/KTM) 141; 2. Herlings (Ned/KTM); 3. Desalle (Bel/Kaw) 103; 4. Febvre (Fra/Yam) 101; 5. Paulin (Fra/Hus) 98;... 7. Van Horebeek (Bel/Yam) 78; 10. Lieber (Bel/Kaw) 54; 15. Strijbos (Bel/KTM) 37.+

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium