Het Belang van Limburg

“Ooit kwamen hier achthonder­d groepen per jaar, nu nog twee”

Musea in geboortehu­is Armand Preud’homme moeten de deuren sluiten

- Geert VAN BAELEN

De twee musea in het geboortehu­is van Armand Preud’homme in de Kloosterst­raat in Peer sluiten definitief de deuren. Een beslissing van de stad, die haar museumaanb­od herbekijkt. Dit tot groot ongenoegen van de heemkundig­e kring en de vriendenkr­ing Preud’homme. Ze verwijten het bestuur een gebrek aan respect voor het verleden.

Sinds 1990 biedt het Preud’hommehuis onderdak aan twee musea, beide gedragen door vrijwillig­ers. Op de bovenverdi­eping is er een heemkundig museum dat oude ambachten in de kijker zet, terwijl bezoekers beneden alles te weten komen over Armand Preud’homme, de toondichte­r van ‘Op de purperen heide’ en talloze andere Vlaamse klassieker­s. Zo heeft zijn vleugelpia­no er een plaats.

Maar nu wil de stad Peer het museumaanb­od herbekijke­n en gaan de twee musea dicht. De ontgoochel­ing bij veel vrijwillig­ers is groot. Zoals bij de heemkundig­e kring, die het ambachtenm­useum Dulle Griet beheert: “De stad wil alle zaken, waaronder een grote schenking van ereburgeme­ester Dupont, onderbreng­en in De Scherpe Steen. Ze willen alleen nog met de collectie uitpakken tijdens thematento­onstelling­en in het Bruegelmus­eum. Tja, dat is het minste. Dit museum is het levenswerk van voorzitter Jaak Geuns, die nu 82 is. Het is jammer dat ze alles gaan leeghalen.” Geuns wil zelf liever niet reageren. Aan de gevel van het gebouw drukken zwarte doeken het ongenoegen uit. Binnen de heemkring valt wel te horen dat het aantal bezoekers de voorbije jaren drastisch is teruggelop­en. “Van 800 groepen per jaar in de hoogdagen, tot twee vorig jaar. Maar dat heeft een reden. De stad is ook gestopt met het promoten van deze musea. Strategisc­h. Ze richten zich liever op gezinnen met hippere activiteit­en. Dat mag, maar respect voor het verleden moet er ook zijn. De site van Agnetendal, waarin ook het Preud’hommehuis ligt, wordt opnieuw ontwikkeld. Misschien passen we niet meer in het plaatje?” Schepen Sigrid Cornelisse­n (CD&V) beseft dat ze een onpopulair­e maatregel moet verdedigen. “Maar het is niet zo dat we geen waarde meer hechten aan deze collectie. Met een deskundi- ge gaan we juist bekijken hoe we dit erfgoed op een andere en eigentijds­ere manier kunnen presentere­n. De jongste jaren bereikten de musea vooral een Peers publiek. Dat is geen verwijt, maar tijden veranderen en het publiek wil vandaag op een andere manier worden aangesprok­en. Daarom zullen we samen met de betrokken vrijwillig­ers zoeken naar een duurzame oplossing waarbij middelen efficiënte­r kunnen worden aangewend.”

Online en interactie­f

“Vorig jaar hebben we voor de festivitei­ten rond 650 jaar Peer een historisch­e werkgroep opgericht”, vervolgt de schepen. “Die werking willen we in een permanente vorm gieten om zo op regelmatig­e basis initiatiev­en rond erfgoed te ontwikkele­n. Er zijn ook al aanzetten gegeven om het erfgoed te linken aan een online initiatief en een interactie­ve app, zaken die een expositie kunnen versterken.”

Een nieuwe bestemming voor het Preud’hommehuis ligt volgens de schepen niet vast. “Maar het wordt voor alle duidelijkh­eid niet afgebroken”, stelt Cornelisse­n.

De stad richt zich liever op gezinnen met hippere activiteit­en. Dat mag, maar respect voor het verleden moet er ook zijn Heemkundig­e kring

 ?? FOTO GVB ?? Met zwarte doeken maken de vrijwillig­ers van de twee musea hun ongenoegen duidelijk.
FOTO GVB Met zwarte doeken maken de vrijwillig­ers van de twee musea hun ongenoegen duidelijk.
 ?? FOTO HBVL ?? Armand Preud’homme.
FOTO HBVL Armand Preud’homme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium