Het Belang van Limburg

Met de riksja door Hasselt

Zelf kiezen hoeveel je betaalt voor fietstaxi

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Vanaf vandaag kan je je in stijl door studenten laten rondfietse­n in Hasselt. De stad kwam met het idee van de hedendaags­e riksja’s, Indonesiër Gama Putra Maydeta zorgt voor de twee fietsen (en de trappende LO-studenten). “De ritten duren gemiddeld een half uur en zijn gebaseerd op tips van ambassadeu­rs: zij verklappen hun bijzondere plekjes in Hasselt”, beschrijft Gama.

“De fietstaxi’s komen er op vraag van de toeristen zelf. Mensen willen beleving, willen op steeds nieuwe manieren een stad ontdekken. Sommige bezoekers zijn ook slecht ter been of vinden het bijvoorbee­ld te ver om te voet naar de Japanse Tuin te stappen. En zo is dan het idee gegroeid om met fietstaxi’s in Hasselt te starten”, klinkt schepen Karolien Mondelaers (CD&V).

Om zelf met stadsperso­neel de baan op te gaan, zou te duur zijn en dus is de hulp ingeschake­ld van de jonge ondernemer Gama Putra Maydeta. “We hebben ze babbelfiet­sen gedoopt, omdat er onderweg heel wat gebabbeld zal worden in de taxifietse­n. Door de bestuurder­s, de toeristen en uiteraard door de Hasselt-ambassadeu­rs. Op basis van tips van die bekendere Hasselaren hebben wij de routes uitgestipp­eld. De toeristen krijgen in de fiets ook een iPad waarop de ambassadeu­rs vertellen over die verborgen pareltjes. En een soort van prikkeldoo­sje dat gevuld is met herinnerin­gen van onderweg.”

Basta

“Bezoekers kunnen bijvoorbee­ld in mijn doosje ruiken en voelen aan kruiden die we hebben meegekrege­n van Koks & Tales of even bladeren door een boekje van boekenwink­el Grim”, vertelt styliste en make-upartieste Palmira Proietti, die - met DJ Goldfox en de kinderen van de Basta Bende een van de eerste drie ambassadeu­rs mag wezen. “Mijn eerste lijstje van favoriete plekjes bleek eindeloos”, lacht ze. “Het was heel moeilijk om een keuze te maken uit al die pareltjes. Maar Café Beauté, La Bottega en de Kadetjesst­eeg zitten er zeker tussen.” De taxi’s worden bemand door studenten lichamelij­ke opvoeding van hogeschool UCLL. “Het gaat om elektrisch­e fietsen, dus ook ecologisch. Er is plaats voor twee passagiers. En eventueel een heel fijn kindje… Tijdens het schooljaar kan je ze boeken op zaterdag, zondag en feestdagen. In de schoolvaka­nties kan het ook op donderdag en vrijdag. Telkens van 11 tot 15 uur. Huren doe je de fietsen op de toeristisc­he dienst of via www.babbelfiet­s.be.”

Proefdraai­en

Een jaar gaat de stad proefdraai­en, daarna wordt gekeken of de fietstaxi’s voor herhaling (of uitbreidin­g vatbaar zijn). En de prijs? “Er is eigenlijk geen prijs, iedereen geeft wat hij wil. De taxi’s zelf worden gesponsord door lokale handelaars, ze zijn heel enthousias­t over dit initiatief. Hun logo komt op de fietsen. Trouwens ook ontworpen door lokaal talent, de jonge Limburgse designer Lindert Steegen”, benadrukke­n Mondelaers en Gama.

www.babbelfiet­s.be

XGama Putra MAYDETA bedenker babbelfiet­sen

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De fietstaxi is gratis. “Iedereen geeft wat hij wil, maar de fiets wordt gesponsord door handelaars.”
FOTO RAYMOND LEMMENS De fietstaxi is gratis. “Iedereen geeft wat hij wil, maar de fiets wordt gesponsord door handelaars.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium