Het Belang van Limburg

Eeuwenoude bomen gekapt om lek in vaart op te lossen

- Mark DREESEN

De Vlaamse Waterweg heeft vrijdag twee eeuwenoude bomen gekapt op de dijk van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt op de Historisch­e Scheepvaar­tsite Tivoli. “De kap was noodzakeli­jk om een lek in de dijk op te lossen”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “De bomen stonden daarbij gevaarlijk schuin op de oever en dreigden om te vallen.”

Afgelopen zomer begonnen landerijen en tuinen van woningen rond de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Lanklaar plots onder water te lopen. Onderzoek wees uit dat de dijk van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt waterdoorl­atend was omdat het kanaal in Lanklaar niet gegraven is, maar aangelegd op het maaiveld. De dijk werd in 1806 opgehoogd aangebrach­t in het landschap. Daardoor kon het water nu door de dijk sijpelen. Zandzakken, betonblokk­en en een extra grond hielpen niet om het water uit het kanaal tegen te houden. Buurtbewon­ers van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt begonnen uiteindeli­jk zelf greppels te graven om het water uit hun tuin te houden.

Vijf bomen

“We hebben een vergunning gevraagd om vijf bomen op de dijk te kappen”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Als de doorsijpel­ing zou verergeren, zouden we zo onmiddelli­jk kunnen ingrijpen. Maar we kregen enkel een vergunning voor de kap van een linde en een esdoorn. Drie oude eiken moesten blijven staan. Het probleem met het water is intussen ook gestabilis­eerd, dus is het ook niet nodig om nog meer bomen te kappen.”

Na veel berekening­en werden de bomen vrijdag geveld en met veel gekraak vielen ze precies tussen twee gebouwen in. Er zullen nieuwe bomen geplant worden. Volgens buurtbewon­ers is de doorsijpel­ing gestabilis­eerd omdat de waterspieg­el in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt momenteel lager staat door de werken aan een nieuwe brug. Een deel van de oude vaart is om die reden immers drooggeleg­d.

 ?? FOTO MMD ?? De twee bomen stonden gevaarlijk schuin op de oever. Ze werden vrijdag gekapt en vielen precies tussen twee gebouwen.
FOTO MMD De twee bomen stonden gevaarlijk schuin op de oever. Ze werden vrijdag gekapt en vielen precies tussen twee gebouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium