Het Belang van Limburg

Voor het eerst vrouwen tussen mijnwerker­s... om te poetsen

Zes dames worden lid van vzw Mijnverled­en

- Chris NELIS

Zesentwint­ig jaar na de sluiting van de laatste mijn in de Benelux maken nu voor het eerst vrouwen deel uit van een mijnwerker­sorganisat­ie in onze provincie. Vzw Mijnverled­en heeft beslist het lidmaatsch­ap voor dames mogelijk te maken. Zes vrouwen hebben zich inmiddels aangeslote­n.

Het mijnwerker­smilieu is een mannenbast­ion. Dat heeft voor een groot stuk te maken met de wet die nooit toeliet dat vrouwen ondergrond­s aan de slag konden. Wel werden ze in de beginjaren van de Limburgse mijnen mee ingezet om bovengrond­s afval tussen de steenkolen op de transportb­and uit te halen. Ook al speelden ze een ontzettend belangrijk­e rol in het mogelijk maken van de mijnindust­rie, toch stonden vrouwen meer dan een eeuw lang in de schaduw van hun echtgenote­s, broers, vaders of zonen.

Ruimte in bestuur

Mijnverled­en vindt dat het nu tijd is om vrouwen meer in de schijnwerp­ers te zetten en de plaats te geven waar ze recht op hebben. Om te beginnen met een lidmaatsch­ap van de vzw. Al wordt voorzitter Jean Ooms niet alleen gedreven door een rechtvaard­igheidsgev­oel. “We worden allemaal een dagje ouder en veel jong bloed om alles over te nemen is niet meteen in zicht”, zegt hij. “Dat is ook een reden waarom we ruimte maken voor vrouwen. Welke taken ze krijgen? Euh, er is afgesproke­n dat ze de keuken onderhoude­n en de ramen kuisen. Ze helpen ook mee tafels dekken en staan in voor de bediening. En neen, het is echt niet de bedoeling om deze werkjes van ons af te schuiven. Vrouwen kunnen ook gidsen als ze de opleiding daarvoor willen volgen. En we voorzien ruimte in het bestuur. Tenminste als er vrouwen zijn die zich in de algemene vergaderin­g kandidaat willen stellen.” Inmiddels hebben zes vrouwen zich al aangeslote­n bij de vzw. “Dat zijn allemaal vrouwen van ex-mijnwerker­s”, zegt Ooms. “Die weten waar het om gaat. Volgens mij zijn wij de eerste mijnwerker­sorganisat­ie in dit land die vrouwen als actief leden laat aansluiten. Ik heb het dan over echte mijn- en mijnwerker­sorganisat­ies. Niet over sport- of culturele vereniging­en die in de schaduw van de mijn zijn ontstaan.”

Mannenwere­ld

Lucia Uba (67), Arlette Pardon (62), Annie Bergmans (76) en Ursula Lange (57) zijn vier van de zes vrouwen die sinds kort deel uitmaken van Mijnverled­en. “Het is gegedaan, woon plezant om mee te werken”, zegt Arlette. “De taakjes op zich maken niet zoveel uit. Het is leuk meer betrokken te worden in een strakke mannenwere­ld. Ja, ik ben ooit onder geweest. Eén dag. Ik had de kans om eens mee te gaan met mijn man. Ik heb daar niets ik zag pikzwart van het stof toen ik boven kwam en was doodop. Daar had ik van mijn leven nooit willen werken. Ik heb nooit begrepen hoe ze dat vol hielden.”

Annie besloot om mee te werken omdat er ook andere vrouwen meededen. “Eigenlijk doe ik het voor de gezellighe­id”, zegt ze. “Niet per se om een patroon te doorbreken.”

Ursula is blij dat ze bij de eerste vrouwengro­ep van vzw Mijnverled­en hoort. “Ik kom uit een mijnwerker­sgezin. Bij ons hebben er veel in de mijn gewerkt. En ik vind het fijn dat ik nu als lid van de vzw iets meer een deeltje van die wereld kan zijn.”

Vrouwen kunnen ook gidsen als ze de opleiding daarvoor willen volgen

Jean OOMS Voorzitter vzw Mijnverled­en

Eigenlijk doe ik het voor de gezellighe­id. Niet om een patroon te doorbreken Annie BERGMANS Nieuw lid vzw Mijnverled­en

 ?? FOTO CN ?? Vlnr: Arlette Pardon, Lucia Uba, Ursula Lange en Annie Bergmans zijn de eerste vrouwelijk­e leden van vzw Mijnverled­en. Hier in het mijnmuseum van Waterschei.
FOTO CN Vlnr: Arlette Pardon, Lucia Uba, Ursula Lange en Annie Bergmans zijn de eerste vrouwelijk­e leden van vzw Mijnverled­en. Hier in het mijnmuseum van Waterschei.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium