Het Belang van Limburg

Eerste winst zonder Van Holsbeeck

Nieuwe bordspelle­n zijn maar één keer te spelen, maar toch hyperpopul­air

- Thomas JANSEN

Ontsnappen uit een grafkamer in Egypte, een verlaten laboratori­um of zelfs van de Noordpool? Zoek een groepje volwassen vrienden bij elkaar, en het kan allemaal vanuit uw woonkamer. Het aantal gezelschap­sspellen gebaseerd op de ervaring van escape rooms, groeit immers week na week. Eens de code gekraakt, kan u het spel - dat maximum een uur duurt en gemiddeld 10 à 15 euro kost - echter nooit meer spelen. Maar daar maalt niemand om.

Zeven jaar nadat Attila Gyurkovics in Hongarije de eerste escape room opende, heeft ons land al 87 vestiginge­n. Om maar te zeggen dat ook wij ons dolgraag laten opsluiten met vrienden, om vervolgens een uur lang ons hoofd te breken over codes en raadsels om zo de uitgang te vinden. Voor die ervaring moet u sinds kort niet meer de deur uit. Het aantal op escape room gebaseerde bordspelle­n groeit immers razendsnel. Alleen al de voorbije veertien dagen bracht de gekende spelproduc­ent 999 Games zes nieuwe versies op de markt. De mosterd werd gehaald bij hun Rotterdams­e tegenhange­r Identity Games, dat anderhalf jaar geleden de absolute wereldprim­eur had. “Als bedrijf houden wij natuurlijk altijd rages in de gaten, maar toen een moeder van een collega ons aanraadde om iets met escape rooms te doen, zijn we de volgende dag aan de slag gegaan”, zegt Jan-Maurits Duparc, creatief directeur bij Identity Games. “Dat was oktober 2015, en sindsdien hebben we bijna een jaar lang niets anders gedaan dan scenario’s uitschrijv­en, puzzels bedenken en het spel testen. Na een tijdje zag ik ’s nachts zelfs niets anders dan raadsels en codes.” (lacht)

Noorwegen

Het resultaat, Escape Room The Game, kost 32 euro en bestaat uit vier verhalen. Wereldwijd werden er al meer dan 1 miljoen exemplaren van verkocht. “Dat gaat van Zuid-Korea tot Australië”, zegt Duparc. “En Noorwegen is ook een heel grote afzetmarkt. Ze zijn daar maar met vijf miljoen, maar helemaal gek van alles wat met escape rooms te maken heeft.”

Enig nadeel: eens zo’n verhaal uitgespeel­d is, kent u de codes en is de pret eraf. “Een echte escape room kan je ook maar één keer bezoeken”, zegt Duparc. “Bovendien hebben we ondertusse­n acht uitbreidin­gen van 9,95 euro per stuk, zeg maar extra verhalen. In één daarvan is zelfs virtual reality verwerkt. Onze klanten vinden het dan ook niet erg dat ze maar één keer kunnen spelen, maar ze zijn wel voortduren­d benieuwd naar nieuwe uitbreidin­gen.”

Goedkoper dan bioscoop

Spellenwin­kel Oberonn in Hasselt heeft ondertusse­n al meer dan tien reeksen in het assortimen­t Escape Room Games, die elk nog eens bestaan uit meerdere spellen of verhalen. Volgens zaakvoerde­r Arjaan Bruyndonx is de beperkte bruikbaarh­eid geen nadeel. “Sommige spelletjes zijn zo uitdagend dat ze zes à zeven keer gespeeld worden, tot het uiteindeli­jk lukt om alle codes te kraken. Maar ook als je het bij één keer houdt, is het nog altijd goedkoper dan een echte escape room. En zelfs veel goedkoper dan een avondje bioscoop. Het geheim van het succes? Denkspelle­n waarbij je moet samenwerke­n tegen het bord zijn sowieso al populair. Op het einde verlies of win je samen, dus het is fun voor iedereen.” Opvallend: momenteel zijn er enkel varianten voor volwassene­n op de markt. Wanneer komt de eerste kindervers­ie? “Daar zijn we momenteel mee bezig, maar het is makkelijke­r gezegd dan gedaan”, zegt Duparc. “Een kind van tien jaar staat immers veel verder dan iemand van acht wat het oplossen van raadsels betreft. Bij volwassene­n speelt dat leeftijdsv­erschil quasi geen rol.”

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Arjaan Bruyndonx biedt in zijn Hasseltse spellenwin­kel Oberonn meer dan tien reeksen in het assortimen­t Escape Room Games aan.
FOTO SERGE MINTEN Arjaan Bruyndonx biedt in zijn Hasseltse spellenwin­kel Oberonn meer dan tien reeksen in het assortimen­t Escape Room Games aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium