Het Belang van Limburg

Wilfried Peeters over waarom hij nooit content is

Argenta likt zijn wonden na absolute rampweek

- Koen SNOEKX

HASSELT - Argenta likt zijn wonden na een desastreuz­e week. Na een grootschal­ige upgrade van zijn IT-systemen tijdens het verlengde paasweeken­d lag het online en mobiel betalingsv­erkeer van de bank een week lang volledig plat. Gistermidd­ag stuurde Argenta een hoeraberic­ht de wereld in “dat alles opnieuw normaal werkt”. Maar heel wat klanten bleven hinder ondervinde­n. “De communicat­ie verliep afgelopen week allesbehal­ve vlekkeloos”, zegt VUB-professor Malaika Brengman, gespeciali­seerd in marketing en consumente­ngedrag. “De bank zal sowieso heel wat klanten verliezen.” Wanneer begonnen de problemen?

“De IT-migratie is met een militaire precisie uitgevoerd”, klopte CEO van Argenta Marc Lauwers zichzelf op paaszondag nog op de borst. Na vier dagen geduld uitoefenen konden Argentakla­nten eindelijk opnieuw online en mobiel bankieren. Maar het liep anders. In plaats van militaire precisie, werd het collateral damage bij Argenta. Een hele week lang, tot vrijdag, konden de 1,4 miljoen klanten van de bank niet internetba­nkieren of geld via de mobiele app overschrij­ven. Sommige klanten kregen de melding ‘saldo ontoereike­nd’ bij het gebruik van hun bankkaart omdat hun loon nog niet was gestort. 850 rekeningho­uders zagen zelfs de naam van hun ex-partner of overleden partner op hun rekening opduiken. “U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw ex-partner transactie­s heeft uitgevoerd”, probeerde Argenta te paaien.

Wat liep er precies mis?

Voor het beheer van zijn transactie­s maakt Argenta gebruik van twee datacenter­s van het Limburgse informatic­abedrijf Cegeka, dat al sinds 2011 samenwerkt met de bank. Die twee datacenter­s – één ligt in Hasselt, het andere in het Nederlands­e Geleen – zijn nodig voor het geval er bijvoorbee­ld brand in één van de datacenter­s uitbreekt. Maar sinds de overstap naar het nieuwe ITplatform raakte de gegevensui­twisseling tussen beide datacenter­s serieus vertraagd. Het netwerk raakte overbelast, waardoor het niet mogelijk was om tegelijker­tijd te bankieren via het internet, mobiel te betalen via de app én de kantoren van Argenta draaiende te houden. Wie verantwoor­delijk is voor de panne, is niet duidelijk. Bij Cegeka onthielden ze zich gisteren alvast van commentaar. “We focussen ons momenteel volop op het oplossen van het probleem”, klonk het.

Zijn de problemen nu opgelost?

Vrijdagmid­dag om iets na één uur liet Argenta weten dat alle problemen waren opgelost. “We hebben vrijdag alles zeer geleidelij­k opgestart. De klanten ondervinde­n geen hinder meer”, zei woordvoers­ter Christine Vermylen. Maar in de praktijk was dat toch even anders. Tientallen mensen lieten in de loop van de namiddag via de Facebookpa­gina van Argenta weten dat de app niet beschikbaa­r was of internetba­nkieren onmogelijk was. Als antwoord op die klachten, liet Argenta op zijn Facebookpa­gina weten “dat de app gelimiteer­d beschikbaa­r was om overbelast­ing te voorkomen”. Op de website van Argenta klonk het gisteravon­d als volgt: “We voorzien dat dit weekend zowel internetba­nkieren als de Argenta-app beschikbaa­r zullen zijn voor onze klanten.”

Krijgen de klanten een vergoeding?

Heel wat Argentakla­nten stellen zich ondertusse­n de vraag wie voor de kosten zal opdraaien als bijvoorbee­ld facturen niet tijdig betaald werden. “Een klant die schade ondervindt, bijvoorbee­ld omdat een overschrij­ving niet tijdig gebeurde, zullen we tegemoetko­men”, zegt CEO Marc Lauwers. “We voorzien een vergoeding voor klanten die aantoonbar­e schade geleden hebben.” Energielev­erancier Essent geeft klanten die betalingen via Argenta doen alvast uitstel om hun factuur te betalen.

Ook lokale Argentakan­toren proberen klanten die hinder ondervinde­n ondertusse­n te paaien. “Mijn ouders komen net terug van een Argentakan­toor in Genk, waar ze problemen ondervonde­n met overschrij­vingen. Ter compensati­e ontvingen mijn ouders twee pakjes speelkaart­en. Belachelij­k”, liet een Genkse vrouw ons gisteren weten.

Lijdt Argenta imagoschad­e?

“Argenta heeft afgelopen week onmiskenba­ar imagoschad­e geleden”, zegt VUB-professor Malaika Brengman, gespeciali­seerd in marketing en consumente­ngedrag. “In de eerste plaats door de communicat­ie die allesbehal­ve vlekkeloos verliep. Crisiscomm­unicatie is niet simpel, maar Argenta heeft afgelopen week verschille­nde keren valse verwachtin­gen gecreëerd en onterecht aan haar klanten meegedeeld dat de problemen snel zouden opgelost worden. Daarnaast voelen ook heel wat klanten zich in de steek gelaten. Omdat het over geldzaken gaat, is vertrouwen tussen een bank en zijn klanten van levensbela­ng. Maar ik vrees dat bij heel wat klanten dat vertrouwen geschaad is. Ik ben er zeker van dat Argenta deze week heel wat klanten verloren heeft.” Brengman is overigens zelf Argentakla­nt. “Ik geef de bank nog het voordeel van de twijfel, maar ze zullen toch met een duidelijke en transparan­te uitleg moeten komen hoe het mogelijk is dat hun systemen meer dan een week buiten gebruik waren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium