Het Belang van Limburg

Wout van Aert naar de les bij Roger De Vlaeminck

BRUSSEL - N-VA wil de politieke partij ISLAM die – onder meer - pleit voor de invoering van de sharia en voor een apart openbaar vervoer voor vrouwen en mannen wettelijk verbieden. Patrick Dewael (Open Vld) pleit ervoor om scheiding tussen geloof en staat

- Liliana CASAGRANDE

Storm van negatieve reacties op politieke partij ISLAM die sharia wil invoeren en mannen en vrouwen apart wil op de bus

ISLAM heeft nu één zitje in de gemeentera­ad van Anderlecht en ook één in die van Molenbeek. Meer stelt de partij ook niet voor. Bij de volgende gemeentera­adsverkiez­ingen willen ze in minstens 28 gemeenten in Brussel en Wallonië opkomen. In oktober vorig jaar haalde Redouane Ahrouch, gemeentera­adslid in Anderlecht, al de Franstalig­e kranten met een al even opmerkelij­ke uitspraak. “Een vrouw kan wel op een lijst staan, maar kan nooit een lijst trekken”, zeg hij in La Capitale. “Bij ons zijn het altijd de mannen die van boven staan. Een vrouw heeft ondanks al haar kwaliteite­n ook enkele zwakke punten die fataal zouden kunnen zijn voor de partij.” Ook toen vertelde hij al dat hij voor een Westerse variant van de sharia gaat. Al moet die samengaan met onze grondwet, zo voegde hij eraan toe. Het politiek programma op hun website is een oplijsting van honderd punten over de meest diverse zaken. Zo pleiten ze voor een basisinkom­en, voor biologisch­e voeding, voor een nieuwe kerncentra­le, voor vrijheid van godsdienst en voor de gelijkscha­keling van de prijs van diesel aan die van benzine. Maar het is uiteindeli­jk het pleidooi van Ahrouch - die zelf voor de Brusselse vervoersma­atschappij MIVB werkt - voor gescheiden busvervoer dat de sociale media in vuur en vlam zette. Het verhaal van de gescheiden bussen is ook in de buitenland­se pers geraakt.

Wettelijk kader

De N-VA wil nu een wettelijk kader om partijen te verbieden die in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of die de sharia willen doorvoeren. “In Duitsland bestaat dat al”, zei Theo Francken vrijdag aan VTM Nieuws. “Ook bij ons moet dat debat gevoerd worden.” Daarvoor is wellicht een grondwetsw­ijziging nodig. “We moeten dit soort partijen in de kiem kunnen smoren nog voor ze de kans krijgen schade aan te richten”, zegt Joachim Pohlmann, woordvoerd­er van N-VA.

Mongolen

Niet alleen politici trokken vrijdag fel van leer tegen ISLAM, ook veel moslims zeiden duidelijk wat ze hier van dachten. Deze keer bleef het ook niet bij profession­ele opiniemake­rs, ook anderen lieten van zich horen. “Mongolen kapen ons geloof weer. Deze pipo’s hebben niets met de islam te maken”, schrijft Genkenaar Kudret Tansriven op de Facebookpa­gina van deze krant. “Wat een gezever”, reageert Önder Coskun. “Men vindt steeds absurde praktijken uit die niet helemaal gebaseerd zijn op regels. Ik denk meer dat ze op die manier in de belangstel­ling willen komen.” “Normaal gezien reageer ik nooit”, laat een moslim weten die een vriendelij­ke boodschap heeft gepost. “Maar nu kon ik me niet inhouden. Dat hij een bus huurt voor zichzelf.”

Sharia

De Genkse politicolo­og Fouad Gandoul heeft de situatie van ISLAM eens van nabij bekeken “Waar gaat dit eigenlijk over? Want die partij haalt zelfs in Molenbeek - het epicentrum van de islam in België - amper 4% van de stemmen”, zegt Gandoul die de reacties wel voorspelba­ar vindt. “Vanaf het moment dat een of andere dorpsidioo­t met een islamvlag zwaait en tegelijk het woord sharia uitspreekt, krijgt hij de hele wereld over zich heen. Die man kaart het probleem van seksuele agressie op het openbaar vervoer aan en daar moet ook iets aan gedaan worden. Maar daarvoor moet je de mannen opvoeden en hen zeker niet van vrouwen scheiden.”

Ook volgens CD&V’er Sammy Madhi, die tot voor kort in Molenbeek woonde, stelt de partij niets voor. “Boodschap van hoop”, twitterde hij. “In 2012 haalde de partij ongeveer 3.000 stemmen op de 90.000 in Molenbeek en Sint-Joost, waarvan wellicht een goede 2.000 kiezers evengoed voor ‘Couscous’ hadden gestemd en geen besef hebben waar de partij voor staat.” Youssef Kobo (CD&V) vatte de hele heisa zo samen: “De levensvatb­aarheid en slaagkanse­n van deze partij: 0. De schade die ze Belgische moslims berokkenen: 100. De media aandacht die ze zullen krijgen: 100.”

Gelijkheid man/vrouw

Zowel CD&V-voorzitter Wouter Beke als staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) vinden dat het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen zich over de zaak moet buigen. Dat instituut reageerde met een mededeling op zijn website. “We veroordele­n de woorden van de partij ISLAM, omdat ze seksistisc­h zijn en stereotype­n in de hand werken. Maar een veroordeli­ng op basis van de seksismewe­t kan niet, omdat ISLAM zich niet op bepaalde personen heeft gericht. We bekijken nu of de genderwet is overtreden.”

 ?? Foto BELGA ?? Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).
Foto BELGA Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium