Het Belang van Limburg

Rampenfond­s heeft 29% van dossiers nog niet opgestart

Bijna twee jaar na overstromi­ngen en windhoos

- Liliana CASAGRANDE/Jozef CROUGHS

Twee jaar na het noodweer in juni en juli 2016 heeft het rampenfond­s 29% van de dossiers nog niet opgestart. Dit blijkt uit de cijfers die Vlaams parlements­lid Els Robeyns (sp.a) opvroeg bij minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Het rampenfond­s kreeg 6.507 dossiers binnen. “Daarvan is 29% nog altijd niet bekeken”, aldus Robeyns. Voor Limburg is 40% (583 van de 1.418 dossiers) helemaal afgehandel­d en werd er 12,1 miljoen euro uitgekeerd.

WELLEN/SINT-TRUIDEN - “Twee jaar na de hevige regenbuien, overstromi­ngen en rukwinden van juni en juli 2016 heeft het Vlaams Rampenfond­s 30 procent van de dossiers nog niet opgestart.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (sp.a), die de cijfers opvroeg bij ministerpr­esident Geert Bourgeois (N-VA). “We zijn in elk geval sneller dan toen het Rampenfond­s nog een federale bevoegdhei­d was”, repliceert het kabinet van Bourgeois.

Juni en juli waren in 2016 rampzalige maanden voor de landbouw. Tussen 27 mei en 26 juni regende het hard met overstromi­ngen tot gevolg. Op 23 juni volgden rukwinden die veel schade toebrachte­n, en op 23 juli viel het water opnieuw met bakken uit de lucht. Voor die erkende rampen kreeg het Vlaams Rampenfond­s 6.507 aanvragen voor schadeverg­oedingen binnen.

44,4 miljoen uitbetaald

“Van die schadedoss­iers is 71 procent intussen bekeken, de resterende 29 procent nog altijd niet”, zegt Els Robeyns van oppositiep­artij sp.a. “Nochtans zijn we intussen al twee jaar verder. In Limburg is trouwens nog maar 64 procent van de dossiers in behandelin­g, samen met Vlaams-Brabant (65%) bengelen we onderaan. In Antwerpen staan ze verder: daar is 80 procent van de dossiers bekeken.” Voor heel Vlaanderen is 43 procent van de schadedoss­iers helemaal afgehandel­d, voor Limburg is dat 40 procent (583 dossiers van de 1.418 ingediende aanvragen). In totaal is 44,4 miljoen euro uitbetaald in 3.705 dossiers. In Limburg en West-Vlaanderen zijn de grootste sommen uitgekeerd: 12,1 miljoen voor Limburg, 12,8 miljoen voor WestVlaand­eren.

Telers

Normaal worden schadedoss­iers afgehandel­d in de volgorde waarin ze zijn ingediend. “Fruitteler­s krijgen wel prioriteit”, zegt Els Robeyns. “Het Rampenfond­s gaf aan 185 dossiers prioriteit. Daarvan zijn er 156 afgehandel­d en betaald. Bourgeois had eerst gezegd dat de telers tegen eind 2017 vergoed zouden worden. Nu is dat eind 2018. Ze zullen zich toch mogen haasten.” “Wij zullen Bourgeois aan die belofte houden”, belooft Luc Vanoirbeek, de woordvoerd­er van de Boerenbond. Boer Freddy Devries uit Wellen kreeg op 5 april 2017 te horen dat zijn schadedoss­ier bij het Rampenfond­s was goedgekeur­d. “Maar sindsdien heb ik er niets meer van gehoord. Ik heb ook geen vervroegde behandelin­g aangevraag­d. Intussen zijn vorig jaar onze appelen op sommige percelen voor 95 procent kapotgevro­ren. Gelukkig zijn wij een gemengd landbouwbe­drijf, anders zou het heel moeilijk zijn om deze tegenslage­n te verwerken.” “Ik heb al een tiental keren geïnformee­rd naar de stand van zaken in mijn dossier. Telkens krijg ik te horen dat ze onderbezet zijn”, zegt een andere teler die liever anoniem blijft.

“Sneller uitbetaald”

Het kabinet van ministerpr­esident Geert Bourgeois belooft dat tegen eind dit jaar de dossiers afgehandel­d zijn. “In vergelijki­ng met vroeger, toen het Rampenfond­s nog een federale bevoegdhei­d was, worden de vergoeding­en nu veel sneller uitbetaald”, aldus Bourgeois.

 ?? Foto JCR ?? Amper 64 procent van de Limburgse schadedoss­iers door de storm in 2016 is in behandelin­g.
Foto JCR Amper 64 procent van de Limburgse schadedoss­iers door de storm in 2016 is in behandelin­g.
 ?? Foto TP ?? Els Robeyns.
Foto TP Els Robeyns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium