Het Belang van Limburg

Trump: “Assad zal zware prijs betalen voor gifaanval”

Chemische aanval in Syrië eist tientallen levens

- Annelies Roose

DOUMA - Alweer zijn bij een vermoedeli­jke chemische aanval in Syrië tientallen doden gevallen, dit keer in Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen van de rebellen is. Volgens Amerikaans president Donald Trump zal Syrisch president Bashar al-Assad hiervoor “een zware prijs betalen”.

Het was een helikopter van de Syrische luchtmacht, zo zeggen de oppositie en verschille­nde ngo’s, die zaterdag vatenbomme­n vol chemische stoffen losliet op Douma, een stad in Oost-Ghouta, ten oosten van hoofdstad Damascus. Het regeringsl­eger en rebellengr­oepen vechten daar al maandenlan­g een hevige strijd uit. Tienduizen­den inwoners werden de voorbije weken al uit het gebied geëvacueer­d.

Hoeveel levens de bombardeme­nten hebben geëist, is niet precies duidelijk. Afhankelij­k van de bron vielen elf tot veertig doden, maar De Witte Helmen, de hulporgani­satie die in 2016 nog werd genomineer­d voor de Nobelprijs voor de Vrede, spreekt van minstens 150 doden en duizenden gewonden, onder wie tientallen kinderen. “De aanval gebeurde nabij schuilkeld­ers, waar mensen dachten dat ze veilig waren”, vertelde een hulpverlen­er gisteren aan de Britse krant The Guardian. “De gewonden kwamen bij ons met uitgezette pupillen, ze beheersten hun bewegingen niet meer. Velen stikten door de hoge concentrat­ie gas.”

Rode lijn

Het Syrische leger ontkende gistermidd­ag chemische wapens te hebben ingezet. “Een team experts zal ter plaatse worden gestuurd om gegevens te verzamelen, die aantonen dat de verklaring­en vals zijn”, klonk het. Amerikaans president Donald Trump reageerde via Twitter: “Veel doden, ook vrouwen en kinderen, in een onzinnige chemische aanval”, schreef hij. “Ziekelijk!” “Assad zal hier een zware prijs voor betalen. President Poetin, Rusland en Iran zijn verantwoor­delijk voor steun aan het beest Assad.”

Dat ‘beest’ zou volgens Trump overigens ook al “lang geleden opgehouden zijn” mocht zijn voorganger Barack Obama “zijn rode lijn in het zand hebben getrokken”. De president verwees daarmee naar uitspraken van Obama in 2013, waarin hij beklemtoon­de dat gifgas gelijk stond met een Amerikaans­e militaire interventi­e. Maar toen een paar maanden later 800 tot 1.700 doden vielen bij een aanval op Ghouta (zie kader) greep de toenmalige president niet in. Trump gaf in april 2017 daarentege­n wél het bevel voor een raketaanva­l op Syrische regeringsd­oelwitten na de aanval op Khan Sjeikhoen (zie ook kader).

De Franse president, Emmanuel Macron, kondigde eerder al aan dat Frankrijk desnoods alleen zou optreden, als er bewijzen zijn voor een nieuwe chemische aanval. Turkije acht de Syrische regering verantwoor­delijk voor de mogelijke aanval met gifgas en roept de internatio­nale gemeenscha­p op tot handelen. En vanavond vindt in New York een spoedverga­dering plaats van de VN-Veiligheid­sraad.

Onderhande­lingen

Douma is de laatste stad in de regio waar de rebellen standhield­en. Volgens Syrische staatsmedi­a heeft de regering intussen de onderhande­lingen met de rebellen over een terugtrekk­ing uit Douma hervat. “De rebellen hebben onderhande­lingen gevraagd en de Syrische staat gaat de gesprekken opstarten”, meldde het staatsagen­tschap Sana gisteren.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? IEen helikopter dropte zaterdag verschille­nde vatenbomme­n boven Douma.
FOTO BELGAIMAGE IEen helikopter dropte zaterdag verschille­nde vatenbomme­n boven Douma.
 ?? FOTO ANADOLU AGENCY ?? Deze kinderen overleefde­n de aanval, maar raakten bevangen door het gifgas.
FOTO ANADOLU AGENCY Deze kinderen overleefde­n de aanval, maar raakten bevangen door het gifgas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium