Het Belang van Limburg

Verknald feestje

- Door Liliana Casagrande

Een filmpje van een trouwstoet in de Genkse Stalenstra­at heeft afgelopen weekend alle journaals gehaald. Ook al was er afschuweli­jk nieuws genoeg: een enorme gifgasaanv­al in Syrië bijvoorbee­ld, en de naweeën van een terroristi­sche aanslag in Münster die er geen bleek te zijn. De Genkenaar die zaterdagav­ond de beelden van de trouwstoet op zijn Facebook postte, breidde er zondag nog een vervolg aan: “Tussen het wereldnieu­ws door, verzorgen wij ook nog de buffetten voor al uw feestelijk­heden”, meldde hij bij foto’s van pasta en charcuteri­e. Als halve grap of als commerciël­e zet, dat is niet duidelijk. Maar even later voegde hij er wel aan toe dat hij geen enkele bevolkings­groep viseerde. Want ook hij zal ongetwijfe­ld geschrokke­n zijn van de impact van zijn bericht. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is meteen overal uitleg moeten gaan geven over het gedrag van sommigen uit zijn stad. Feesten mag, zegt Dries, maar dit tolereren we niet. Ook Zuhal Demir, kandidaat-burgemeest­er voor N-VA, haalde uit naar mensen die zich onaantastb­aar voelen. Net als Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die maanden geleden al beelden over geblokkeer­d verkeer op de A12 – ook door een trouwstoet – had laten uitpluizen.

In de Stalenstra­at zullen ze ongetwijfe­ld weten wie er die dag trouwde. De politie zal tussen de rookpluime­n door nog wel een paar nummerplat­en ontcijfere­n. En anders zullen er wel getuigen zijn die het hen vertellen. De gasten reden bovendien in rondjes, ze komen meer dan eens in beeld. Het zal niet moeilijk zijn om de rookbommen­gooiers bij hun kraag te vatten. Al zou het natuurlijk beter zijn om degenen die de knallen veroorzaak­ten aan te pakken. Of die nu uit een automatisc­h geweer komen met losse flodders of uit een alarmpisto­ol, je kan een straat niet voor je plezier opeisen. Ook niet omdat iemand trouwt. Al een wonder dat er niemand gewond geraakt is in die dikke rook. Toeterende karavanen zien we wel vaker. Als een Turkse voetbalplo­eg ergens wint bijvoorbee­ld. Of een Italiaanse. Op zich is dat folklore. Maar in de aanloop naar verkiezing­en is alles meteen een staatszaak. Elke dag is er wel een ander onderwerp dat de gemoederen beroert: een islamschoo­l die wil opstarten, een islamparti­j die pleit voor gescheiden bussen, … Ook al gaat dit telkens om twee man en een paardenkop die iets willen, dit soort nieuws ontploft altijd, zelfs zonder bommetjes of geweerscho­ten.

Zou het koppel dat zaterdag trouwde gelukkig zijn met die aandacht? Misschien is de dag van hun leven zaterdag wel verknald door hun idiote neven.

Een islamschoo­l die wil opstarten, een islamparti­j die pleit voor gescheiden bussen,… Ook al gaat dit telkens om twee man en een paardenkop die iets willen, dit soort nieuws ontploft altijd, zelfs zonder bommetjes of geweerscho­ten

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium