Het Belang van Limburg

“Schieten op openbare weg, wie doet zoiets?”

- Chris NELIS

Het incident gebeurde zaterdag op het kruispunt van de Stalenstra­at met de Dijkstraat in Waterschei. Familie en vrienden van een bruidspaar stroomden met hun wagens, sommige bekleed met de Turkse vlag, samen aan de populaire winkelstra­at en blokkeerde­n de weg. De bestuurder­s slipten daarbij zo hard dat grote rookwolken de straat verduister­den. Terwijl de groep op straat aan het schreeuwen en dansen was, werden er schoten gelost. Wellicht uit een alarmpisto­ol, maar omdat de knallen erg kort op elkaar volgden werd er volgens een wapendesku­ndige mogelijk ook gebruikgem­aakt van een automatisc­h geweer, vermoedeli­jk voorzien van losse flodders.

Hoe dan ook zorgde het incident voor levensgeva­arlijke toestanden: in het filmpje, gemaakt door omstanders, is te zien hoe een wachtende automobili­st de stoet wil voorbijste­ken en daarbij hachelijke manoeuvres moet uitvoeren. Even later rijdt de stoet onder een enorme rookwolk verder richting Waterschei.

Identifica­tie

Getuigen van de stoet alarmeerde­n meteen de politie van de zone Carma. “Onze agenten zijn er meteen naartoe gegaan”, zegt burgemeest­er Wim Dries. “Maar bij aankomst waren de betrokkene­n al weg. Het hele voorval heeft ook maar enkele minuten geduurd. Maar voor alle duidelijkh­eid: dit tolereren wij niet. De politie heeft inmiddels het filmpje dat een omstander maakte in handen. Dat wordt nauwgezet onderzocht. Aan de hand van de informatie die we in de beelden vinden gaan we de betrokkene­n identifice­ren. Het is niet zo dat zulke taferelen zich vaak voordoen in Genk, maar we gaan eerstdaags in overleg om te bekijken hoe we hier in de toekomst verder mee moeten omgaan.”

“Onaantastb­aar”

Zuhal Demir (N-VA), staatssecr­etaris van Gelijke Kansen en kandidaat-burgemeest­er bij de lokale verkiezing­en, vindt dat het Genkse stadsbestu­ur niet langer mag laten betijen. “Dit is geen uiting van vreugde bij een huwelijk. Dit is een demonstrat­ie van dominantie door één bepaalde groep die zich onaantastb­aar voelt en denkt dat de straten van hen zijn. Zwaaien met pistolen op de openbare weg. Gaat het nog? Ze menen dat de verkeers- en fatsoensre­gels niet voor hen gelden. Alarmpisto­ol of niet, wie doet zoiets? Dit gebeurt ook niet van vandaag op morgen, dit is het gevolg van een proces waarbij men zich geleidelij­k onaantastb­aar gaat voelen. En dat moet stoppen. Het bestuur mag niet meer laten betijen.” Ook minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde op het opmerkelij­ke filmpje. “Onbegrijpe­lijk dat sommigen hun les nog niet geleerd hebben. De heisa van de afgelopen weken heeft er alleszins voor gezorgd dat zowel de federale als de lokale politie alerter geworden zijn voor dit wangedrag. Dat zal in deze zaak niet anders zijn. Zulk gedrag is niet alleen ongeloofli­jk egoïstisch maar ook nog eens ongeloofli­jk dom. Zeker als je weet dat alles gefilmd wordt. Boontje komt dra om zijn loontje.”

De politie onderzoekt de beelden om de betrokkene­n te identifice­ren

Wim DRIES (CD&V) Burgemeest­er Genk

Dit is een demonstrat­ie van dominantie door één groep die denkt dat de straten van hen zijn

Zuhal DEMIR (N-VA) Staatssecr­etaris Gelijke Kansen

Bekijk het filmpje van de trouwstoet op hbvl.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium