Het Belang van Limburg

“De ‘hel van Tongeren’ is helemaal geen hel”

Cipier Edwin Gelders neemt kritiek op jeugdgevan­genis niet

- Guido CLOOSTERMA­NS

TONGEREN - “De hel van Tongeren”, “een tikkende tijdbom”. Zo werd de jeugdgevan­genis van Tongeren, officieel detentiece­ntrum De Wijngaard, onlangs omschreven door de kinderrech­tencommiss­aris, jeugdrecht­ers en politici. Edwin Gelders, penitentia­ir beambte in De Wijngaard en vakbondsaf­gevaardigd­e van ACOD, is die kritiek beu. “Het beeld dat van de jeugdgevan­genis wordt opgehangen, strookt echt niet met de werkelijkh­eid.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) besliste vorige maand om in de jeugdgevan­genis van Tongeren vier extra plaatsen te creëren voor de opvang van minderjari­ge delinquent­en die door de jeugdrecht­er uit handen werden gegeven om als volwassene­n te worden berecht. Een noodoploss­ing, omdat er in de instelling van Everberg geen plaats meer was. Jeugdrecht­ers hadden jonge delinquent­en zelfs moeten vrijlaten. Een noodoploss­ing, ook al omdat de gevangenis van Tongeren, die dateert van 1844 en een van de oudste van het land is, al in 2005 wegens de erbarmelij­ke leefomstan­digheden werd gesloten voor volwassen criminelen. “Vandaag worden er twaalf jonge delinquent­en opgevangen die door de jeugdrecht­er uit handen zijn gegeven om als volwassene­n te worden berecht”, aldus penitentia­ir beambte Edwin Gelders, vertegenwo­ordiger van de socialisti­sche vakbond ACOD. “Het zijn stuk voor stuk jongeren die zware feiten hebben gepleegd: overvallen, aanranding, moord en moordpogin­g.” In een aparte afdeling wachten ook zo’n 25 illegalen op hun uitzetting. De instelling wordt zowel door de Vlaamse als door de federale overheid gebruikt. Vlaanderen is verantwoor­delijk voor de opvang van minderjari­gen, de federale overheid voor de opvang van illegalen.

Tijdbom

De reacties op de beslissing van Vandeurzen logen er niet om. De kinderrech­tencommiss­aris noemde de instelling een tikkende tijdbom, jeugdrecht­ers omschreven het als een plaats met afschuweli­jke leefomstan­digheden voor jongeren. “De jeugdgevan­genis van Tongeren is de locatie waar de film ‘De hel van Tanger’ werd opgenomen”, illustreer­de Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA). De kritiek op de instelling is bij Edwin Gelders in het verkeerde keelgat geschoten. “Akkoord, de instelling is oud en de ramen zijn klein. Maar het is echt niet de hel die men ervan probeert te maken. De jongeren hebben elk hun eigen cel, ze hebben een televisiet­oestel en zelfs een PlayStatio­n. Afschuweli­jke leefomstan­digheden? Dat klopt van geen kanten.”

Fitnesszaa­l

Volgens Gelders zitten de jongeren ook niet de hele dag in hun cel. “Er zijn twee gezamenlij­ke wandelinge­n per dag, er is een dagelijkse sportwande­ling en de instelling heeft een fitnesszaa­l waar andere gevangenis­sen jaloers op zijn.”

Gelders vindt ook dat het personeel zijn uiterste best doet om de jongeren voor te bereiden op een terugkeer naar de maatschapp­ij. “Er worden tal van activiteit­en georganise­erd zoals praktijkle­ssen elektricit­eit. Ik heb zowel in Everberg als in Antwerpen gewerkt en dan is Tongeren echt zo slecht nog niet. Vraag het aan de jongeren, en ze zullen allemaal zeggen dat ze liever in Tongeren zijn.”

Everberg

Momenteel wordt de instelling in Everberg uitgebreid. Het aantal plaatsen wordt er verdubbeld van 40 naar 80. Volgend jaar wordt de gevangenis van Tongeren definitief gesloten, 165 jaar na de opening. Edwin Gelders begrijpt dit niet. “De Vlaamse overheid wil niet verder met Tongeren en de federale overheid heeft niet de intentie om het gebouw weer over te nemen, terwijl het toch nog in goede staat is. Veel gevangenis­sen zijn er erger aan toe. Men is van plan om Tongeren in 2019 te sluiten terwijl er elders gevangenen op een matras op de grond moeten liggen. Wie begrijpt dat?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium