Het Belang van Limburg

Geen terrorist maar een ‘gewone’ gek

Drama in Münster laat foute reflex bij aanslagen zien

- Kristof Bohez

MUNSTER - ’s Middags was hij een terrorist met handlanger­s, ’s avonds een eenzame Duitser met psychologi­sche problemen. In de vijf uur daartussen onderwierp het drama met de bestelwage­nbestuurde­r in Münster zich aan de regel dat elke aanslag er tegenwoord­ig een is van moslimterr­eur, tot het tegendeel bewezen is.

Ook op het terras van de Grosser Kiepenkerl in Münster was het zaterdagmi­ddag zalig zonnen. Tot een bestelwage­n om halfvier ’s inreed op de klanten van het caférestau­rant. Een doffe klap, drie doden, onder wie de chauffeur van de wagen. Omstaander­s vluchtten weg uit schrik dat er nog schoten of ontploffin­gen zouden volgen, ooggetuige­n vertelden dat ze nog mannen uit het busje hadden zien komen. Heel Münster in paniek. Dat was voldoende om ook de buitenwere­ld te laten geloven dat het - veertien maanden na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn - opnieuw om een daad van moslimterr­orisme ging. Grotesk werd het toen de Turkse president Erdogan de gebeurteni­s aangreep om uit te halen naar zijn Franse collega-president Macron. “Dat zal ook in Frankrijk gebeuren,” aldus Erdogan. “Jullie zullen ten onder gaan, zolang het westen deze terroriste­n te eten geeft.”

Zelfmoord

Het duurde tot acht uur ’voor een minister zei dat de dader geen moslimterr­orist was, “en geen migratieac­htergrond had.” Jens R. was een 48-jarige Duitser met psychologi­sche problemen en zelfmoordn­eigingen.

“Sinds de aanslagen in onder andere Parijs (in 2015, red.) zijn we een verwachtin­g beginnen scheppen van aanslagen door moslimterr­oristen”, zegt angstpsych­oloog Bram Vervliet. “Daardoor gaan we dingen interprete­ren zoals we ze verwachten. Een bestelwage­n in Münster doet dan denken aan een vrachtwage­n in Nice. Bovendien zien we in momenten van angst meer tekenen van gevaar. Daarom spreken getuigen over meerdere mensen in een busje, terwijl dat in Münster niet zo bleek. Het brein legt daar foute associatie­s met andere mensen die ook wegliepen van dat terras.” Het verklaart waarom we elk drama dreigen op te blazen tot een daad van terreur. En terreur, zo weet expert Rik Coolsaet, is nog iets anders dan een aanslag. “Terreur een daad van geweld die schrik wil aanjagen vanuit een politieke doelstelli­ng. Dat is dus iets anders dan een zelfmoord waarbij je anderen meesleurt in de dood zonder politiek motief. Het gegeven dat elke aanslag meteen als moslimterr­orisme gezien wordt kan je het nieuwe normaal noemen. Maar, als we elke aanslag gaan interprete­ren als een IS-aanslag, moet IS zelf geen aanslagen meer uitvoeren om schrik te zaaien. Dan spelen we hun spel mee.”

 ?? FOTO AFP ?? Het terras van de Grosser Kiepenkerl vlak na de aanslag.
FOTO AFP Het terras van de Grosser Kiepenkerl vlak na de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium