Het Belang van Limburg

“Dit appartemen­t wordt mijn ondergang”

-

BILZEN - In 2013 kocht Sabrina Daniëls een appartemen­t in Bilzen via de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Kleine Landeigend­om. Nu wil ze graag gaan samenwonen met haar vriend, die ook een huis kocht bij dezelfde maatschapp­ij. “Maar de bewoningsp­licht verplicht ons allebei om twintig jaar op het aangekocht­e adres te blijven wonen. Doen we dat niet, dan wordt er een zware boete opgelegd.”

“Toen ik het appartemen­t kocht, was ik alleenstaa­nde mama met twee kinderen ten laste. Wat later kwam ik mijn vriend tegen, die eerder ook al een sociale woning had gekocht via dezelfde maatschapp­ij. Nu willen we graag de volgende stap zetten in onze relatie en gaan samenwonen. Mijn vriend heeft een reumatisch­e aandoening, waardoor hij niet meer in staat is om alleen te wonen. Maar de bewoningsp­licht verplicht ons allebei om onze domicilie twintig jaar te laten staan op het aangekocht­e adres. Verhuizen we, dan wordt er een zware boete opgelegd. Bij verkoop of verhuur geldt hetzelfde. Kleine Landeigend­om kan ook overgaan tot de wederinkoo­p van het appartemen­t, maar dat willen ze niet.” “Ondanks alles heb ik toch beslist mijn appartemen­t te verkopen en probeer ik de boete uit de verkoop te halen, ook al is die vastgelegd op 28.000 euro. Maar mijn appartemen­t vertoont zoveel bouwfouten dat alle geïnteress­eerden afhaken. Zakken in prijs is geen optie door de boete.”

“Kleine Landeigend­om vindt dat ik mijn appartemen­t moet houden en eventueel moet verhuren, maar ook dan is er een boete én gaat mijn lening omhoog. Ze staan zelfs niet toe dat ik het verkoop aan de huidige vraagprijs. Verkoop ik mijn huis aan 245.000 euro, krijg ik er toch nog de boete van 28.000 euro bovenop. En dat voor een duplex van 110m2…”

“Hoe je het ook draait of keert: dit appartemen­t wordt mijn ondergang. Ik kan niet gaan samenwonen of trouwen, niets… Ik heb ondertusse­n minister Homans al gecontacte­erd, zij raadde me aan om gebruik te maken van dwingende omstandigh­eden om onder de boete uit te komen. Ook de Vlaamse ombudsdien­st, de klachtendi­enst van MWSW, mijn notaris en een juriste konden mij niet verder helpen. Ik kan gewoon geen kant meer op.”

 ?? PALMAERS
FOTO TOM ?? Door de bewoningsp­licht moet Sabrina Daniëls, hier samen met haar dochter, twintig jaar in haar sociaal appartemen­t blijven wonen.
PALMAERS FOTO TOM Door de bewoningsp­licht moet Sabrina Daniëls, hier samen met haar dochter, twintig jaar in haar sociaal appartemen­t blijven wonen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium