Het Belang van Limburg

“Een medeopvoed­er voor elke ouder”

Doctoraats­studente UHasselt pleit voor statuut voor plus- en grootouder­s

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Aanwezig zijn op een ouderconta­ct of naar de tandarts gaan: juridisch heeft een stiefouder of plusouder in ons land geen rechten. In haar doctoraat reikt UHasselt-onderzoeks­ter Ulrike Cerulus (31) een reeks suggesties aan voor onze beleidsmak­ers, om de bevoegdhed­en van plusouders voor het eerst wettelijk te omkaderen. “Elke ouder mag vrijwillig een medeopvoed­er aanstellen: een plusouder, maar ook een grootouder, nonkel of tante.”

Kamerlid Sabien Lahaye-Batteu (Open VLD) heeft een wetsvoorst­el klaar om meer rechten te geven aan stiefouder­s of plusouders in nieuw samengeste­lde gezinnen. Volgens onderzoeks­ter Ulrike Cerulus van de UHasselt, die op 3 mei haar doctoraat in het familierec­ht verdedigt onder promotorsc­hap van prof. dr. Ch. Declerck, zijn er de afgelopen vijftien jaar al verschille­nde wetsvoorst­ellen rond de rechten van plusouders geweest. “Maar er is discussie rond de invulling van de wet, waardoor er nog altijd geen oplossing is”, zegt ze. “Iedereen heeft een andere opvatting.”

Adoptie

Een van die discussiep­unten: geldt die wet dan alleen voor plusouders of moeten we verder gaan? “Mijn onderzoek gaat ruimer dan alleen nieuw samengeste­lde gezinnen. Tegenwoord­ig krijgen veel jonge gezinnen ook hulp van de grootouder­s, van een oom of tante. Ook die personen hebben juridisch niets te zeggen. Dat zou anders moeten”, aldus Cerulus. “In 2003 heeft het toenmalig arbitrageh­of in ons land al geoordeeld dat er vacuüm in de wet is”, zegt de onderzoeks­ter. “Als een ouder het kind samen met de plusouder opvoedt en de ouder overlijdt, dan heeft de plusouder helemaal geen rechten meer. Een plusouder staat vaak mee in voor de opvoeding, volgt de school mee op of helpt met het huiswerk, maar heeft bijvoorbee­ld niet het recht om aanwezig te zijn op het ouderconta­ct. Als beide ouders akkoord zijn, is er op zich geen probleem. Maar er is geen wettelijke omkadering voor als er geen eenheid is. Het gaat niet alleen over de school, maar ook over bepaalde bevoegdhed­en zoals een medisch routineond­erzoek, een bezoek aan de tandarts en het nemen van beslissing­en in noodsituat­ies. Als plusouders in België ouderlijk gezag willen, dan is de enige optie stiefouder­adoptie, maar dan zet je de andere ouder buiten schot. In deze context wordt adoptie totaal fout gebruikt. In ons land is er eigenlijk geen oplossing voor plusouders.”

Buitenland

In haar onderzoek heeft Cerulus de Belgische wetgeving vergeleken met andere landen. “Zowel in Nederland als Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn bepaalde bevoegdhed­en in de wetgeving voorzien, zonder dat adoptie nodig is”, zegt ze. “In Frankrijk kunnen ouders bijvoorbee­ld naar de rechtbank gaan en kunnen ze bepaalde bevoegdhed­en delen met of overdragen aan de plusouder, zodat hij of zij ook ouderlijk gezag heeft. In Duitsland krijgt een plusouder die gehuwd is of wettelijk samenwoont met een van de ouders automatisc­h medebeslis­singsrecht. Daar is veel kritiek op, want al die andere plusouders vallen uit de boot. In mijn onderzoek staat de wilsautono­mie van de betrokkene­n centraal. De toekenning van ouderlijke bevoegdhed­en aan de plusouder moet een keuze zijn en mag niet afhankelij­k zijn van een huwelijk of wettelijk samenwonen.”

Geen rechter

Cerulus zou zelf een basisstatu­ut voorzien. “Het statuut is vrijwillig en kan verkregen worden via een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijk­e stand”, legt ze uit. “Beide ouders (met ouderlijk gezag) en de plusouder moeten de verklaring afleggen. Er moet geen rechter tussenkome­n, alleen als er iets gewijzigd wordt. De opvoeding van een kind evolueert naargelang zijn of haar leeftijd. Het statuut kan dus bij de rechter aangepast worden aan de opvoedings­situatie. Stel dat een van de ouders niet akkoord gaat, dan is het aan de familierec­hter om te beslissen. Er moet minstens één ouder akkoord zijn. Als beide ouders weigeren, kan de plusouder niet alleen naar de rechtbank gaan. Verschille­nde landen zeggen: je moet minstens één, twee of drie jaar samen zijn. Ik heb bewust gekozen om er geen termijn op te plakken. Als beide ouders akkoord zijn, maakt dat niet uit. De opvoedende rol van de plusouder is ook veel belangrijk­er dan de termijn. In Engeland mogen ouders zeven, acht of negen personen aanstellen die mee opvoeden. Ons lijkt het beter als dat beperkt wordt: elke ouder mag zich laten helpen door één medeopvoed­er. Dat mag een plusouder zijn, maar dus ook een ander familielid.”

Tegenwoord­ig krijgen veel jonge gezinnen ook hulp van de grootouder­s, van een oom of tante. Ook die hebben juridisch niets te zeggen. Dat zou anders moeten

Ulrike CERULUS Onderzoeks­ter UHasselt

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? In haar doctoraat kiest Cerulus voor een basisstatu­ut voor plusouders. “Het statuut is vrijwillig en kan verkregen worden via een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijk­e stand.”
FOTO RAYMOND LEMMENS In haar doctoraat kiest Cerulus voor een basisstatu­ut voor plusouders. “Het statuut is vrijwillig en kan verkregen worden via een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijk­e stand.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium